Venner, ikke kjærester: Lektorstudentene Anna Østensen (20) og Harald Tveito (24) synes det er fint å ha en dag som hedrer kjærligheten.
Venner, ikke kjærester: Lektorstudentene Anna Østensen (20) og Harald Tveito (24) synes det er fint å ha en dag som hedrer kjærligheten.

Slik feirer studentene valentinsdagen

Dette bør du ikke gjøre på valentinsdagen, ifølge studentene.

Publisert Sist oppdatert

Ny februar, ny Valentinsdag, eller alle hjerters dag, som den også heter. Den er elsket av de amorøse og hatet av de single. Eller?

Universitas dro på campus for å finne svar: hva gjør studenter på valentinsdagen? Utenfor Sophus Bugges hus på Blindern møter vi lektorstudentene Anna Østensen og Harald Tveito, som ikke er kjærester, vel og merke.

Når Universitas spør om de kunne tenkt seg å bli intervjuet om valentinsdagen, fniser de og innrømmer at de må tenke seg litt om.

– Jeg husker jeg ble litt deppa av valentinsdagen på ungdomsskolen. Det var sånn rosekjøp og styr, sier Tveito.

Heldigvis har ikke UiO en kjøpe-rose-ordning, og Tveito og Østensen lar seg intervjue.

Pizza og film > å dumpe noen

Valentinsdagen springer ifølge Store Norske Leksikon ut av den katolske feiringen av helgenen Valentinus, men dagens feiring har lite med dette å gjøre. Februrardagen faller ifølge den folkelige troen samtidig som at fuglene begynner å pare seg. Men man blir ikke automatisk turteldue av den grunn.

– Har dere noen planer for i dag?

– Jeg skal spise pizza og se på film med kjæresten min, sier Østensen. De aller fleste har nok en tanke om typiske aktiviteter som passer på akkurat denne dagen: kinobesøk, rosekjøp og romantisk middag.

Men, hva er det man absolutt ikke burde gjøre på valentinsdagen?

– Dumpe noen.

Svaret kommer fort fra Østensen.

– Være utro, sier Tveito like etter.

De nikker i takt og er enig i at om man først skal være utro: kanskje ikke vær det 14. februar.

Kapitalistisk?

Nordmenn bruker flere hundre millioner kroner på Valentinsdagen melder E24. Kondomeriet tredobler salget og blomsterbutikkene selger for flere titalls millioner.

Når Universitas spør de to lektorstudentene om Valentinsdagen er skapt av kapitalistene for å få oss til å forbruke store mengder hjertedrops og røde roser, er svaret tvetydig.

Rimelig kjærlighet: Lektorstudenten Harald Tveito (24) mener det ikke trenger å koste skjorta å feire kjærligheten. Han plukker heller løvetann enn å kjøpe roser.
Rimelig kjærlighet: Lektorstudenten Harald Tveito (24) mener det ikke trenger å koste skjorta å feire kjærligheten. Han plukker heller løvetann enn å kjøpe roser.

– Jeg tenker at mennesker uansett vil ha en dag å feire kjærligheten på, men dagen blir jo utnytta, sier Østensen.

Tveito nikker bekreftende, og legger til: – Men det trenger ikke koste så mye penger. Jeg plukker heller en løvetann enn å kjøpe roser.

Single Awareness Day

Men hva gjør man om man ikke har kjæreste? Valentinsdagen kan for mange kanskje minne dem på hva de ikke har, nettopp en kjæreste.

Da kan det være fint å vite at det kommer en dag i morgen.

15. februar faller nemlig den mindre kjente “Single Awareness Day”. Dagen går ut på å sette pris på å være alene og feire singellivet, og ble skapt som en motreaksjon til Valentinsdagen. Østensen og Tveito har ikke hørt om denne merkedagen, men synes det høres ut som en god tanke.

– Jeg backer. Single Awareness Day skal feires! Kanskje med noen roser og noe chocolate.

En avlsuttende trøst til alle med kjæreste som synes det er slitsomt å kjøpe sjokolade, og til alle uten, som synes valentinsdagen er noe tull:

nå er det ett år igjen til neste gang.

Powered by Labrador CMS