STUDENTDEBUTANT: Bjarte Arneson tar innføringsemner ved Universitetet i Oslo samtidig som han jobber som tekstforfatter og debuterer med novellesamlingen _Dette forandrer alt_.

Bjartes Blindern-romanse

Bjarte Arneson blir blank i øynene av mursteinsbygningene på Blindern. Da er det kanskje ikke så rart at bokdebuten hans ble til på lesesalen.

Publisert Sist oppdatert

LITTERATUR: – Boken min kan sees på som et avbrekk for de som kjenner realismekvalmen bre seg, sier Bjarte Arneson.

Han er i disse dager aktuell med sin litterære debut, novellesamlingen Dette forandrer alt. Boken har undertittelen Et dusin historier og handler om personer som opplever, eller innser noe, som forandrer alt.

En av historiene handler om en mann som gjør unna all søvn på en gang og våkner opp som et 25 år gammelt spedbarn, mens en annen handler om en som oppdager hvordan man kan bruke onani som forsoningsteknikk.

Arneson mener det er mye alvor i norsk litteratur, kanskje for mye.

– Når fokuset en stund har vært på «det ekte, såre og nære», får jeg behov for Fiksjon med stor F, sier han.

Enkeltemnestudenten

Arneson er utdannet tekstforfatter fra Westerdals og jobber som tekstforfatter for radio og TV. Han har blant annet skrevet for Hallo i uken på P2 og Anne-Kat ser på TV på NRK1. De siste tre-fire årene har han i tillegg til å jobbe som tekstforfatter også vært enkeltemnestudent på Blindern.

– Da jeg var ferdig utdannet var det deilig å bare kunne ta forelesninger på Blindern og slippe karaktermaset, sier Arneson.

Han har tatt to år med japansk språk, og enkeltemner i japansk populærkultur, astronomi og kunsthistorie. Dette semesteret tar han et innføringsemne i sosiologi.

– Jeg tar bare emner som heter et eller annet med «En innføring i...» Det er kunnskap for kunnskapens skyld. Jeg er usedvanlig glad i å lære nye ting, sier han.

Skrev på lesesalen

Boken ble til på forskjellige lesesaler rundt omkring på Blindern og ble skrevet ned på blant annet post-it lapper og kvitteringer. Men han måtte som mange andre forfattere før ham til utlandet for å samle tankene, kvitteringene og post-it lappene.

– Jeg reiste til Berlin for å kunne fokusere på bokprosjektet og få snøballen til å rulle. Også er det jo klart at det er litt stas å dra til utlandet for å skrive, sier Arneson.

– Hva vil du med boken?

– Det samme som jeg vil oppleve når jeg leser en bok: at forfatteren tar med seg hodet mitt på en ekskursjon til steder jeg ikke ville kommet på egenhånd. Og at jeg smiler underveis.

Romantiserer Blindern

Arneson mener boken hans passer fint som avkobling under eksamensperioden, med sine korte og lette tekster. Samtidig mener han at flere studenter burde få øynene opp for hvor flott det er å gå på Blindern. Selv har han et sterkt forhold til de røde byggene.

– Jeg har nok et romantisert forhold til Blindern, fordi jeg ikke går der fordi jeg må, men fordi jeg vil. Jeg blir blank i øynene bare jeg ser en mursteinsbygning, sier Arneson.

Powered by Labrador CMS