Illustrasjoner: Magnus Brandt

Er du den streite, kaksete eller pengelense?

Her er Oslo-"guiden" for deg

Er du en gammel traver eller en fersk jypling, pretensiøs eller pengejagende, åndelig eller praktisk anlagt, flink eller lat? Oslo kan by på så mangt, avhengig av hvem du er. Universitas har laget en quiz som kommer til å – en gang for alle – kartlegge hvilken student-stereotyp du passer inn under.

Publisert Sist oppdatert

1. Hvorfor skal du studere?

A) Jeg har alltid elsket å lage kunst, og for å gjøre hobbyen til jobb, har jeg begynt å studere. 

B) Jeg vil ikke bo hjemme, jeg vil ikke jobbe, jeg vil ikke studere. Men jeg vil ha gratis penger. 

C) Jeg synes ikke tretten år bak skolebenken tvangsfôret med ferdigtyggede historiebiter var nok. Jeg vil ha mer. 

D) For å få inn syv sifre på konto i året er det jo klart jeg må begynne å sanke studiepoeng. 

E) Fordi det er veldig nyttig og lurt! Og så studerer alle vennene mine.

2. Hva skal du studere?

A) Oldtidens penselteknikk brukt på freskomalerier i kirketak i antikkens Roma. 

B) Jeg vet ikke helt, får se hva jeg kommer inn på. Kanskje astronomi. 

C) Dannelsesfag. Noe åndelig. 

D) Business, organisasjon og ledelse eller juss (er på venteliste).

E) Statsvitenskap, sosiologi eller noe på HK.

3. Hva gjør du når du ikke studerer?

A) Går gatelangs og leter etter motiver til mitt neste mesterverk. 

B) Studere? Jeg må le. 

C) Snakker på andre om hvorfor Verfremdung-teknikken i den tyske stumfilmen Kuhle Wampe speiler defaitismen under Weimarrepublikkens svanesang. 

D) Jobber med mitt. 

E) Noe viktig og riktig, som frivillig i studentforeninger.

4. Trening eller sigg?

A) Sigg. Ingenting annet stimulerer mitt pinte sinn. 

B) Bare doobie her ass. 

C) Som Oscar Wilde sa: «Røyking er den perfekte nytelsen: det er utsøkt og gjør deg utilfreds etterpå.» Hva mer kan man ønske seg? 

D) Kokain. 

E) Før jeg står opp liker jeg å løpe noen runder rundt Bislett stadion. Og røyking er faktisk livsfarlig. Så trening:)

5. Hva liker du å lese?

A) Åh, jeg elsker skjønnhet. Alt som er skjønt leser jeg. 

B) Tror jeg har lest en bok. Husker ikke hva den heter. 

C) Helst bøker ingen bryr seg om, som poesien til den tyske 1600-talls mystikeren Angelus Silesius. Hvis ikke? Dostojevskij og Kafka selvfølgelig... til nød Solstad. 

D) Mest Andrew Tates twitterfeed. Men har lyst til å lese biografien om Steve Jobs. 

E) Hva enn som står på anbefaling-hyllen i bokhandelen! En selvhjelpsbok, insta-poesi eller et brettspill.

6. Hvor vil du jobbe etter studiet?

A) Målet er å havne rett oppe på veggen på Astrup Fearnley. 

B) Hmm, ikke så viktig. Men et sted med god lønn, korte arbeidsdager og ingen krav til utdanning hadde vært greit. 

C) Arbeid er for slaver, jeg studerer for å bli dannet. 

D) Jeg vil komme meg på toppen av et pyramidespill. 

E) Jeg tenker at en sikker, ganske godt betalt jobb som lett kan kombineres med familieliv hadde vært supert altså!

Flest A: Estetikeren 

Det har ikke så mye å si om du får en bachelor eller master. Det viktigste i livet er ikke hva som er materialistisk, men å dyrke kunsten og ditt unike sjeleliv. Du ser ned på pengejagende studenter, men kommer fra beste vestkant selv. Du liker å bli sett flanerende mellom Oslos vinbarer, selvtilfreds og aktverdig.

Utesteder: Det er sjeldent du legger bak deg en hvit uke, og du har et godt overblikk over barene som trender blant dine likesinnede kulturelitister. Art bar ved Carl Berner er skjult nok for dusinmenneskene, slik at man kan nyte en kald en i fred. Oslovelo er heller ikke et dumt sted å se etter unge kunstneriske sjeler, som drikker naturvin strebende etter anerkjennelse. Om du heller vil sitte på et fortau og studere mennesker, er Rouleur på St. Hanshaugen en god kandidat.

Kino: Hver mandag får du en kinobillett fra Vega Scene til 100 kroner. Ikke bare har Vega Scene en sentral beliggenhet, men selve bygningen som rommer kinoen er fin, og det er mulighet for å henge rundt i barområdet før filmen starter.

