ET SISTE SKUDD: Det begynner å bli en stund siden narkotikatrafikken fikk gå fritt her på Plata ved Østbanehallen, men de kjemikalske konnotasjonene henger fortsatt godt igjen i navnet...

La byen snakke til deg

Universitetet i Oslo gir bort 10 000 kroner til den som lyver best om vilkårlige steder i Oslo. Historiene tikker opp på folks mobiler, avhengig av hvor de befinner seg.

Publisert Sist oppdatert
FØR OG NÅ: Før Månefisken på Grünerløkka ble selskapslokale ble bygningen brukt til fabrikkdrift. Akerselva har ennå ikke kommet seg helt på bena etter giftdosene som ble pumpet ut i elva på 1800- og 1900-tallet...

tekstopia

  • Nettbasert mobiltjeneste med samling av tekster, som handler om steder i Oslo.
  • En database med disse tekstene kobles opp mot gps-tjenesten på mobiltelefonen, og sender stedsbundne tekster til mobilen, avhengig av hvor du befinner deg.
  • I samarbeid med Inventio-prosjektet ved Universitetet i Oslo, og Gyldendal forlag, arrangeres det åpen skrivekonkurranse for nye tekster om steder i Oslo.
  • Fri genre. Fristen er 1. desember. Premien på 10 000 kroner fordeles mellom tre vinnere.
  • Se [www.tekstopia.no](http://www.tekstopia.no) for mer informasjon.

Nå er det riktignok ingen som skal tvinges til å lyve; folk får velge selv om de vil holde seg på den andre siden av fantasiens grenser. Men skriver noen en tekst om huset til kongen som et rosa eventyrslott med glasur på taket, vil nettopp de ordene finne veien til folks mobiler. Riktignok hvis de befinner seg ved slottet på ordentlig. Forvirret?

Smarte dingser

Ved Institutt for medier og kommunikasjon har Anders Sundnes Løvlie, stipendiat på Inventio-prosjektet, tenkt seg fram til tjenesten tekstopia. Sundnes Løvlie forsker på lokative medier, det vil si medier som tar i bruk lokasjonsteknologi. På norsk betyr det dingser som vet hvor vi er.

– Tekstopia utforsker hvordan sted og posisjon kan brukes til å plassere litterære tekster på kartet – bokstavelig talt. Det er et sterkt ønske i litteraturformidlingen at litteraturen kommer ut på gata til leserne. Dette er en veldig konkret måte å oppnå det på, sier Sundnes Løvlie, og forteller at egen litteraturinteresse har dratt prosjektet i akkurat den retningen.

Systemet han har utviklet bruker gps-tjenesten på mobilen til å lokalisere brukeren av tekstopia. Ved hjelp av et gratis nedlastbart tilleggsprogram til mobilen, vil gps-en kobles opp mot en database med litterære tekster og bakgrunnskunnskap om steder i Oslo. Disse tekstene vil automatisk tikke inn på mobilen din, omtrent slik musikk gjør fra en spilleliste på en iPod. Forskjellen er at denne spillelista er avhengig av hvor i byen du til enhver tid beveger deg.

– Det blir som om byen kan snakke til deg. Vi kan ikke ha forfattere som står på hvert gatehjørne og leser hele tida, men med denne teknologien kan vi det likevel, sier Sundnes Løvlie.

Ønsker nytt materiale

En del tekster av forfattere som Sigbjørn Obstfelder, Hans Jæger og Henrik Ibsen er allerede knyttet til forskjellige steder i Oslo. På grunn av spørsmål om opphavsrett må forfatteren ha vært død i 70 år for at tekstene skal kunne brukes fritt. Nå ønsker Sundnes Løvlie å se hvordan man kan skrive tekster på nye måter ved hjelp av tekstopia-systemet, og inviterer derfor til skrivekonkurranse hvor alle kan bidra med tekster om steder i Oslo.

Disse kan leveres skriftlig, men det er også mulig å lese dem inn. Dermed kan forfatteren snakke til tekstopia-brukeren på ordentlig.

I juryen sitter blant andre forfatter Helene Uri og informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset. Sammen med Gunnar Liestøl, prosjektleder for Inventio, skal de dele 10 000 kroner på tre skriveferdige vinnere.

– Vær kreative

Og som sagt, det stilles ingen sannferdighetskrav til tekstene; de kan være i alle genre, og like gjerne fiksjon som fakta. Det viktige er at de kan knyttes til et geografisk punkt, og at deltakerne sender inn mellom tre og seks tekster, slik at en fortelling kan gå over flere steder.

– Ideen er at stedene skal brukes kreativt, at man ikke bare skriver et dikt om et tre i parken. Man kan godt skrive om slottet som et fantasislott, det viktige er at stedene må finnes innenfor Ring 1 på kartet. Ellers begrenses man bare av litteraturens frie grenser, sier Sundnes Løvlie.

Fristen for konkurransen er 1. desember. Ti finalister velges da ut, og får mulighet til å jobbe mer med tekstene sine, og prøve dem ut med nødvendig teknisk utstyr. Vinnerne håpes å være klare i midten av januar.

Powered by Labrador CMS