
Studenter krever ulykkesforsikring
Studenter er ikke forsikret mot ulykker som kan inntreffe på studiestedet. Dette er studentenes eget ansvar, mener Kunnskapsdepartementet.
Det oppstod full forvirring under evakueringen av Geologibygget på Blindern etter giftlekkasjen forrige uke. Kaos og en rotete håndtering tydet på manglende kontroll over situasjonen. Studentkontakt for studentforeningen Tekna studentene, Marit-Kristine Tangvik, synes episoden er skremmende, og mener det er problematisk at studentene ikke er forsikret gjennom universitetet.
– Evakueringen etter lekkasjen var bare rot. Tilsynelatende hadde ingen full oversikt over det som skjedde. Og når vi studenter i tillegg mangler en forsikring å falle tilbake på, blir situasjonen ekstra uheldig og trist. Studietiden er en faresone, sier hun.
Departementet sier nei
I fjor høst lanserte foreningen for realfagstudenter den nasjonale aksjonen «Full skadedekning for studenter – nå». Norsk studentorganisasjon (NSO) stilte seg bak denne aksjonen. Målet var en statlig finansert ulykkes- og yrkesskadeforsikring for alle studenter. Kunnskapsdepartementet (KD) sa nei. I år vil svaret derfra bli det samme.
«Vi ser ingen grunn til å særbehandle studenter.»
Kyrre Lekve, statssekretær i Kunnskapsdepartementet
– Vi mener at studenter er tilfredsstillende dekket gjennom det eksisterende regelverket. Vi ser ingen grunn til å særbehandle studenter. Studenter må eventuelt tegne egen ulykkesforsikring, slik som alle andre unge, om de synes de har behov for det, sier Kyrre Lekve, statssekretær for forskning og høyere utdanning i KD.
– Regelverket er tilstrekkelig
Studenter er ikke beskyttet av Arbeidsmiljøloven og er derfor heller ikke dekket for ulykkeshendelser som skjer på studiestedet utenfor organisert undervisning. Spesielt er dette et problem for de som arbeider på lab og ute i felten. Heller ikke disse studentene er dekket av en yrkesskadeforsikring.
– Dette betyr at om du er uheldig og blir ufør som student, kan du måtte leve som minstepensjonist resten av livet, sier Kim Kantardjiev, leder i NSO.
Kyrre Lekve mener derimot at det eksisterende regelverket er tilstrekkelig.
– Alle studenter omfattes av folketrygdens regler om yrkesskadedekning og uføretrygd for unge, sier Lekve.
Dette er ikke nok, mener Tekna studentene.
– Det er urettferdig å likestille oss studenter med andre unge uføretrygdede. Unge uføretrygdede utgjør en gruppe som aldri har vært, eller vil komme ut, i arbeidslivet. Studenter velger å utsette arbeidslivet ved å investere mye tid, lån og krefter i en utdannelse, sier Tangvik.
Forsikring for alle
Kun 38 prosent av alle studenter har ulykkesforsikring, viste en undersøkelse som Sentio gjennomførte i 2010. Fjorårets aksjon bekreftet at mange studenter ikke var bevisste på situasjonen slik den er nå.
– Absolutt alle studenter burde være forsikret, uten at de skal behøve å betale masse penger for det. Studiene utgjør arbeidsdagen vår. Sånn som det er nå, frister det mer å komme seg raskt ut i arbeidslivet, sier Tangvik.
Tekna studentene mener staten har et ansvar når det gjelder å informere studenter om det gjeldende regelverket. Det har tidligere vært snakk om å utarbeide en brosjyre hvor studenter får informasjon om sine rettigheter og statens ansvar. Brosjyren skal i tilfelle være et samarbeid mellom KD, Tekna og NSO. Tangvik kan bekrefte at de ble lovet en slik brosjyre etter fjorårets aksjon, men at de hittil ikke har sett noe til den.
Varsler ny runde
I lys av hendelsen ved Geologibygget sist tirsdag, ønsker Tekna å aksjonere på ny. Målet er å få forsikringen inn på neste års statsbudsjett. Lekve tror dette er en urealistisk tanke, og at det neppe er aktuell politikk. Tangvik tør likevel håpe på gjennomslag.
– Vi fikk oppslutning fra en del partier i fjor, og kommer til å bruke dette nå for å få ballen til å rulle. At KD sier nei er bare et sterkere argument for ikke å gi seg, avslutter Tangvik.