KREVER MER KAMP: Studentparlamentsleder Heine Skipenes vil ha valgkamp frem til urnene stenger, ikke bare til mandag.
KREVER MER KAMP: Studentparlamentsleder Heine Skipenes vil ha valgkamp frem til urnene stenger, ikke bare til mandag.

Etterlyser valgkampklimaks

Rektorvalgkampen slutter mandag morgen. Studentparlamentsleder Heine Skipenes frykter det vil få konsekvenser for valgdeltakelsen.

Publisert Sist oppdatert

En avtale mellom rektorkandidatene og valgstyret ved Universitetet i Oslo (UiO) sørger for at valgkampen mellom kandidatene i praksis avsluttes denne uken.

– En kjempedårlig idé, mener leder i Studentparlamentet (SP), Heine Skipenes.

Han peker på at det har vært laber interesse fra den jevne student så langt i kampen. Ved å ikke la kampen følge avstemningen til målstreken, frykter Skipnes lavere valgdeltakelse.

– Selve blesten kommer når det faktisk er valg, når folk må bestemme seg for hvem de vil stemme på. Det handler om å bygge opp en forventning om at noe skal skje. Den forventningen må fortsette til et klimaks, sier han.

Leder for sekretariatet til valgstyret, Bjørnas Sarnes, forteller at tidspunktet er resultatet av en uformell avtale mellom kandidatene.

– Det ligger ikke i dette at andre ikke får drive valgkamp etter dette tidspunktet, men valgkampen mellom de to er altså formelt avsluttet mandag klokken 08.00, sier han.

Ole Petter Ottersen og Trygve Wyller forklarer at de har valgt å følge kutymen som sier at valgkampen slutter når stemmegivningen begynner, etter at valgstyret spurte om når de ønsket å avslutte kampen.

– SP-leder Skipenes frykter lavere valgdeltakelse på grunn av dette, hva tenker du om det?

– Nå har vi vært på hvert eneste fakultet og Universitas har skrevet om valget i hvert nummer. Vi har gjort det vi har kunnet for å vise hva vi står for. Da er det studentenes eget ansvar om de ikke stiller opp for å stemme, mener Ottersen.

Wyller ser bekymringen til Skipenes.

– Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte grundig nok over at det i denne kampen er fire dager med stemming på nettet. Faren for en svekket deltakelse ser jeg veldig godt. Dette må vi snakke med universitetsledelsen og hverandre om, sier han, og legger til at han er åpen for en «liberalisering» av avtalen.

– At det settes opp møter der kandidatene diskuterer når valget er i gang, synes jeg hadde blitt rart. Men å dele ut valgmateriell kunne vært en mulig løsning, sier Wyller.

Powered by Labrador CMS