TANKEFULL: John Cunningham er mannen bak denne damen, og en av kunstnerene som skal stille ut på Galleri Neufs åpningsutstilling.

Tar en Tate

Galleri Neuf kopierer Tate Modern og satser på gatekunst til åpningsutstillingen i slutten av mai.

Publisert Sist oppdatert

Da hovedstyret i Det Norske Studentersamfund i fjor høst stilte til valg, var det med klare løfter til Studentersamfundets medlemmer: Nytt, trivelig inngangsparti, et fast husband, og et nytt kunstgalleri. Med åpningen av Galleri Neuf i slutten av mai, gjør Guri Nørve og Ane Katrine Øverseth Olsen det de kan for å innfri det siste.

Til den første utstillingen har galleriforeningen fått en gruppe grafittikunstnere, blant dem flere studenter, til å stille ut bilder og installasjoner, holde en hip-hop-konsert og live-tusje grafitti. Eller som Øverseth Olsen sier det:

– Kunstnerne skal holde en performance.

Fra Tate til Neuf

Grafittikunst har de siste årene blitt populære utstillingsobjekter i verdens museer. Tate Modern valgte å anerkjenne kunstformen med en utstilling av «Street Art» i 2008. Og nå altså på Det Norske Studentersamfund.

– Det er kult at vi åpner med en grafittiutstilling. Den mest kaotiske kunstformen mot den rene estetikken i en streng, hvit utstillingsvegg. Gatekunsten inn i galleriet, liksom, sier Øverseth Olsen.

På spørsmålet om hvordan galleriforeningen ble enige om hva som skulle stilles ut, rekker Øverseth Olsen å antyde litt intern krangling, før Nørve avbryter:

– Vi hadde en fruktbar dialog internt. En god prosess.

For å få stilt ut kunst på Galleri Neuf må vordende kunstnere sende inn søknad til galleriet. Nørve understreker at alle søknader vil bli tatt alvorlig. Og fortsetter med å snakke om behovet av flere steder for studenters kunst.

– Det er vanskelig å komme inn på galleriene, enten de er offentlige eller private. KHiO har sine egne utstillinger, men kunststudentene der synes det blir for lite, og vi opplever stor pågang for å stille ut hos oss, sier Nørve.

Kunst til studentene

Studentersamfundets viceformand Morten Johansen hadde altså opprettelsen av et galleri på Chateau Neuf som en av sine valgkampsaker til valget like før jul, og er godt fornøyd med at galleriet nå materialiserer seg.

«I god sosialdemokratisk ånd bringer vi kunst ut til studentene.»

Morten Johansen, viceformand ved Det Norske Studentersamfund

– I god sosialdemokratisk ånd bringer vi kunst ut til studentene.

Johansen tror galleriet blir godt besøkt.

– En av fordelene ved å stille ut på Galleri Neuf er at Studentersamfundet har et stort potensielt publikum. Vi har mange ulike besøkende, og galleriet kommer til å ligge rett bak vaktbua, like ved inngangen.

– Hva med skjenkebevilling? Kan man drikke øl mens man ser på kunsten?

– Vi har skjenkebevilling for hele huset, og vi er nitti prosent sikre på at vi skal gjøre det mulig for gjestene å nyte alkohol og kunst samtidig, forsikrer Johansen.

Har allerede mye kunst

Andreas Snildal er medlem i Studentersamfundets biblioteksutvalg og stipendiat i historie ved UiO. Han påpeker at Studentersamfundet allerede har en betydelig kunstsamling.

– Kunstsamlingen utgjør størstedelen av Studentersamfundets eiendeler, både i volum og i kroner og øre. Store deler av det som er bevart – ting som ikke er solgt, tapt eller gitt bort – er oljemalerier som ble donert Studentersamfundet i jubileumsåret 1913.

Samlingen er i følge Snildal «nokså verdifull», på tross av at mye har forsvunnet i årenes løp. Han kan imidlertid ikke si hvor mye samlingen er verdt.

– Er det snakk om hundretusener eller millioner?

– Et sted i mellom. Vi har arbeidet med å få kontroll over samlingen, og det har vi lyktes med. Kunstsamlingen er oppbevart hos flere institusjoner som forvalter kunst, deriblant Nasjonalmuseet. Det hviler et betydelig ansvar på Studentersamfundets ledelse for å ivareta denne arven.

Powered by Labrador CMS