De gamle vet best: Lærere ved NMH varmer opp studentene til festkonsert.

Fremragende jubilant

Norges musikkhøgskole er 40 år og får nå status som Senter for fremragende utdanning.

Publisert Sist oppdatert

NMH

  • Ble opprettet i 1973 og ga da 291 studenter en klassisk rettet utdanning.
  • 40 år senere er det 601 studenter på skolen, som læres opp i alt fra jazz til folkemusikk.
  • Er i dag det største musikkinstituttet i Norge.
  • Har et utalt mål om å favne alle deler av norsk musikkliv og utdanner i dag studenter til å bli utøvere, dirigenter, komponister, kirkemusikere, musikkpedagoger og musikkterapeuter innenfor klassisk, improvisert musikk, jazz og folkemusikk.

Norges musikkhøgskole (NMH) feiret fredag sine 40 år med storslått festkonsert.

– Det er ikke alle som kan skilte med storbandet fra Stjernekamp, sier rektor Peter Tornquist som legger til at det gikk med en del bløtkake.

Gjennom 40 år har NMH vært en sentral del av norsk musikkliv. Men det er ikke den eneste grunnen til at det feires på høyskolen:

Denne måneden fikk NMH status som Senter for fremragende utdanning (SFU).

Fremragende utdanning

I år har konkurransen om status som SFU vært hard, og Musikkhøgskolen er én av tre vinnere blant 24 søkere. De får dermed ekstra bevilgninger over en fem- eller tiårsperiode, som skal gå til å opprette et nytt senter med fokus på utøvelse og utdanning.

Skolen har slått ut flere fagmiljøer fra NTNU, deriblant ingeniørutdanningen og informatikk, i tillegg til Gründerskolen ved Universitetet i Oslo. Juryen begrunnet valget av NMH med at «høyskolen allerede er i teten innen musikkpedagogisk forskning, og det er et meget godt grunnlag for det foreslåtte senteret».

Talentfabrikk

– Vi er blitt beskrevet som Norges største talentfabrikk. Det er litt tabloid, men kanskje ikke så dumt, sier rektor Tornquist.

På NMH har de merket seg et stadig mer globalisert musikkliv, og nye utfordringer innen utdanningen. Høyskolen ønsker å beholde sin posisjon i front av norsk musikkliv, noe rektoren tror SFU-status kan bidra med.

– Tildelingen vil prege de neste ti årene. Jeg har et mål som rektor at ingen studenter skal gå her uten å merke at vi er et senter for fremragende utdanning, sier Tornquist.

Selv om ekstrabevilgningene fra NOKUT vil komme godt med, skal NMH selv stå for en stor del av finansieringen av nye prosjekter som nå skal settes i gang. Som SFU skal høyskolen blant annet samarbeide med toppidretten for å kartlegge hva slags overføringsverdi det finnes mellom forskjellige utøvende fagmiljøer.

Powered by Labrador CMS