Vil slå sammen ex.phil og ex.fac

Filosof og vitenskapsteoretiker Gunnar Skirbekk vil slå sammen ex.phil. og ex.fac. og gjøre emnet til et mer helhetlig dannelsesfag.

Publisert

Det er i et essay i dagens utgave av Morgenbladet at en av Norges mest fremtredende vitenskapsteoretikere og filosofer, Gunnar Skirbekk, kommer med forslag om å slå sammen ex.phil. og ex.fac. Skirbekk er i dag professor emeritus ved Filosofisk institutt og Senter for vitskapsteori ved Universitetet i Bergen. I sitt essay skriver han blant annet at ex.phil., i tillegg til å være en innføring i filosofisk og filosofihistorisk tenkning og diskusjon, også skal være «en ressurs og et danningsgrunnlag som man kan ha nytte og glede av senere i livet, både som yrkesutøver, samfunnsborger og enkeltindivid.»

Skirbekk påpeker også at man ved å integrere en felles vitenskapsfilosofisk del i et nytt ex.phil.-emne, i stedet for å bruke dagens fakultetsspesifikke ex.fac.-ordning, kan slå sammen ex.phil. og ex.fac. og heller la det nye emnet utgjøre 2/3 semester i stedet for at hvert av dem utgjør 1/3 semester slik som i dag.

I tillegg vil Skirbekk gjøre det nye faget obligatorisk for alle universitetsstudenter. Han mener at det nye faget bør utformes slik at det er relevant for alle universitetsfag.

– I Stavanger varierer det for eksempel fra fag til fag om studentene har gjennomført ex.phil. I Trondheim var det mye diskusjon om hvilke utdanninger som skulle kreve ex.phil. av studentene da høyskolen og universitetet ble slått sammen. Vi kommer til å få den samme diskusjonen i Tromsø når universitetet og høyskolen slås sammen der om kort tid. Det er viktig at ex.phil. blir gjort gjeldende for alle universitetsfag. De fagene som ser ex.phil. som irrelevant, hører ikke hjemme ved et universitet, sier Skirbekk til Morgenbladet.

Powered by Labrador CMS