Elektronisk lek: Trioen han gaiden tilbrakte en hel sommer i øvingslokalet. Der fant de en sound, og denne våren slipper de debutalbumet.
Elektronisk lek: Trioen han gaiden tilbrakte en hel sommer i øvingslokalet. Der fant de en sound, og denne våren slipper de debutalbumet.

Hva gjør du med 20-årenes skuffelser? Putter dem i mixen

han gaiden lanserte bandnavn og promoterte låter flere år før de ble sluppet. Nå ser elektronikatrioen mot vårens debutalbum.

Publisert Sist oppdatert

han gaiden

  • Elektronikatrio bestående av Ragnhild Moan, Kristin Myhrvold og Ingrid Skåland Lia
  • Aktuell med singelen "here's your lullaby"
  • Slipper debutalbumet "you called me your erika" kommende vår

På han gaidens ører:

  • Why Kai
  • James Blake
  • ARY
  • Bendik Giske
  • Ola Kvernberg
  • Destinys Child
  • Beharie

– Det året vi begynte å skrive tekstene, hadde alle veldig turbulente relasjoner, både innenfor kjærlighet, men også med oss selv, sier Kristin Myhrvold i han gaiden.

Så hvorfor ikke lage limonade?

Elektronikatrioen han gaiden har invitert til slippfest for deres andre singel “here’s your lullaby”, fra det kommende debutalbumet.

Ragnhild Moan, Kristin Myhrvold og Ingrid Skåland Lia skal derfor feire innenfor betimelige smittevernsregler i all beskjedenhet.

For det er te og kjeks på bordet når Universitas ankommer festen. Og selv om vinden skraper på veggen, er det sommerfuglene som rister mest i stua.

Vennegjeng blir band

Trioen møttes på den prestisjetunge jazzlinja på Norges musikkhøgskole (NMH) i begynnelsen av 20-årene. De ble raskt venner, men musikalsk delte de bare timeplanen.

Etter en venninnetur til Vilnius bestemte de seg for å begynne å lage musikk sammen.

– Jeg tror vi var veldig gira på å være i et band. Da hadde vi allerede gått en stund på NMH og prøvde å finne vår retning som litt usikre 20-åringer, sier Moan.

Før de i det hele tatt hadde spilt en akkord i retning elektronika-prosjektet sitt, ville de ha et navn. Hva het han guiden i Vilnius? Akkurat. Valget stod mellom det, eller erika. Mer om det senere.

– Det begynte akustisk med to vokal og en saksofon. Det er så langt unna hvordan det låter nå. Men vi fant en eller annen vei, sier Skåland Lia.

Les også: Nytt album fra Honningbarna: Lett å like, men ikke alltid av de rette grunnene

– Kicka på alt

Og den veien ble til underveis, etter en hel sommer på et svett øvingsrom.

Det startet med noen akustiske idéer à la jazzbandet GURLS. Alle tre godt skolert i jazz; Skåland Lia på sopransaksofon, Myhrvold og Moan på vokal.

Så åpenbarte musikkprogrammet Ableton seg. De prøvde seg frem og ble “litt frelst av elktronikalyden”.

– Ja, vi kicka på alt. Vi trodde vi var så bra, postet så mye på instagram og promoterte låter som skulle komme til høsten, men tre år senere, ler Skåland Lia.

De medgir at de var noe naive i begynnelsen, men ser tilbake på det som et godt utgangspunkt. Som å spille konserter de ikke egentlig var klare for, og gjerne ta med låter de snekret sammen dagen før.

– Da vi begynte å lage musikk, føltes det som om det var oss mot verden. “Åja shit liker du også Ariana Grande og kan heller ikke jazzstandardene?” Vi ga litt faen, sier Moan.

– Og vi har gått på trynet, sier Skåland Lia.

På veien ble de en elektronikatrio, inspirert av blant annet Sassy009 og Smerz. Musikken er både hard og myk, med vokalharmonier og lagvise synther flettet inn i improvisasjon.

– Vi er altfor lite rigide for pop, men vi er altfor rigide for ren jazz. han gaiden er et eksperiment på hvor man skal ligge, sier Skåland Lia.

– Ikke de letteste å jobbe med

I motsetning til dagens kunst- kulturstudenter, fikk de testet låtene foran publikum.

Én av dem på Kafé Hærverk, hvor musiker og produsent Erlend Mokkelbost befant seg i publikum. Det ble et samarbeid, og Mokkelbost er medprodusent og mikser på kommende album.

– Men vi er ikke så lett å samarbeide med. Vi sitter ikke stille i sofaen bak og nikker, sier Skåland Lia.

Ikke bare er mange av låtene kjære barn, unnfanget i formende år. Musikerne er også tre stykker med minst like sterke meninger om resultatet.

– Og plutselig er vi uenige også. Da kan det ha vært en vanskelig dag på jobb, sier Moan og legger til:

– Men det har vært veldig deilig å jobbe med en som er veldig rutinert på det tekniske.

Les også: Brenn sitt andrealbum: Sylskarp og uraffinert kødding

Pseudonymet Erika

Når snøen har smeltet og konsertarenaene forhåpentligvis ser dagens lys og strobelys fra mørke kjellere denne våren, nærmer det seg mer musikk. I alle fall for denne vennegjengen.

Nylig signerte de med plateselskapet Mutual Intentions, som blant annet kan pryde med Bendik HK og Ivan Ave på kontraktene.

"you called me your erika" er han gaidens debutalbum, og de beskriver et hardt, elektronisk lydbilde mot sårbare tekster. Sterkt preget av tiden de lagde albumet, med en like sterk rød tråd.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Den røde tråden: Ingrid Skåland Lia, Kristin Myhrvold og Ragnhild Moan syr sammen erfaringene sine under pseudonymet erika.
Den røde tråden: Ingrid Skåland Lia, Kristin Myhrvold og Ragnhild Moan syr sammen erfaringene sine under pseudonymet erika.

– Albumet har en kronologi. Vi er veldig glade for at Adele ordnet så du ikke kan shuffle plata nå, sier Moan med glimt.

Den røde tråden er erika, det potensielle bandnavnet som måtte vike for han gaiden. Hun er på sett og vis tre i én, og låtene er fra hennes perspektiv.

– Dere startet som vennegjeng. Hvor kommer tekstene fra? Er det kjærlighetsbruddene?

– Ja, det er jo det. Å bli avvist i kjærlighetsrelasjoner for eksempel, sier Moan.

20-årene er ikke forbi i et skuldertrekk; det har de erfart. Du flytter hjemmefra, prøver å navigere deg i jungelen av inntrykk og legger deg både ivrig og motvillig i støpeskjeen.

Myhrvold, Moan og Skåland Lia tror deres neste album vil låte annerledes både tekstlig og musikalsk, nettopp fordi den røde tråden syr sammen sorg, vennskap, tap og glede fra en annen tid.

– Det er en slags tidskapsel fra den tiden som var så sårbar og ambivalent. Noen sanger er «fuck you, boys», mens andre er helt motsatt. Det er en berg- og dalbane, sier Skåland Lia.

Powered by Labrador CMS