Beskyttelsescaps: Assistent Frederik Dunn Børresen demonstrerer hvordan gravitasjonskraften virker.
Beskyttelsescaps: Assistent Frederik Dunn Børresen demonstrerer hvordan gravitasjonskraften virker.

Stunt-dannelse

Opptaksprøven til Norges første stuntmannskole vekslet mellom helvetesuka til Telemarksbataljonen og «Trim for eldre.»

Publisert Sist oppdatert
Cowabunga! Quentin Lauv believes he can fly. I to sekunder.
Cowabunga! Quentin Lauv believes he can fly. I to sekunder.
Hollywood neste: Quentin Lauvs favorittfilm er Ong-bak, en thailandsk film som handler om thaiboksing. Og ja, Quentin Lauv er hans ekte navn.
Hollywood neste: Quentin Lauvs favorittfilm er Ong-bak, en thailandsk film som handler om thaiboksing. Og ja, Quentin Lauv er hans ekte navn.
Bajas: Drømmen til Sundbø er å kunne leve av «film, stunt og skuespill».
Bajas: Drømmen til Sundbø er å kunne leve av «film, stunt og skuespill».

– And make some screams and stunning, too!

Crocodile Dundee: Her øver framtidens stuntmann Joachim Sundbø seg kanskje på selvforsvar mot krokodiller?
Crocodile Dundee: Her øver framtidens stuntmann Joachim Sundbø seg kanskje på selvforsvar mot krokodiller?

Stuntmann og direktør for det nystartede International Stunt Academy, John Smith Kabasi roper til deltaker Joachim Sundbø – andremann til å kaste seg baklengs ned fra en 3,5 meters rampe.

Instruksen er nok overflødig, for da førstemann kaster seg ut, er det vanskelig å høre om skriket er skuespill eller et faktisk rop om hjelp.

Vi er i en gigantisk gymsal på Norges idrettshøgskole, der Sundbø og enda to deltakere har møtt opp til audition for opptak til stuntmannskolen, eller akademiet, som Kabashi har grunnlagt – Norges første i sitt slag.

International Stunt Academy inkluderer over 2000 kvadratmeter med treningsarealer i sentrum av Moss. Kveldens audition er den tiende og siste – tidligere i august har Kabashi, kameramann Jimmi Buenjaku og de tre assistentene deres vært i ni andre byer i Norge.

Joachim Sundbø har møtt opp på Sognsvann for å kjempe om en av de 18 ledige studieplassene. Sundbø har tidligere turnet i fire år, drevet med parkour, studert seg til en bachelor i treningsvitenskap og «generelt vært en bajas som ikke engang har tenkt på selvopprettholdelse».

Kollbøtte

Men det var langt ifra alle utfordringene på opptaksprøven som involverte meterhøye ramper og tilhørende fare for liv og lemmer. I det de tre håpefulle slår kollbøtte på en yogamatte, kan du begynne å lure på om NRK-klassikeren «Trim for eldre» har gjenoppstått på Idrettshøgskolen.

Slå hjul? Kun en av mange utfordringer som skulle «måle» kroppsbeherskelse.

Men rett nok: De fleste øvelsene var rett og slett beinharde. Maksimum antall pull-ups, etter å ha lidd seg igjennom maksimum antall dips og push-ups med hendene så klin inntil hverandre at man like gjerne kunne ha kappet av den ene.

Hvem skulle tro at man trenger å være så sterk for å falle ned fra taket på en saloon?

Lenge virker opplegget som en opptaksprøve til Telemarksbataljonen, men det er før tjukkasene blir dratt fram.

Fallteknikk

Med utfordringer som skal teste fallteknikk, blir også skuespillerprestasjonene en del av auditionen. Og det ligger saktens mye godt skuespill i god kroppsbeherskelse. Charlie Chaplin og Buster Keaton. Stumfilm-stjerner som uttrykte alt med kroppen.

Idet audition går over til å teste motet til gutta, stiller Sundbø seg på toppen av turnapparatet og gjør seg klar til å spille at han blir skutt i ryggen. Han rykker til, senker seg lett sammen et kort sekund og faller pladask ned på en stor tjukkas, mens han spreller og stønner.

Da det skal spurtes 20 meter og hoppes over en flere meter lang tjukkas begynner det å lukte Hollywood på Sognsvann. Eller, det lukter fortsatt ganske svett gymsal, men i noen korte øyeblikk glemmer man det.

Walk the walk, talk the talk.

Selv om en stuntmann aldri sier mere enn «Ææ!» eller «Øø!» på film, må han i virkelighetens verden kunne snakke for seg. Etter halvannen time med harde fysiske og mentale øvelser, var det tid for intervju-delen av opptaksprøven.

Men framtidens stuntmann legger kanskje ikke noen strategi for intervjuet?

– Nei, jeg har ingen strategi, men hvis det jeg sier i dag, ikke er bra nok, så lar jeg det ikke bli med det. Da møter jeg opp igjen, for jeg skal inn på den skolen, sier Sundbø.

Han planlegger å trekke fram sin bachelor i treningsvitenskap, noe han tror kommer godt med når han skal beregne utførelsen av stuntene.

Det er ganske opplagt at det ettårige studiet på International Stunt Academy ikke havner på Lånekassens liste over støtteberettigede studier. Noe som kan by på nye utfordringer for de av deltakerne som skulle være så heldige å komme inn.

For du bør nok allerede ha spilt i et par store Hollywood-produksjoner for å kunne betale den skremmende regningen på 150.000 kroner i skolepenger.kulturredaksjonen@universitas.no

Powered by Labrador CMS