DE STERKES FORSVARERE: Studentforeningen SAM ønsker å gi mer bredde og nyanse i debatten rundt USAs rolle i verden. F.v. Stefan Heggelund (19), Carl Henrik Bastiansen (21) og Gunnlaugr Olafsson (20).

– Helt uenig

I Uncle Sams forsvar

Mens bilder av ydmykede krigsfanger går sin rettergang verden over, ønsker studentforeningen SAM (Support of America Movement) å gi debatten rundt vår nabo i vest et mer nyansert preg.

Publisert Sist oppdatert

– USA har etter hvert blitt et negativt ladet ord, det ønsker vi å gjøre noe med, sier president Gunnlaugr Olafsson.

Sammen med sine meningsfeller i den nystartede studentforeningen er han lei av at verdens eneste supermakt er skyteskive for beskyldninger som i deres øyne er lite nyanserte og rasjonelle.

– Debatten om USAs rolle i verdenspolitikken blir litt kjedelig dersom den kun består av at SV og Attac krangler om hvem som hater dem mest, sier presidenten.

Mer enn krig og Bush

SAM ble stiftet av de tre studiekameratene Gunnlaugr Olafsson, Carl Henrik Bastiansen og Stefan Heggelund ved Universitetet i februar i år. De teller nå 25 medlemmer, hovedsakelig nordmenn.

– Problemet er at folk setter et likhetstrekk mellom USA og Bush. Dersom man er uenig med USAs politikk, er det politikerne man bør angripe, ikke hele det amerikanske folk. Det samme viser seg når 290 millioner mennesker får skylda for at ni soldater gjør uakseptable overgrep på krigsfanger, sier visepresident Carl Henrik Bastiansen.

Han mener en ensidig og lite nyansert pressedekning må bære skylden for at slike ideer oppstår.

– Journalistikken skal dekke begge sider av en sak. Se på en journalist som Erling Borgen, han har aldri sagt et godt ord om USA, sier Bastiansen.

Amerikansk kultur; ikke lavkultur

I et mediebilde hvor amerikanske produksjon står for godt over halvparten av programpostene på flere norske tv-kanaler, innser gruppen at amerikansk kultur ikke neglisjeres i Norge. Problemet er heller at mange har et forvrengt bilde.

– Det er feil å sette likhetstegn mellom lavkultur og amerikansk kultur. Sannheten er at det kommer mye smal film og utrolig mye god litteratur fra USA, sier visepresident Stefan Heggelund.

– Mye å takke

– Hadde det ikke vært for USAs rolle under annen verdenskrig, hadde vi trolig gått rundt og sagt «Sieg Heil» i Norge i dag, sier Olofsson.

Visepresident Bastiansen ønsker å moderere påstanden, men fremhever at Norges gode økonomi kan takkes De forente stater.

– Gjennom amerikansk hjelp ble det mulig for Norge å utvinne olje i Nordsjøen. Hadde det ikke vært for denne bistanden, hadde vi vært et u-land den dag i dag, sier han.

Intet alternativ

Olafsson understreker at han langt fra er ukritisk til USA og alt det landet står for. Men at summen av det hele tilsier at Norge holder fast til sitt nære politiske bånd til USA.

– I dagens situasjon har vi valget mellom USA, Russland og Kina som nær alliert og handelspartner. USA er uten tvil den staten som ligger nærmest våre egne verdier om frihet og demokrati, sier Olafsson, som mener det ikke finnes ressurser eller teknologi for en alternativ europeisk sikkerhetspolitisk maktblokk.

I anledning den amerikanske nasjonaldagen 4. juli planlegger SAM å bidra med sitt til en markering i Frognerparken.

– Hadde vi vært en norsk forening i USA, så hadde vi selvsagt bidratt til en 17. mai-feiring, så det skulle bare mangle, sier Bastiansen.

– Er det et land som konsekvent har blitt forsvart i norske medier så er det USA. NRK har kontinuerlig hatt to korrespondenter der og det er mer enn i noe annet land, sier tidligere NRK-journalist Erling Borgen.

Han benekter at han selv aldri har sagt et positivt ord om landet.

– Jeg er en stor beundrer av amerikansk kunst og kultur. Det er den delen av USA Bush og Rumsfeld representerer jeg ønsker å bekjempe, sier Borgen.

Powered by Labrador CMS