Ekspert: – Start boligjakta nå!

SiO har over ti prosent flere søknader til studentboliger til høsten enn på samme tidspunkt i fjor. Utleiemegleren oppfordrer deg til å starte boligjakta nå.

Publisert

Boligjakttips

  • 1. Ikke ta det første og beste. Tenk også på hvorvidt du egentlig trenger balkong eller om du trenger kort vei til butikk.
  • 2. Start boligjakten tidlig og gå på mange visninger for å danne deg et sammenligningsgrunnlag. Det er fort gjort å la seg overbevise av en dyktig utleier eller megler, men har du noe å sammenligne med kan du unngå å bli lurt.
  • 3. Prøv å leie fra mai/juni – da er det mindre kamp om leilighetene. Statistikk tyder på at leieprisene for boliger som legges ut for leie i juli og august kan ligge noen hundrelapper over i pris sammenlignet med resten av året.
  • 4. Mobilisér venner og kjente. Sjekk Facebook, og hør med venner og kjente om de har ledig rom i sitt kollektiv.
  • 5. Ha is i magen. Selv om du ikke får den leiligheten du har drømt om i denne omgang, kan det hende du finner den neste gang. Det er forskjell på perfekt og godt nok, og du har alltid muligheten til å flytte igjen senere.
  • 6. Lag en bolig-CV. Slik kan du skille deg ut i mylderet av søkere.
  • 7. Skriv alltid husleiekontrakt og påpek eventuelle feil og mangler ved leiligheten før du signerer.
  • Kilde: Hybel.no

Boligkrisa som hvert år melder seg rundt august, kommer i år trolig til å bli enda verre.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har per i dag fått inn 400 flere søknader enn på samme tidspunkt i fjor, ifølge boligdirektør i SiO, Trond Bakke.

Det tilsvarer en økning på ti prosent sammenlignet med 2012.

Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og BI har samtidig reservert 1790 studentboliger til internasjonale studenter, en økning på 215 reservasjoner fra i fjor. Dette tallet kan bli enda høyere, ettersom internasjonale studenter gjennom utvekslingsavtaler har førsteprioritet til å få bolig hos SiO.

Trond Bakke forsøker å berolige norske studenter som leter etter et sted å bo.

– Ja, vi forventer et høyere antall søkere, men ikke dramatisk mye høyere. I august i fjor hadde vi 4300 søkere, og det er dramatisk nok i seg selv, sier Bakke.

Han sier rundt 4500 studenter må belage seg på å ikke få studentbolig til høsten.

Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, mener studentene må se til det vanlige utleiemarkedet.

Han sier boligjakta bør starte .

– Starter du boligjakta nå, så er det betydelig lettere enn om du starter i juli eller august. Nå er leieprisene noe lavere, og disse vil stige markert i sommer, sier Farmakis.

Han påpeker også at prisene faller igjen når kaoset på sensommeren har lagt seg.

– Da er ting tilbake til normalt. Og den nye normalen er at det går greit å skaffe seg en utleiebolig. For de med is i magen og mindre hast, kan det bety at de like gjerne bør avvente med å henge seg på boligjakten. Men da må de regne med at det først er utpå høsten at ting er tilbake til normalen igjen, sier Farmakis.

Sjekk faktaboksen for tips til hvordan du sikrer deg drømmeleiligheten til høsten.

Powered by Labrador CMS