
Matmekka
Verdensberømt andeconfit-sandwich, reinrot fra Valdres, og asiatiske tapasretter. Universitas har sjekket tempen og prisene på Oslos nye matsted.
Økobonde og leverandør i butikken «Smak av Valdres» Steinar Haraldstad, anbefaler «reinrot» i eksamenstider og for feststemte studenter. Det har han selv testet.
Etter å ha tatt tre shots av reinrot kjørte jeg fra Oslo til Valdres, uten å bli trøtt.
Steinar Haraldstad, økobonde.
– Man kan enten drikke det som te eller ta en shot, og er et bra alternativ til kaffe og rusmidler. Selv prøvde jeg det på to fester istedenfor alkohol, og jeg følte meg i kanonform og fikk en deilig følelse av konsentrasjon. Etter å ha tatt tre shots av reinrot kjørte jeg fra Oslo til Valdres, uten å bli trøtt, sier bonden og ler.
«Smak av Valdres» er en særnorsk butikk, og består av litt over ti leverandører fra Valdres. De har valgt å slå seg sammen for å satse på å trekke kunder til Mathallen. Her får man rakfisk, flatbrød, lefse, hjemmelaget is, einebærprodukter og hjemmebrygget øl. Og en helt spesiell reinrot.
– Denne planten har energistoffer i rota, og har fem ganger så mye antioksidanter som blåbær. Det er selvfølgelig 100 prosent naturlig, og en til to teskjeer er normal dose, forteller han.
Mett for en 50-lapp
– Mathallen er et sted for alle, ikke bare for snobber, sier Frode Rønne Malmo, markedssjef for Mathallen.
Malmo mener bongsystemet deres er et ypperlig alternativ for besøkende studenter.
– Man kan kjøpe bonger for 50 kroner per stykke, og gå rundt i hallen og spise retter fra forskjellige steder, forteller han.
Skal vi tro markedssjefen, er det også mulig å komme hit blakk for å prøvesmake mat.
– Kan du garantere at man kan spise seg mett i Mathallen for 50 kroner?
– Det varierer fra sted til sted hvor mett man blir, men sandwichene vi tilbyr er rimelig fyldige til å koste 50 kroner, så de kan jeg anbefale for studenter. De slo godt an på prøvedagene «Forsmak» og Øyafestivalen, sier Malmo.
Berømt andesandwich
«Ma Poule» er en fransk butikk, som består av en take-away avdeling der de selger sandwicher og en disk med diverse spesialiteter. De har den beryktede sandwichen som markedssjef Malmø anbefalte.
Edouard Cazazian eier butikken og er mannen bak sandwichen som har blitt kåret til Københavns beste to år på rad. Cazazian laget den første gang på Borough Market, som han mener er moren til alle mathaller i Europa.
Sandwichens hovedingrediens er andeconfit – andekjøtt stekt i eget fett.
– Vi får kjøttet fritt for ben tilsendt fra gården i Frankrike, og koker det i flere timer for at det skal få riktig smak. Så bruker vi sennep og salat, og legger det hele i franske bagetter, sier den franske butikkeieren.
Lunsj til hundrelappen
«Atelier Asian Tapas» er en asiatisk tapasrestaurant og vinbar. Det er stappet med franskmenn bak disken her også. Cyril Besnard, sjefen av restauranten, savner at kokkene i restaurantene i Oslo tar «risken».
– Du trenger ikke dra lenger enn til Bergen for å se spenstigere retter. I vår restaurant serverer vi mat og drikke som vi lager i hjemmene våre. Vi kommer til å ha basisretter som vårruller og marinert okse. Fremover kommer jeg til å eksperimentere litt, uten at maten trenger å bli spesielt fancy. Vi lager mat av norske varer på den vietnamesiske måten, forteller han.
– Har dere noe å tilby studenter?
– Vi kommer til å ta i bruk bongsystemet, og utenom det lover jeg at man skal få en god lunsj til hundrelappen. We’re the French guys, we’re cheap, sier Besnard.
Etter å ha tatt smaksrunden, kan vi betrygge alle studenter at smaksløkene deres er i trygge hender i Mathallen. Og benytt dere av bongsystemet. Ved kjøp av tre bonger til 150 kroner, kan du sikre deg en over middels god middag fra dine favorittsteder i Mathallen. Eller en sandwich til femti kroner som er milevis foran Subway.