HÅPEFULLE: Torunn Brånå er fersk redaktør i Ergo og Martin Jacob Kristoffersen er daglig leder. De håper på mediestøtte fra det nye Velferdstinget til høsten. -- Vi holder bare et par utgaver med de pengene vi har nå, sier Brånå.

Pengelens studentmagasin

Fra bak døren med påskriften «Lager» skal det nye studentmagasinet Ergo prøve å fylle avisstativer på HiO. Hvis de får mediestøtte.

Publisert Sist oppdatert

Ergo

Nytt studentmagasin som dekker Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus.

Første utgave gis ut 8. mars med et opplag på 5000 eksemplarer.

Gis ut tre ganger dette semesteret, fire ganger til høsten.

Oslostudenten skal legges ned, ble det sagt i avkrokene på Høgskolen i Oslo (HiO). Utgåtte aviser stod slappe og grå i stativene sine. Ville HiO, med flere hundre studenter ved journalistikk og mediefag, bli uten egenprodusert avis?

– Noe måtte skje. Det hadde vært trist hvis vi, som har flere medierettede utdanninger, skulle vært uten egen avis, sier Torunn Brånå, fersk redaktør i Ergo.

Må dekke hele SiO

Oslostudenten har vært HiOs studentavis siden 2005, men nå er det slutt. Det nye studentmagasinet Ergo tar over markedet, og styrer skuta i en annen retning.

– Ergo blir et studentmagasin preget av reportasjer og foto. Den gamle Oslostudenten var kanskje ikke så attraktiv med sine tunge artikler og smale appell, sier Brånå.

Ergo vil lage avis for høgskolestudentene ved HiO og Høgskolen i Akershus (HiAK). Men sjansen er stor for at mediet blir nødt til å rette seg mot en bredere studentmasse. Tidligere krevde Velferdstinget (VT) at studentmediene dekket alle de ni skolene som var tilknyttet den gamle Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). I løpet av våren skal det utarbeides nye tildelingskriterier for nye SiO.

– Vi skal utforme nye mediepolitiske kriterier til studentmediene i april. Det kommer fortsatt til å være strenge krav, sier Magnus Nystrand, leder av VT.

– Tidligere har mediet måtte bidra til studentoffentligheten via nyheter og debatt for å få støtte direkte av VT. I august åpnes også muligheten for å søke midler i Kulturstyret, som støtter mindre publikasjoner. Dette kan være en mulighet for Ergo, sier han.

– Null komma niks i vente

Tidligere redaktør i Oslostudenten og midlertidig daglig leder i Ergo, Martin Jacob Kristoffersen, kan fortelle om en usikker fremtid for studentmagasinet.

– I dag er det ingen som bevilger penger til oss, bortsett fra enkelte annonsører. Vi spiser av oppsparte midler, og har «null komma niks» i vente, sier han. Kristoffersen mener alt avhenger av VT-møtet i april.

– VT må fjerne kravet om at studentaviser skal dekke alle utdanningsinstitusjoner under SiO. Hvis ikke, så sliter både Ergo og andre aktører, sier han.

Redaksjonen har midler til å relansere magasinet, men redaktør Brånå ser utfordringene komme.

– Vi holder bare et par utgaver med de pengene vi har nå. Det er urimelig av VT å kreve at vi, som nyoppstartet studentmedium med begrensede ressurser, skal dekke hele SiO.

Hun mener det vil være ekstremt urettferdig om ikke Ergo får mediestøtte.

– Jeg håper ikke SiO vil utelukke studentmedier på grunnlag av én vedtekt, og dermed skape monopolsituasjon for de veletablerte aktørene.

Må overbevise

Spørsmålet VT må behandle er: Trenger vi enda en studentpublikasjon, og er den verdig en del av semesteravgiften? Nystrand gir råd før dommen faller.

– Ergo bør bevise at de har mål og mening, at de har et produkt det er verdt å støtte. Jeg mener at rene underholdningsmagasin ikke bør få støtte av VT, sier han.

Rådet gir noe ugunstig gjenklang i Kristoffersens visjon:

– Ergo vil ha færre, mer dyptgående nyheter og mer magasinstoff. Vi legger oss på en underholdende linje.

Powered by Labrador CMS