Arrangementer: 15. september inviteres alle som vil ut i natten langs Oslos gater for å bli med på Oslo Kul- turnatt. Opplegget er gratis, og det er nesten alltid god stemning. Programmet slippes 1. september. Vil du heller bruke ørene enn beina kan du finne mye sprek og ung musikk på Bylarm 14. til 16. september med nesten 200 konserter spredt utover sentrum.

Steder å lese: Selv om du kanskje ikke kom inn på Khio, er biblioteket deres åpent for alle. Her finner du et godt utvalg kunstbøker og en rekke sitteplasser. Ellers har Neongrut på Tøyen en god atmosfære som hjelper deg inn i din neste inspirasjonsflyt.

Flest B: Den meningsflate, og svært late

Verken vil du jobbe, studere eller kjempe for ditt hjemland. Du vil ingenting, du. Utenom å spise uhorvelige mengder frossenpizza og game CoD til fire om natta. Her er noen litt billigere begivenheter du kan gjøre når du omsider greier å pelle deg ut av hybelen.

Utesteder: Med få penger på konti og en liten oppdagelseslyst er Los Tacos før klokken 21:00 stedet for deg. Med en 0,4 liter hjertestyrker til kun 49 kr er det verdt å stikke hit. Er du ikke i humør til å omgås løkkahipsterne, men fremdeles gira på billig øl, kan du spasere bort til Bydelskroa på Tøyen. Her får du en halvliter til 69kr, en runde biljard til 20kr og for en femmer får du muligheten til å velge sang på en ju- kebox.

Kino: Sjekk ut en av byens utekinoer, som 3KT på Aker Brygge. Her får du sett alle Hollywood-klassikerne, fra Inception til Casablanca – helt gratis!

Arrangementer: Du får ikke lenger penger hjemmefra, og søker alt som er gratis; Facebook-arrangementer i feeden er din venn. Blant disse kan du finne Oslo Pix Filmfestival, fra 28. august til 3. september, som på Schous plass viser gratis utekinoer hele uken på. Har du 125 kroner til overs kan du trekke inn i kinosalen. 

Blant filmene som vises er kultklassikeren Herman (1990), Suspiria og alle osloromantikernes favorittfilm: Verdens verste menneske (2021). Ellers arrangeres Oslo Byfestival 22-24. september. Etter deres egne ord er festivalen et lavterskeltilbud til byens befolkning, og kan invitere til shopping eller matspising, alt ettersom hva du er gira på.

Steder å lese: På t-banen på vei til eksamen får man faktisk gjort unna en grei mengde sider. Og har du et våkent øye de gangene du faktisk er på lesesalen, kan du alltids stjele dine sovende medstudenters notater. Og hvis ikke det, tilbyr alle universiteter en rekke benker rundt på campus som du kan benytte deg av. Gratis.

Flest C: Den evige student i emning

Du ble unnfanget på doen ved U1 en sen og svett høstfest, og gleder deg til å dø med nesa nedi Heidegger i et hjørne av biblioteket. Du har svært urealistiske bilder av din egen intellektuelle fortreffelighet, snakker gjerne om Kant og Hegel uten egentlig å ha lest dem, er veldig opptatt av se ut som du ikke bryr deg om utseende, og har åtte påbegynte romaner.

Utesteder: Blinderns mørke, støvete og billige studentpuber er perfekte for deg som liker å lese bok klokken tolv en lørdagskveld. Hvis ikke slår de brune barene Orlandos og Cafe Nero aldri feil. Vil du heller drikke noe annet enn øl, kan du gjemme deg i de stemningsfulle lokalene til Merkur bar med et glass rødt i neven. Her serverer de også japansk sake. Det blir ikke bedre enn å sitte med et glass av alkoholholdig drikk brygget på polert ris i den ene hånden og Adornos Estetiske teori i den andre.

Kino: De få ganger du ikke leser, men fortsatt vil holde øynene aktive, kan en tur innom Cinemateket være midt i blinken. Nylig oppusset leverer de flotte lokaler og kinosaler med både storfilmer og kultklassikere på lerretet.

Arrangementer: Når selv ikke de obligatoriske seminarene tilfredsstiller din tørste etter viten, er det fint å vite at Nasjonalbiblioteket ofte arrangerer seminarer. 5. og 6. september kan du få et innblikk i Jon Fosse sitt forfatterskap. Seminaret byr på alt fra kaffe til pop-up teater. Men viktigst: du får omgås mennesker du for en gangs skyld ikke ser på som mindreverdige enn deg selv. 

30. august til 1. september inviterer Salt Art & Music til God natt Oslo – en litteraturfestival. Her får du vitne en rekke samtaler og foredrag om litteratur, i tillegg til en klassisk poesikveld. Du kan enten kjøpe festivalpass for alle dagene, eller for enkeltdager.

