Ambisiøs: Maria Lothe vil gjerne leve av kunsten, men det er ikke enkelt å slå igjennom i kunstmiljøet. Derfor er hun veldig takknemlig for at ANSAs Juvenarte -prosjekt eksisterer.

Kunsten å bygge nettverk

Kunstbransjen er vanskelig å overleve i, spesielt når man har utdanning fra utlandet. Maria Lothe må ha fire jobber for å klare seg som nyutdanna kunstner.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har utdanning, så jeg ønsker ikke å være en gratisarbeider bare fordi jeg er ny i kunstmiljøet, sier Maria Lothe, som lager installasjons- og performancekunst. Hun har akkurat kommet tilbake til Norge etter tre år på kunstskole i London. For kunststudenter som har studert utenlands, er Norge et tøft marked å komme tilbake til.

– Det er mange av jobbene man kan få som nyutdanna kunstner som er basert på frivillighet. Da tenker folk at det viktigste er å få erfaring, ikke betalt, forteller Maria.

Disse studentene har ikke mulighet til å etablere et nettverk på samme måte som kunststudenter i Norge

Liv Brissach, prosjektleder for Juvenarte

Hun er skeptisk til gratisarbeid, og merker at det er vanskelig å få betalte oppdrag med et lite nettverk i det norske kunstmiljøet.

Marias situasjon er ikke unik. Mange unge kunststudenter sliter når de kommer tilbake til Norge etter utvekslingen. Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) ønsker å hjelpe studenter som Maria med å etablere seg i Norge etter utenlandsopphold.

På reisefot: Maria Lothe flyr fram og tilbake mellom Oslo og London. Hun er ambisiøs, og ønsker å etablere seg som kunstner i begge byene.
Fri utfoldelse: Maria Lothe har studert modern- og samtidsdans, og fremførte en performance på Juvenarte. Hun forteller at studieoppholdet i London har hjulpet henne med å finne et kunstuttrykk som føles som hennes eget.
Tøff hverdag: Maria Lothe må ha fire jobber for å klare seg økonomisk som nyetablert kunstner. Hun ønsker ikke å være en gratisarbeider, men forteller at det er vanskelig å få jobber som ikke er basert på frivillighet.

Nettverksbygging

ANSA har arrangert kunstkonkurransen Juvenarte i 18 år. Juvenarte stiller bare ut kunststudenter som har studert i utlandet. En av kunstnerne vinner et stipend på 5000 kroner, og håpet er at utstillingen skal hjelpe studentene med å etablere seg i Norge. I år har de valgt ut 18 kunstnere med utdanningsbakgrunn fra utlandet som får stille ut verkene sine på Galleri TM51 i Oslo.

Det er tøft i kunstverdenen, det er hardt å komme inn på markedet, og det er økonomisk vanskelig

Maria Lothe, nyutdanna kunstner

– Disse studentene har ikke mulighet til å etablere et nettverk på samme måte som kunststudenter i Norge. Det er sjelden de får mulighet til å vise et norsk publikum hva de jobber med, sier Liv Brissach, prosjektleder for Juvenarte.

Et tøft marked

Maria Lothe deltok selv på Juvenarte-utstillingen og håper det skal hjelpe henne med å etablere seg som kunstner i Norge.Hun har erfart hvor vanskelig det er å skulle livnære seg på kunst, spesielt når man kommer tilbake til det norske kunstmiljøet etter å ha vært borte i en lengre periode.

– Det er tøft i kunstverdenen, det er hardt å komme inn på markedet, og det er økonomisk vanskelig, innrømmer Lothe.

En hjelpende hånd: Liv Brissach er prosjektleder for Juvenarte og håper utstillingen kan hjelpe norske kunstnere med utenlandsk utdannelse inn i det norske kunstmiljøet.

Akkurat nå har jeg fire forskjellige jobber, og jeg klarer meg bare akkurat

Maria Lothe, nyutdanna kunstner

Kunstkonkurranse

I år var det Feileácan McCormick som vant prisen for beste kunstverk på Juvenarte. Han har arkitektutdannelse fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og er godt fornøyd med å ha vunnet.

– Jeg er veldig glad for å ha blitt tildelt prisen for beste verk på ANSAs utstilling. Det gir mersmak og motivasjon for å fortsette med kunsten, forteller McCormick.

Kunstverket han vant med er et arkitektonisk eksperiment som tar for seg grenselandet mellom kultur og natur. McCormisk beskriver det som en kunstnerisk undersøkelse av det erkenorske konseptet «hytte». Juryen var svært begeistret for verket, og betegnet det som et «omfattende og ambisiøst enkeltarbeid».

Den beste: Feileácan McCormick stod igjen som det lykkelige vinneren av et stipend på 5000 kroner er utstillingskonkurransen. For en ung, nyetablert kunstner er pengene et godt tilskudd til budsjettet.

Ingen lukrativ karriere

Maria Lothe er veldig takknemlig for at hun var en av de som fikk sjansen til å stille ut på Juvenarte, selv om hun ikke vant.

Fordi hun har studert i utlandet har hun ikke hatt noen særlig mulighet til å knytte kontakter i det norske kunstmiljøet.

– Jeg synes det er et kjempebra tiltak, det er en fin måte å bli integrert i kunstmiljøet i Norge igjen. Det er vanskelig når man har vært borte i tre år, så Juvenarte er en fin plattform for å vise hva man har drevet med, sier Lothe.

Hun jobber både i London og i Norge, og beskriver seg selv som ambisiøs. For å få det til å gå rundt økonomisk må hun arbeide mye.

– Akkurat nå har jeg fire forskjellige jobber, og jeg klarer meg bare akkurat. Inntektene mine er ustabile, men for øyeblikket har jeg noen prosjekter i London som er betalte, forteller Lothe.

Powered by Labrador CMS