Risikerer byggestopp

7. november gikk fristen ut for å søke staten om støtte til bygging av studenthybler. Det kan gå mot utbyggingsstopp dersom studentsamskipnadene ikke får innvilget søknadene sine.

Publisert

– Om vi får støtte fra staten eller ikke vil gjenspeiles i leieprisene våre, sier Ketil Sand, eiendomsdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

Han mener det er SiOs tur til å få innvilget søknadene sine i år, spesielt med tanke på det enorme trykket på studentboligene denne høsten. Han viser også til at de ikke mottok støtte i fjor.

SiO har i år søkt om 203 hybelenheter i ferdigstilte Pilestredet park, og 130 i Vestgrensa 2, som ikke er påbegynt. Sand sier de er avhengige av støtten for å få gjennomført planene sine.

– I verste fall kan utbyggingen av Vestgrensa 2 bli utsatt.

Dersom alt går etter planen kan utbyggingen starte allerede neste høst og være ferdig i 2008. Sand forteller at det tar to-tre år fra et prosjekt planlegges til det står ferdig.

– Det er derfor vanskelig å langtidsplanlegge når forholdene er så uforutsigbare, sier han.

Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, håper deres argumenter fører fram.

– SiOs studenter trenger flere boliger, det har ventelistene i høst vist.

Dyrberg forklarer at de også trenger støtte til å bygge flere boliger ettersom SiOs institusjoner tiltrekker seg mange internasjonale studenter.

Når det gjelder de omstridte leilighetene i Pilestredet park, kan Sand love at et avslag på støtte ikke vil føre til ytterligere økte priser.

– Vi har tidligere sagt at vi skal senke prisene dersom vi får støtte fra staten, men prisene kommer uansett ikke til å øke utover den generelle prisstigningen, sier Sand.

Også administrerende direktør Per Carlenius i Anker STI, som blant annet drifter Anker Studentboliger, forteller at de er avhengige av støtte fra statsbudsjettet. Anker Studentboliger søkte i år om et tilskudd på 130 hybelenheter, i tillegg til de rundt 1500 de allerede har. Rundt 40 prosent av leietagerne er BI-studenter, mens nesten 20 prosent er fra Universitetet i Oslo.

– Det blir ikke bygget en meter dersom vi ikke får statsstøtte. Vi ønsker selvfølgelig at det skulle være mulig å få regnestykket til å gå opp uten tilskudd, men slik er det dessverre ikke.

Eiendomssjef i Oslo- og Akershushøgskolenes Studentsamskipnad (OAS), Geir Sundt, forteller at de allerede står i fare for å miste 204 hybler i Kirkeveien.

– Vi har allerede en av landets dårligste dekningsgrader og er i et av markedets vanskeligste områder når det gjelder utbyggingsområder og kostnader. Dette skulle tilsi at vi blir prioritert, sier Sundt. OAS har søkt om støtte til 86,5 hybelenheter på Carl Berner i tillegg til 50 enheter i et allerede ferdigstilt bygg på Ila.

Powered by Labrador CMS