Steder å lese: Etter flere hundre timer på alle mulige lesesaler på Blindern, er det på tide å søke nye omgivelser. Nasjonalbiblioteket tilbyr deg bare såvidt nok lys til å kunne se hva du leser, men til gjengjeld får du følelsen av at du stammer fra gamle penger der du sitter i skinnstolene med meter på meter med bøker omringet rundt deg. Litteraturhuset er også et fint sted å sitte og drikke dyr te mens du pønsker ut plottet til den neste novellen du skal prøve å sende inn til et forlag.

Flest D: Børsens gromgutter

Ikke bare er du keeg, kaks og snobbete, du har et sterkt behov for å fremstå sånn. Du tenker at verden skylder deg noe. Du er jævlig god på å selge en penn. Supply and demand! Du deler mennesker inn i «nyttige» og «unyttige» for deg. Du er som løken, uten kjerne.

Utesteder: NOX er en klassiker. Ellers er IVY, bar3 og Skaugum nice steder å poppe rosé over en lav sko. På Barcode streetfood kan du lære bransjen first-hand av Deloitte-folka, mens Oslo mekaniske selger din ettertraktede overprisa pils.

Kino: «Glem aldri dine røtter»“, har du gjentatte ganger fått høre. Derfor er det ikke rart at du liker å vanke på Oslos beste vest for å finne tidsfordriv etter en lang dag med aksjespekulasjon. Frogner kino gir deg godene ved å se på kino, men med luksusfølelsen som følger av overdådig utsmykning i lokalet og et helt vinkart. Colosseum slår heller ikke feil. Har du en person som du vil imponere ved din side – med sjarm, ikke penger – er Gimle kino i Bygdøy Allé et sted som kan gjøre første date til første av mange.

Arrangementer: Om det er en ting du kan, annet en å selge penner, er det å feste. Og med det å drikke. Russetiden var din gullalder, og det har bare gått nedover siden. Oktoberfest på Youngstorget 12-14., 19-21. og 27-28. september er en solid erstatning.

Steder å lese: Selv om Frogner er fint, er det ingenting som de pengetørste på Barcode. Hvorfor ikke sitte på Deichman Bjørvika en dag? Hvis du ikke finner en sitteplass inne på Deichman, kan du alltids bare henge med jevnthengende frukt blant BI sine mange mulige sitteplasser. Og når du skal begå ditt vante skippertak, er Domus Juridica på det juridiske fakultet det perfekte sted å lese. Den er nemlig døgnåpen!

Flest E: Den banale borger

Du mener ingenting, og har det fint med det. Du gjør alltid det rette. Alle, absolutt alle, har minst én venn som studerer det du gjør. Den store drømmen er å kjøpe bolig før fylte tretti og å ha en unge på fire måneder du kan trille til nærmeste Kaffebrenneri, helst på Torshov.

Utesteder: Siden du ikke har standarder, er det mange ulike utesteder for deg. Stikk innom Youngs, Oslo street food eller Kulturhuset. Det spiller ingen rolle hvilken av dem, for her florerer det uansett av GT, jäger-shots, drittpop fra tiåret og folk som aldri går lei av å stille spørsmålet «hva studerer du, daaa?»

Kino: Du bryr deg ikke om hva som går på kino, bare noe går på kino. Men litt stas er det at lerretet til Odeon IMAX på Nydalen strekker seg helt fra vegg til vegg og tak til tak! Og etter kinoen er over kan du spasere rundt i den flotte bydelen Nydalen er, med alle sine betongblokker i hvitt og grått.

Arrangementer: Oslo maraton er et must og går av stabelen 16. september. Her er det bare å følge strømmen, akkurat det du kan best av alt. Siden du ennå ikke har utarbeidet deg noen egne meninger, og med det ikke har noen hobbyer, er Foreningsdagene på Oslomet eller UiO stedet du kan begynne å lete. 

17. august i studenthallen P52 på Oslomet, og 24. august i Georg Sverderups hus på Blindern kan du få et innblikk i noen av de 450 ulike studentforeningene Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har å by på. Strikking, rumpeldunk, drikking eller annen sport. Her er det bare å forsyne seg av ting å gjøre.

Steder å lese: Det er noe fint med å være et flokkdyr. Etter lange forelesninger med kabal på pc-skjermen, går turen til Humsam biblioteket på Blinderen. Her er alle velkomne, og biblioteket har alt man trenger: tak, stoler, elektrisitet og muligheten for å gå på toalettet. Vil vekk fra campus kan du stikke til Kulturhuset som på dagtid tilbyr mange sitteplasser og en meget gem studentrabattert kaffe (husk å vis studentbevis!).

Powered by Labrador CMS