
Tilbake til samtiden
Med korps, støy, elektronikk og pling-plong utfolder unge komponister og musikere fra Norges musikkhøgskole seg under årets Ultima-festival. Men hva er egentlig samtidsmusikk?
– Lyden av den bilen som kjørte forbi vinduet her nå er ikke samtidsmusikk, men om noen hadde tatt det opp og spilt det av på et lydanlegg, kunne det blitt kalt samtidsmusikk, sier Bendik Hovik Kjeldsberg, som studerer komposisjon på NMH. Selv spilte han på åpningen av årets Ultimafestival på operataket.
Åpningen av Ultima Contemporary Music Festival går av stabelen i september hvert år – dette året på operataket. Her fremførte fem korps verket «Fresco» av den italienske komponisten Luca Francesconi. I verket kan man gjenkjenne melodistubber fra både de norske, svenske, danske og finske nasjonalsangene. Komplementert av balansekunstner Eskil Rønningsbakken, stående på henda ytterst på operataket, akkompagnert av jazztrompetist Eivind Nordset Lønning, også han utdannet ved NMH.
Høy studentaktivitet
Norges musikkhøgskole er sentral under Ultimafestivalen. Skolen stiller med konsertlokaler, og flere av studentene deltar som både musikere og komponister. En av dem er Anders K. Hansen som spiller slagverk i samtids-musikkensamblet Aksiom, en fast konstellasjon av musikkstudenter som spiller ny musikk skrevet av unge komponister.
«Man må ikke være skolert musiker for å høre på samtids musikk, men jeg forstår at det kan være vanskelig å oppsøke.»
Anders K. Hansen, mastergradsstudent
– Man må ikke være skolert musiker for å høre på samtidsmusikk, men jeg forstår at det kan være vanskelig å oppsøke, sier Hansen, som også er mastergradsstudent i klassisk slagverk ved NMH.
Han anbefaler lyttere som er mindre fullbefarne til å starte enkelt.
– For folk som er interessert; men ikke har hørt på samtidsmusikk før, vil jeg anbefale Steve Reich og annen minimalistisk musikk. Dette er den delen av samtidsmusikken som ligger nærmest moderne trance og house. Det handler om å komme inn i en stemning, musikken har lange oppbygninger og små variasjoner.
Ensemblet Aksiom fremførte blant annet «Irrganger» av komposisjonsstudent Martin Bauck under NMHs lunsjkonsert på tirsdagen.
Norsk gigant
Smale sjang-eres publikum må ofte vende blikk og ører ut i verden. Hansen forsikrer at det også finnes mye å hente her hjemme.
– Av de store her til lands bør folk sjekke ut komponisten Arne Nordheim, sier han.
Nordheim studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo fra 1948-51. Han døde i 2010, og betraktes som en av Norges største komponister i moderne tid.
– Arne Nordheim er viktig fordi han satte Norge på det samtidsmusikalske verdenskartet, fortsetter Hansen.
Nordheims musikk har vært hyppig fremført under Ultimafestivalen i en årrekke. Arne Nordheims Komponistpris deles ut i sammenheng med festivalen.
Nordheim er den mest dekorerte komponisten i norsk musikkhistorie. Blant utmerkelsene var han også æresdoktor ved Norges musikkhøgskole. Produksjonen strakte seg fra verk for sammensetninger som orkester, kor, sopransolist og eletronikk til et verdensberømt samarbeid med artisten Frank Zappa. Sistnevnte ledet også til et livslangt vennskap.
– Nordheim har en kompromissløshet i musikken sin som kjennetegner store komponister og musikere i forskjellige sjangre, sier Hansen, før han legger til:
– Det er ikke så ofte jeg setter på en plate med samtidsmusikk hjemme, men det er klart at når du kjører heis, så er jo støyen du hører samtidsmusikk.