Oslo dårligst av de nordiske

På en fersk kåring av verdens beste studentbyer kommer Oslo dårligst ut av de nordiske hovedstedene.

Publisert

QS Best Student Cities

  • Undersøkelsen er utført av det innflytelsesrike britiske selskapet Quacquarelli Symonds (QS) for nettstedet Topuniversities.com.
  • Den rangerer 98 byer som er valgt ut etter to kriterier: De må ha et innbyggertall over 250 000, og ha minst to utdanningsinstitusjoner på QS World University Rankings.
  • Byene har blitt vurdert etter 14 indikatorer, deriblant levestandard, prisnivå og utdanningsinstitusjonenes prestisje.
  • Rangeringen ble gjennomført for første gang i 2012.

Undersøkelsen QS Best Student Cities har rangert 98 av verdens største studentbyer. Oslo havner på en 48. plass og dermed sist av de fire nordiske hovedstedene som er med på listen – rett bak Helsinki på 47. plass, og langt bak Stockholm på 27. plass. København er med sin 20. plass Nordens beste studentby, ifølge rangeringen. Den danske hovedstaden danker ut alle de andre nordiske på levestandard, og kan skryte av at Københavns Universitet regnes som et av de 50 beste i verden.

Ingen skolepenger

Det er særlig prisene som trekker Oslo ned på listen, da det blir regnet som en av verdens dyreste byer å bo i. På den annen side trekker gratis studieplasser for utenlandsstudenter betraktelig opp, og når det gjelder levestandard får Oslo en høy poengsum. Universitetet i Oslo og Handelshøyskolen BI trekkes fram som prestisjefulle institusjoner internasjonalt, og førstnevnte rangeres i undersøkelsen som et av verdens 100 beste universiteter.

Ikke relevant

Velferdstinget i Oslo og Akershus vedtok i forrige uke et studentkulturpolitisk dokument, der de blant annet vektlegger utdanningsinstitusjonenes, kommunens og statens rolle i arbeidet med å forbedre Oslos studentkultur.

Leder for Velferdstinget, Tone Vesterhus, er ganske fornøyd med en 48. plass og mener Oslo er en god studentby, men tror ikke undersøkelsen gir et nøyaktig bilde av virkeligheten.

– Det er ikke slik vi skal måle Oslo som studentby. Vi skal se på hvordan vi gjør det i Oslo, sier Vesterhus.

Studentlederen har større tiltro til mer målrettede undersøkelser.

– Vi måler oss på studiekvalitet og trivsel gjennom undersøkelser som er lokale og går mye mer i dybden. Og det tror jeg ikke en slik internasjonal rangering vil ta høyde for.

Enorm fordel

Men Vesterhus sier seg enig i at gratis studieplasser er viktig for studentøkonomien.

– Det er noe rangeringen har gjort veldig riktig. Det er uten tvil en enorm fordel for Oslo som studentby og Norge som land at vi ikke har skolepenger, sier hun.

I disse dager debatten heftig, etter at den nye regjeringen varslet at vil utrede innføring av skolepenger for studenter fra land utenfor EØS.

– Gratistilbudet gir oss et enormt fortrinn fordi vi tiltrekker oss studenter fra andre kulturer, som igjen hever studiekvaliteten. Det skaper større mangfold og hjelper studenter fra fattigere land å komme til Norge.

Gullmedalje

Øverst på rangeringen troner Paris for andre år på rad. Den franske hovedstaden får førsteplassen takket være sine mange gode universiteter, relativt billige studieplasser og et bugnende kulturliv. På andre- og tredjeplass havner London og Singapore.

London har flere av verdens aller beste universiteter og er et viktig finanssentrum. Som Paris, prises London for sitt fantastiske kulturtilbud. Storbyen får derimot trekk for sitt skyhøye prisnivå, med høye leiekostnader og svært dyre studieplasser.

Powered by Labrador CMS