
Redaktørstrid i Universitas
Mot en enstemmig avisredaksjon ansatte et knapt flertall i Universitas’ styre forrige fredag en ekstern sjefredaktør.
– Dette er både hensynsløst og historieløst, sier styremedlem og tidligere Universitas-redaktør Bjørn-Egil Mikalsen.
Etter lengre tids misnøye med det han karakteriserer som studentpolitikernes usunne forhold til studentoffentligheten trakk Mikalsen seg fra styret i protest fredag kveld da det ble klart at styreleder Vegard Kjesbu fra Studentparlamentet brukte sin dobbeltstemme for å få den eksterne kandidaten Vegard Kristiansen Kvaale ansatt.
Da hadde Dag Stian Husby, som er magasinredaktør i Universitas, allerede fått en enstemmig redaksjonsklubbs støtte.
– Dette er nok et utslag av studentpolitikernes ønske om å øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet i Universitas, noe vi har sett flere eksempler på den siste tiden, sier Bjørn-Egil Mikalsen.
Heller ikke fungerende klubbleder Ida Torp Halvorsen forstår styrets vurdering.
– Den eksterne kandidaten leverte en svært kort søknad, mens den interne kandidaten hadde en 11-siders plan for videre arbeid i avisen. Det er vanskelig å forstå styrets vurdering av Kvaale som den sterkeste kandidaten, sier hun.
Har forståelse
Over femti tidligere og nåværende ansatte i Universitas har skrevet under et aksjonsbrev der de ber styret omgjøre vedtaket.
Den nyansatte sjefredaktøren Vegard Kristiansen Kvaale har stor forståelse for klubbens reaksjon. Han tar imidlertid sterkt avstand fra anklagene om at han har blitt innstilt av studentpolitikerne fordi de er redde for kritikk.
– Jeg ønsker å videreføre den kritiske journalistikken i Universitas, sier Kvaale.
Han legger til at han beklager at klubben opplever redaktørvalget slik de gjør, men at han må forholde seg til at han har søkt på en eksternt utlyst stilling, vært på intervju og fått jobben.
Formelt riktig, men klokt?
– Begge kandidatene var sterke, men jeg valgte den jeg mener er best kvalifisert. Jeg har gjort en helhetsvurdering hvor blant egenskaper som økonomisk bakgrunn og evne til lederskap var viktige faktorer, sier styreleder Vegard Kjesbu.
Styremedlem i Universitas og tidligere sjefredaktør i Dagbladet John Olav Egeland, som ikke var til stede på møtet, presiserer at styrets vedtak formelt sett er riktig.
– Redaktørplakaten bygger på en arbeidsdeling mellom eier/styret og redaksjonen, og det er styrets suverene rett å ansette redaktør, sier Egeland.
Egeland uttrykker derimot bekymring over mulige konsekvenser av et slikt vedtak.
– Et annet spørsmål er om det er klokt å trosse et kollektiv som lager avisen fra uke til uke, og om man da setter avisens virksomhet i fare. Dette oppfatter jeg også som et politisk spørsmål, og et spørsmål om hva slags motiver som ligger bak de handlinger man foretar. Men det kan jeg ikke kommentere, for de motivene kjenner jeg ikke, sier Egeland.
Tidligere redaktør av Universitas Bjørn-Egil Mikalsen mener imidlertid det ikke er naturlig å sammenlikne forholdene i Universitas med profesjonelle aviser.
– Universitas er mer en studentforening enn en profesjonell avis, redaktørjobben er et tillitsverv, og det har derfor aldri tidligere skjedd at man har neglisjert klubbens ønske fullstendig, sier Mikalsen.