Bestevenner: Sidsel og Grete er gode venninner, men sparer syklubb-snakk til matpausene.
Bestevenner: Sidsel og Grete er gode venninner, men sparer syklubb-snakk til matpausene.

Eksamensvokterne

De passer på velværet ditt og tiden din under eksamen. Men hvem er de egentlig? Vi spurte fire eksamensvakter.

Publisert Sist oppdatert

Sidsel, overinspektør og Grete, assisterende overinspektør

Universitas møter Sidsel og Grete på biblioteket på Samfunnvitenskapelig fakultet i Oslo. De to damene i syttiårene har vært eksamensvakter for sosiologistudenter. Jobben har de hatt i femten år.

– Ja femten år har det blitt. Tiden flyr, sier Sidsel. Hun er overinspektør mens Grete er assisterende overinspektør.

Hva har dere gjort tidligere?

– Det er så mangt du! Jeg har jobbet som fysioterapeut blant annet, med helse og miljø. Også har jeg vært i forsvaret, sier hun.

Det begynte i å jobben da de gikk av med pensjon. Og fordi det er et utrolig godt miljø og flott å være i kontakt med de unge.

– Man ikke stikke under stol at det er sosialt oss imellom, sier Sidsel. Grete er enig:

– Vi har det utrolig hyggelig.

Så dere klarer å være sosiale i en eksamsenssal?

– Å nei vi prater ikke sammen på eksamenssalen, sier Sidsel. Grete fortsetter:

– Nei syklubb-snakk får vi ta i matpausene for de som har det. Men noen ganger må man snakke med med hverandre og de unge for å gjøre jobben sin.

– Da hender det at eksamenstakerne kommer og kjefter på oss. Derfor prøver vi alltid å plassere «kontoret» vårt litt unna studentene, forteller Sidsel.

Er de irriterte på dere altså?

– Nei vi kan ikke klage på studentene! De er jo bare nervøse og fulle av prestasjonsangst. Man blir jo veldig var for lyder i en sånn situasjon. Vi vet jo alle hvordan det er å ha eksamen, sier Sidsel.

De fleste er fantastisk hyggelige mener Grete. Og spesielt når de får seg en luftepause og kan gå på do. Da senkes skuldrene litt.

– Men det er episoder hvor de bare må gjøre som vi sier, så da er vi litt strenge. Men jeg opplever at studenter var mer i opposisjon før i tiden, sier Sidsel og smiler lurt bort på Grete som igjen nikker bekreftende.

Hva har dere på dere i dag?

Sidsel tar igjen styringen og svarer:

– Man må se ordentlig ut.

– De fleste pynter seg litt, sier Grete og blunker og fortsetter: Hygiene er alltid viktig.

Begge reagerer likevel på de som lukter for mye.

– Noen kommer hit med menger av eau de perfume, det går ikke. Man skal verken lukte for mye eller for lite, sier overinspektøren.

– Så lenge man er ren går det fint. Man får aldri for mye vann på kroppen, sier Grete.

Hva tenker dere før dere går på jobb?

– Når sesongen nærmer seg, gleder vi oss skikkelig, sier Grete.

Ole Harald Retteråsen (75), tidligere rørlegger

Jeg har jobbet på Blindern i over 40 år. Jeg liker veldig godt Universitetet og kommer ofte på kaffebesøk for å møte venner og tidligere kolleger. Jeg gikk på kristen kostskole på ungdomskolen og da lærte jeg meg folkeskikk, to år i militæret hjalp også skikkelig. Men jeg synes ikke studentene mangler folkeskikk.

Det er nok mange eksamensvakter som tar jobben litt for seriøst, maser kanskje litt også. Det skal de ikke gjøre. Men jeg synes de fleste er flinke og rolige. Det er ikke mye flørting på gang mellom eksamensvaktene.

Skinnjakka mi kjøpte jeg på Storosenteret. Og genseren og buksa kjøpte jeg på Kanariøyene. De er ikke fra Tyrkia akkurat. De er fra Lacoste og Tommy Hilfinger. Jeg liker veldig godt disse merkene, de har god passform på klærne. Jeg liker godt å pynte meg og har en dress som jeg har fått sydd i Thailand som jeg skal ha på meg på et selskap i morgen. Kona og jeg drar til Thailand om vinteren. Vi reiser ikke med charter lenger og vi er lei av Gran Kanaria.

Liv-Grete Heiberg (60), tidligere jordmor

Jeg har vært pensjonist i fem år og er lei av å ikke ha noe å gjøre. Derfor begynte jeg her og hadde min første dag forrige uke. Jeg synes studentene er veldig snille, men jeg føler på stresset de føler og jeg er glad for at det ikke er meg. Før jobbet jeg som jordmor. Første arbeidsdag sklei jeg og falt, og fikk en utglidning i ryggen. Det gjorde meg gradvis ufør, og jeg måtte gå av i pensjon tidlig. Sykepleierstudenter i dag er litt slurvete synes jeg, de har for lite praksis og for mye teori. Det merker man med for eksempel hygienevanene deres. Før fikk vi masse tilbakemelding når vi jobbet.

Jeg har aldri plaget studenter under eksamen, og har heller ikke merket at noen andre gjør det. De fleste holder seg rolig. Før jeg gikk på jobb i dag tok jeg på meg noe pent og ordentlig. Men det snødde ute så derfor har jeg på fleece og regnjakke. Pyntetoppen jeg har på meg har jeg kjøpt på laredoute.no. Det er et fransk navn.

I sommer skal jeg ha Norgesommer og ta det med ro på hytta i Saltnes. Berlin er min favorittby og jeg drar alltid til Syden om vinteren.

Powered by Labrador CMS