Kaffe for nordmenn
Nordmenn elsker kaffe, men synes det er kleint å møte naboen. En kafé på hjul prøver å hjelpe oss med det.
– Kaffe eller te, på rullende kafé?
Slik kunne man høre student Erlend Hansen Sjåvik rope etter folk da han sist uke, sammen med gode hjelpere, inviterte folk til å ta en pause i hverdagsmaset.
Sjåvik studerer by- og regionplanlegging ved universitetet i Ås. Ideen om å servere kaffe i en hjemmesnekra kafé på hjul fikk han fra studiet.
For det er ikke bare kaffe som serveres.
– Målet med dette prosjektet er å aktivere det offentlige rom. Vi vil vise samfunnet hvor lite som skal til for å få et nabolag ut på gata, sier Sjåvik.
Kaffe til 100 kroner
På «Rullende café» kan forbipasserende sette seg ned, lese avisa, drikke kaffe og slå av en prat med servitørene eller andre gjester. De får også tilbud om frukt og boller, og betaler så mye de selv ønsker.
– Vi kaller det donasjonskafé. Folk betaler det de vil for kaffen, alt fra én krone til 100 kroner, avhengig av hva de har i lomma, sier Sjåvik.
Han kan fortelle at kaféen har innbrakt 1200 kroner på to dager.
– Pengene som blir igjen etter at vi har handlet mer kaffe og boller skal doneres bort til et veldedig formål som de besøkende stemmer fram, sier han, og viser til en pappskive som er festet med tape på en av kaféens tre gjerder.
Å ta byen tilbake
Ideen er inspirert av urbane installasjoner studenten har hatt på pensum.
– I USA er det noen som har tatt initiativet til å lage parker på parkeringsplasser for å ta tilbake byen og gjøre den mer menneskelig, sier han.
Sjåvik forteller om åpningen av kaféen på Majorstua noen dager tidligere, der gjestene – som overhodet ikke kjente hverandre – hadde begynt med spontan stand-up og OL-debatt.
Folk aner ikke hvem som bor på andre siden av gaten. Det er dette vi prøver å gjøre noe med
Erlend Hansen Sjåvik, initiativtaker
– Jeg tror folk setter pris på at noe skjer i gatene i Oslo, at de ser en grunn til å være ute i finværet. Folk aner ikke hvem som bor på andre siden av gaten. Det er dette vi prøver å gjøre noe med, sier han.
Byplanleggingsstudenten ønsker at nordmenn skal innse at de bor med andre mennesker rundt seg. At vi slutter å overse hverandre.
– Jeg tror nok det er på tide at vi begynner å lære fra andre kulturer. Det er viktig å ha tid til å stoppe opp og nyte hverandres selskap.
Skal rundt i Oslo
– Nei, skal vi rulle, da? spør Sjåvik og ser på kompis og dagens medhjelper Lars Petter Berg.
Selv om de har pyntet vogna med det norske flagg, blomster og myke stoler, er det få forbipasserende på Bislett som setter seg ned og slår av en prat.
– De fleste har ikke tid fordi de er på vei til noe, eller så tror de vi har et politisk formål, sier Sjåvik.
Planen er å komme innom de fleste bydelene i det sentrale Oslo, før kaféen må ta pause i en periode på grunn av studier.
– Vi har ikke vært så veldig mange plasser ennå, men etter hvert håper jeg jo at vi kan lære noe om de ulike sosiale forskjellene mellom bydelene, sier Sjåvik.