Studentkultur eller kulturelle studenter?

Torger Ødegaard (H) mener byrådets studentsatsinger vil heve Oslos studentimage. Nå inviterer han Det Norske Studentersamfund til samtaler om temaet.

Publisert

Dette er saken

  • Leder i DNS Thomas Axelsen sa i Universitas 30. september at deres forhold til Oslo Kommune er ikke-eksisterende, og fikk støtte fra blant andre hovedstyreleder i Studentsamskipnaden i Oslo. Axelsen henviste i sin kritikk til Bergen og Trondheim som foregangsbyer. Byråd for kultur og utdanning i Oslo Torger Ødegaard (H) mente det ikke gikk an å sammenligne Oslo med Trondheim og Bergen på grunn av de ulike byenes størrelse.
  • Opposisjonen i bystyret har kritisert byråden for det de kaller en defensiv holdning til studentkulturen.
  • Ødegård har senere pekt på blant annet Forum for Studentsaker og prosjektet Studenthovedstaden som Byrådets studentrelaterte satsninger.
  • Axelsen har i leserbrev forrige uke hevdet at Ødegaard bommer når han trekker frem de nevnte tiltakene som kur på sykdomsbildet han skisserer.

Gjennom de siste ukers artikler og debattinnlegg i Universitas, har det kommet fram at det er store uenigheter om hva Oslo kommune bør bidra med når det gjelder studentkultur. Byråd for kultur og utdanning Torger Ødegaard (H) opplever at leder i Det Norske Studentersamfund (DNS) Thomas Axelsen er opptatt av studentkultur som studentkultur, heller enn all kulturutfoldelse studenter bedriver.

– Har ikke studentkulturen en egenverdi, Ødegaard?

– Selvfølgelig har den det. Men i tillegg er studentene også veldig aktive i Oslos kulturliv ellers. De er kunstnere og kulturarbeidere, og viktige for hovedstadens kulturliv.

Inviterer til samtale

– Axelsen mener at prosjektene du nevner ikke treffer det han etterlyser?

– Jeg opplever Forum for Studentsaker som en bra og åpen arena for kommunikasjon mellom studentene og den øverste politiske myndighet i Oslo, der vi får diskutert relevante prosjekter, fra bolig og miljø til kulturspørsmål. Og i Studenthovedstaden tar vi opp trivselsspørsmål, hvordan vi kan få studenter fra hele landet til å finne seg til rette i Oslo. Vi ønsker å skape et bedre bilde av Oslo som en viktig studentby.

– Hvordan?

– Det jobber vi med. Vi har gått ut bredt, for dette gjelder studenter fra hele landet. I starten har vi snakket blant annet om boligspørsmål, som er sentralt for studentenes velferd. Men vi er ikke i mål når det gjelder å meisle ut prosjektene som skal utgjøre studenthovedstaden. Vi har valgt å starte ganske vidt, fordi dette er studenter fra hele landet. Og da snakker vi om alle sektorer som har med studentenes trivsel å gjøre, sier Ødegaard, som understreker at Axelsen er velkommen til samtaler om temaet.

– Oslo har et kommunikasjonsproblem

Formanden i DNS reagerer positivt på invitasjonen.

– Det er jeg veldig glad for. Det viktigste er uansett at man får et bevisst forhold til dette. Studentliv utførte for noen uker siden en undersøkelse ved Samfunnnsvitenskapelig, Humanistisk og Matematisk-Naturvitenskapelig fakultet. Den viser at over 40 prosent av studentene synes det sosiale livet ved UiO er bedre enn de ventet. Dette er bra, men det viser at man har et kommunikasjonsunderskudd på et høyere nivå.

– Ødegaard mener at du er mer opptatt av studentkultur som studentkultur enn kulturen studenter faktisk er med på?

– Jeg er helt klart opptatt av studentkultur som studentkultur. For det første fordi studentkulturen opererer på en annen måte enn det meste av annen kultur. Studentkulturen er skapt av studenter for studenter i et frivillig miljø. Det frivillige aspektet betyr blant annet at alle overskuddsmidler faller tilbake til studentkulturen.

Fortsett diskusjonen på Universitas.no

Powered by Labrador CMS