Vil ha sosiologer som finanskriserådgivere

Akademikeres pragmatiske fremgangsmåter kan være verdifulle for bedriftsstyrer i møtet med finanskrisen, mener rektoren ved City London University.

Publisert

Mens økonomer og statsledere verden over står som store spørsmålstegn over hvordan de skal få slutt på finanskrisen, mener rektor ved City London University, Malcolm Gillies, at bedrifter nå må åpne for å ta inn akademikere styrerommene for å komme seg ut av de økonomiske nedgangstidene.

– I en tid hvor markedets evne til å regulere seg selv har vist seg utilstrekkelig, kan akademikeres pragmatiske fremgangsmåter ha noe spesielt å tilføre bedriftsstyrer. Dette kan være en viktig ressurs som styrene foreløpig ikke har tatt i bruk i stor nok grad, sier Gillies til Times Higher Education.

Han mener at man i bedriftene trenger akademikere som kan sette spørsmålstegn ved økonomenes trang til effektivisering og optimalisering.

– Problemet med å kun jobbe etter en strategisk plan, hvor man stadig vil snevre inn og effektivisere, er at hvis ikke folk setter spørsmålstegn ved hva som skjer kan man bli ledet inn i slike avgrunner som man har blitt de siste ukene, sier Gillies.

Universitetsrektoren mener at for eksempel folk med samfunnsvitenskapelig bakgrunn kan være nyttige i bedriftsstyrene.

– I stedet for å ha massevis av advokater, kan man kanskje trenge å ha en sosiolog i styret. En som ser den sosiale settingen og problemene, ikke fra et lovmessig eller regulativt synspunkt, men fra et mye bredere sosialvitenskapelig perspektiv.

Samtidig ser han at akademikere kan ha en liten svakhet i at mange ofte kan bli for omstendelige.

– Den hele tiden spørrende rollen til akademikeren kan være svært nyttig for et styre, men til slutt er det opp til styrene å ta fatt og gjøre virkelige beslutninger i den virkelige verden. Er akademikere kapable og raske nok til å gjøre dette, til å se på mange forskjellige muligheter og velge ut en eller to som er til det beste for selskapet de jobber for, spør rektoren seg.

Powered by Labrador CMS