MANGE FORTELLINGER: Forfatter Unni Irmelin Kvam foran noen av tankene som kom fram på historiehelgen.

Skriver ung studenthistorie

Har Studentenes Landsforbund fått en egen identitet etter 14 år som organisasjon? I så fall blir den nå dokumentert i bokform.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har tre tanker i hodet på samme tid, sier Unni Irmelin Kvam, som har fått i oppdrag å skrive Studentenes Landsforbunds historie.

– Boka skal være minnebok, oppslagsverk og inspirasjonskilde for studenter og politikere.

Sammenslåing ga bok

Boka lanseres i april 2010, i anledning sammenslåingen mellom Studentenes Landsforbund (StL) og Norsk Studentunion, som på sin side har eksistert siden 1936. Kvam mener imidlertid det ikke er noe problem å finne interessant stoff om en fjortenåring, selv om hun kaller det «interessant» at en så ung organisasjon har behov for å skrive sin egen historie.

– StLs historie må sees i sammenheng med utdanningspolitikken fra 1996 til i dag. Boka skal være en begrepsavklaring som framtidas studentpolitikere kan plukke opp for å skjønne hva som har skjedd.

Helgen for halvannen uke siden deltok hun på en samling sammen med StL-veteraner, for å mimre over gode og vonde dager. Et av spørsmålene som ble diskutert var om det fins en egen StL-identitet.

– Jeg er usikker på det, for StL-ere er så mangt. Den eneste fellesnevneren er interessen for studentpolitikk, sier Kvam.

– Skyldes prosjektet et behov for å bevare StL-identiteten?

– Det er i hvert fall ikke min agenda, sier Kvam, som selv har bakgrunn fra ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet.

Reaksjonær stemning

Forfatteren mener de 14 årene hun skal skrive om har vært turbulente år i norsk utdanningspolitikk.

– De som har vært studenter mellom 1996 og i dag har vært prøvekaniner. Det var mye større uenighet om premissene den gang. Og mye vanskeligere å være student i forhold til finansiering og studier i utlandet.

– Er det studentorganisasjonenes fortjeneste at forholdene har blitt bedre?

– Ikke bare. Delvis har studentorganisasjonene vært på hælene – de har vært reaksjonære i forhold til politikerne.

Hun har imidlertid tro på at organisasjonene er på vei til å bli mer innovative.

– Internett hjelper mye. Og sammenslåingen kan være et skritt i riktig retning.

Kvam avslører også en interesse for kontrafaktisk historie.

– Det er kjempeinteressant å se på StL oppi alt som har skjedd. Hvordan hadde studentpolitikken sett ut i dag hvis StL aldri hadde blitt opprettet?

– Ja, hva hadde skjedd?

– Dere får vente og lese boka, smiler Kvam.

Powered by Labrador CMS