I den tidligere adelsporten fekting er korden viktigste redskap, men noen ganger kan beskyttelse være like viktig. Bartosz Piasecki her med gruppen han instruerer ved OSI.

Studentidrettens Zorro

Med et historisk OL-sølv i ermet gjør Blinderngutten Bartosz Piasecki seg klar for sommerens «student-OL«.

Publisert Sist oppdatert

Oslo Studentidrett (OSI) har ikke fostra mange olympiske medaljer, men i sommer overraska fekter og instruktør ved OSI, Bartosz Piasecki med historisk sølv i OL. Nylig ble han også tildelt pris i åpen klasse ved idrettsgallaen – men OSI kan ikke tildeles all æren.

– De siste ti årene har foreldrene mine brukt omtrent 60 000 i året på at jeg skal kunne reise rundt og delta i konkurranser. Du er allerede mange år bak skjema hvis du begynner å fekte i tjueåra på studentidretten, sier Piasecki.

Student-OL i sikte

Før du eventuelt skulle være så dyktig som Piasecki og slå igjennom, koster det mye å fekte – det krever mye tid og ressurser. Ifølge Piasecki må teknikken opparbeides gjennom 20 år om du skal bli virkelig god.

Da fekteren fikk bronsemedalje i europamesterskapet for U23 for tre år siden, var det ingen som brydde seg.

– Man kunne jo allerede da sagt at denne karen her har en mulighet til å gjøre noe innen fire år, og satsa penger på det, sier Piasecki.

Men i dag ser ting annerledes ut. Med OL-suksess kommer også pengene og ambassadørrollen, og med sponsorer i beltet kan lommeboka til foreldrene få hvile framover.

– Fekterforbundet og studentidretten bruker meg mye. Jeg er med på alt, farter overalt og gjør det jeg må.

Piasecki har blitt et satsningsobjekt for OSI fram mot Universiaden til sommeren – en internasjonal multi-sportsbegivenhet som tilsvarer et «student-OL». Arrangementet blir arrangert annenhvert år, og deltagerne er universitetsstudenter.

Studieslit

Piasecki er en av få Blindernstudenter som driver med toppidrett ved siden av studiene. Det gjør det vanskelig å følge normert studieprogresjon, og bachelorgraden hans tok fire og et halvt år. Knapphet på tid merkes ekstra godt etter en påbegynt master i informatikk.

– Det er mildt sagt et rent helvete. I tidsrommet januar til august skal jeg være borte i 90 dager, og det er veldig opp og ned hvorvidt Universitetet bidrar til å legge til rette for så mye reising.

Torsdag forrige uke reiste fekteren til Qatar på første verdenscupstevne, og etter to dager hjemme går turen videre til Italia for konkurranse i fem nye dager.

Det er mange toppidrettsutøvere som sier at de ikke har tid til studier og heller vil konsentrere seg om idrett. For Piasecki har det å studere vært et bevisst valg.

– Så slipper jeg å begynne å studere når jeg blir 35.

Lite elite

Studiehverdagen til Piaseckis søster er en helt annen; hun fekter – og studerer – i USA. Kulturen rundt studentidretten i Oslo ligger et stykke unna den amerikanske.

Mens Bartosz omtrent aldri er hjemme, reiser på hverdagene og har et hektisk forhold til studiene, konkurrerer søstera kun i helgene. I USA får hun stipend og fekter for universitetet. De har obligatorisk trening fra åtte til tolv hver dag og er på skolen resten av dagen.

– Søsteren min får betalt studiet og tilrettelagt det meste, men så har de jo et helt annet system.

For studentene som starter med en idrett på OSI handler det ofte bare om å prøve noe nytt eller drive med noe som er gøy.

– Mange av de som begynner med fekting her hos oss har ikke drevet med annen idrett før og vil prøve noe nytt – i stedet for å sitte og lese og spise burgere. Nivået holder seg stabilt, jeg vil ikke si dårlig, men ... vi har det gøy på trening.

Piasecki beklager at de fleste slutter straks de er ferdige med studiene.

– De holder på noen år, og så forsvinner de helt ut, dessverre.

Powered by Labrador CMS