KJØNN I FOKUS: – Vårt fokus har vært økt dialog, sier, fra høyre, regissør Julia Dahr, medlem av kulturgruppa Helene Eggen og leder for dokumentargruppa Margrete Vinnem.

Overtar der Hjernevask slapp

Oslo Student-TV oppfordrer kjønnsforskerne til å legge ned våpnene og heller slå seg sammen når de tar over stafettpinnen etter Harald Eia.

Publisert Sist oppdatert

*OSLO STUDENT-TV:*

  • Forening som lager web-tv for og av studenter i Oslo, på tvers av utdanningsinstitusjoner.
  • Holder til på Det Norske Studentersamfund.
  • Teller rundt 40 medlemmer, som alle jobber frivillig.
  • Inndelt i fire grupper: Underholdning, serie, kultur og dokumentar.

HJERNEVASK: – Harald Eia og Hjernevask-debatten viste at her må noe gjøres. Vi tar det ett skritt videre og lar professorene snakke sammen, uten kompromitterende kryssklipping, sier Julia Dahr.

Hun er regissør for den rykende ferske dokumentaren til Oslo Student-TV (OSTV), «Det akademiske kjønn». Filmen belyser stridsspørsmålet om hvorvidt kjønn er biologisk gitt eller sosialt konstruert gjennom intervjuer med transpersoner og fagfolk fra både samfunns- og naturvitenskapen.

Økt dialog

– Hjernevask bar preg av at Eia la seg på en konfronterende linje. Vårt fokus har vært økt dialog.

Julia Dahr, regissør.

– Hjernevask bar preg av at Eia la seg på en konfronterende linje. Vårt fokus har vært økt dialog. Er det ønskelig at fakultetene skal bli bedre på å samarbeide, og hvordan kan dette i så fall skje? sier Dahr.

– Når forskere fra forskjellige fakulteter har så forskjellig syn på hva kjønn er mener jeg det er viktig at de for det første snakker sammen og deler kunnskap, og dernest forsøker å samarbeide om å komme litt nærmere spørsmålet om hva kjønn er.

Hun fremhever også de politiske implikasjonene.

– Mye av regjeringens likestillingspolitikk bygger på et samfunnsvitenskaplig syn på kjønn, og samfunnsvitenskaplig forskning har vært viktig for regjeringens likestillingspolitikk.

Dahr påpeker at det er naturlig å se kjønn forskjellig fra ulike fagfelt, men understreker samtidig verdien i å se ting fra ulike synspunkt.

Fikk ideen før Eia

Les mer om OSTV

Hun ble selv interessert i kjønnsproblematikken, og fikk ideen til å lage en dokumentar, for tre år siden.

– Jeg var på en debatt om temaet på Biologisk institutt, som konkluderte med at biologien «hadde rett». Jeg ble veldig inspirert, og det slo meg hvordan debattantene ikke snakket samme språk. Det bar preg av å være en skyttergravskrig, sier hun.

Hun mener at dokumentarformatet tillot studentene å gå i dybden og presentere problemstillingen fra forskjellige synspunkter. Tittelen henspiller på filmens tematikk om de ulike, og vidt forskjellige, synene på kjønn i akademia.

Hvorvidt tverrfaglig samarbeid mellom samfunns- og naturvitenskapen er ønskelig var også temaet i paneldebatten som fulgte etter at filmen hadde premiere på Det Norske Studentersamfund for to uker siden.

  • [Student-TV på sparebluss](1)
  • [Tøff start for Oslo Student-TV](2)
  • [Vil bli underholdningsorkan](3)

– Lite konfronterende

Professor i biologi ved Universitetet i Oslo Dag O. Hessen er en av forskerne som intervjues i dokumentaren. Han mener OSTVs prosjekt utfyller Hjernevask-debatten.

– I motsetning til Harald Eia var OSTV lite konfronterende. Hjernevask-debatten var viktig, i og med at den førte til oppmerksomhet rundt emnet. OSTVs tilnærming bar derimot mer preg av oppfølging, med fokus på samtale, og ikke polarisering av motpartene, sier han.

Biologiprofessor Hessen har liten tro på sentraldirigert samarbeid mellom fakultetene, men sier det er ønskelig at de forskjellige miljøene er mer observante på hverandre, og knytter uformelle bånd i større grad enn før.

– Student-TV kan være en fin kanal for kontroversielle temaer som angår studenter og universitetet som helhet, sier han.

Powered by Labrador CMS