
Astrofestivalen kan bli nedlagt
Fysisk institutt kan ikke lenger dekke lønnsmidlene til suksessarrangementet Astrofestivalen. I verste fall kan festivalen bli nedlagt.
ØKONOMI: – Hvert år trekker Astrofestivalen flere tusen besøkende. Ikke mange anledninger får så mange mennesker til å møte opp på Blindern på en søndag, mener Filip Nicolaisen, festivalens pressekontakt og sponsoransvarlig.
– Til nå har Fysisk institutt dekket lønnsmidlene for festivalen, men vi forstår det som at de nå må kutte i midlene. Dermed må Universitetet i Oslo (UiO) og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat) trappe opp støtten til festivalen for å hindre at den blir nedlagt, sier Nicolaisen.
Instituttleder ved Fysisk institutt, Eivind Osnes, bekrefter at de ikke lenger har mulighet til å dekke lønnsmidlene.
– Dette er en sannhet med modifikasjoner. Vi ser stort på Astrofestivalen og håper den kan fortsette. Men vi har måttet dekke fire-fem årsverk siden 2002, og lønnsbudsjettet vårt har blitt svekket år for år. Vi regner med at UiO bør kunne trå til økonomisk, i og med at Astrofestivalen er et suksessfullt profileringsarrangement for hele UiO, ikke bare en ren institutts- eller fakultetssak, slik mange tror. Dette understrekes også av at UiO vil bruke Astrofestivalen som ledd i jubileumsfeiringen i 2011, sier han.
– Vi gjør dette for å be om økonomisk avlastning, ikke fordi vi ikke ønsker at Astrofestivalen fortsatt skal arrangeres.
Siden 2002 har Fysisk Institutt bidratt med lønn i 60 prosent stilling til professor Michael Baziljevic, som er prosjektleder for festivalen. Instituttet har også måttet leie undervisningshjelp for å dekke undervisningsfritak for Baziljevic, forteller Osnes.
Uerstattelig
Baziljevic har vært prosjektleder for arrangementet siden det ble startet opp i 1999. For Fysisk Institutt virker det uaktuelt å erstatte prosjektlederen med en annen.
– Ethvert tiltak er avhengig av en ildsjel, og dette er Michaels konsept. Han er en veldig kreativ person, som hele tiden videreutvikler Astrofestivalen. Med en annen prosjektleder ville det bli et annet arrangement, og kanskje også dyrere for instituttet, sier Osnes, som håper festivalen har en fremtid i vente.
Festivalen har et budsjett på 1,1 millioner kroner. UiO støtter festivalen med 200 000, MatNat med 100 000, og Fysisk Institutt med kroner 450 000. Vi håper at UiO vil kunne dekke lønnsmidlene framover, sier han, og minner om at flere tusen møtte fram i gråværet ved fjorårets festival.
29. februar sendte instituttet et brev til Geir Ellingsrud, rektor ved UiO, hvor de la fram en søknad til universitetet om at UiO skal dekke lønnsutgiftene til prosjektlederen. Osnes vil imidlertid ikke kommentere innholdet i brevet.
Arrangeres i år
Nicolaisen mistenker at MatNat prioriterer nettprosjektet Get Real, som skal rekruttere realfagsstudenter, framfor arrangementet Ungforsk, en annen publikumssuksess.
– Fakultetet har begrenset med midler, og et sted må det tas fra. Hvis MatNat går bort fra publikumssuksesser til fordel for dette prosjektet, er det en merkelig disponering av penger, mener han.
Knut Fægri, dekan ved MatNat, tilbakeviser at støtten til Get Real-prosjektet kan gå utover støtten til Astrofestivalen.
– Get Real-prosjektet og rekruttering av studenter står høyt på vår liste, men disse to tingene har ingenting med hverandre å gjøre. Budsjettmessig er de frikoblet fra hverandre, sier Knut Fægri, dekan på MatNat.
Det er uansett ingen grunn til å frykte at det ikke blir noen festival til høsten.
– Vi har helt klart råd til å arrangere Astrofestivalen i 2008. Men vi har lagt planer fram til 2010. Det hadde også vært morsomt å kunne arrangere festivalen i 2011, når universitetet har jubileum, sier Nicolaisen.
– Vi har prøvd å skaffe eksterne sponsorer, med varierende hell. Sponsorene vil stort sett bidra med 10 000 kroner hver. Hvis vi ikke får noen til å bidra med lønnsmidlene, på rundt 200 000, holder det ikke.