Slik blir studiehverdagen under koronahøsten

Det nye semesteret er i gang, og studentene kan endelig returnere til campus. Men med smitteverntiltak i fokus vil høsten by på en litt annerledes studiehverdag.

Publisert Sist oppdatert

I tilfelle smitten blusser opp igjen, er vi forberedt på å gå over til kun digital undervisning, om det blir behov for dette, sier Syrrist-Leite.

Ole Petter Syrrist-Leite, kommunikasjonsrådgiver ved BI

Hva skjer med den deilige tapasen du pleide å lage deg i kantina, med risotto, fetaost og mais, etter en lang dag i forelesninger? Og hva med din faste plass på lesesalen? Men viktigst av alt: Får du mulighet til å være støttemedlem hos SiO Athletica i nok et semester?

Universitas har laget en oversikt over hvordan semesteret blir på studiesteder tilknyttet Høyskolen Kristiania (HK), Oslomet, Handelshøyskolen BI og Universitetet i Oslo (UiO). Alle skal kombinere digital og fysisk undervisning, men hvordan de løser det, er imidlertid ulikt.

UiO: Lesesalplasser reserveres på forhånd

På UiO vil både bibliotekene og lesesalplassene ha ordinære åpningstider. Lesesalplasser må reserveres på forhånd, og kun annenhver plass er i bruk. Kun studenter ved UiO kan reservere.

Rektor ved UiO Svein Stølen forteller at det må gjøres ulike vurderinger ved de ulike fakultetene og instituttene. Det gjør at fordelingen mellom digital og fysisk undervisning ikke er lik for alle studenter.

– Et lesefag, et fag der man har kontakt med pasienter, og et fag der man sitter sammen på lab, er svært forskjellige, og det er derfor vanskelig å lage ett sett med regler for alle. Her spiller blant annet mengden på rom og areal inn på hvilke løsninger som er mulig, sier Stølen.

Han forteller at de vil prioritere førsteårsstudenter på bachelor når det kommer til fysisk undervisning, ettersom mange kommer rett fra videregående.

Oslomet: Egen lesesal for studenter i risikogruppen

Også på Oslomet vil mengden digital undervisning varieres på ulike studieprogrammer.

– Men vi legger opp til at alle skal få deler av undervisningen fysisk på campus. De første ukene prioriterer vi de nye førsteårsstudentene, sier prorektor ved Oslomet Nina Waaler.

Det vil være færre studenter enn vanlig i alle undervisningsrom. I vanlige klasserom er kapasiteten redusert med 50 prosent, mens auditoriene har en tredjedel av vanlig kapasitet.

– Siden vi ønsker at flere studenter skal kunne få fysisk undervisning, kan det også bli undervisning lenger utover ettermiddagen for å utnytte kapasiteten i rommene best mulig, forteller Waaler.

Vi planlegger for at mest mulig undervisning kan foregå på campus.

Anette Johnsrud Laråsen, kommunikasjonsrådgiver ved HK

Bibliotekene på Oslomet er åpne og betjente fra klokken 06 til 22, så lenge man har kort og kode. Lesesalene er åpne med smitteverntiltak, og Oslomet arbeider for å få til booking av lesesalplasser. Studentene kan låne og bestille bøker som normalt.

– I tillegg har vi en trygg lesesal hvor studenter som har tilretteleggingsbehov, er i risikosonen for covid-19 eller av andre årsaker ikke ønsker å benytte ordinære lesesaler denne høsten, kan reservere leseplass, sier prorektoren.

BI: Målet er to tredjedel fysisk undervisning

Kommunikasjonssjef ved BI Ole Petter Syrrist-Leite forteller at handelshøyskolens ambisjon er at to tredjedeler av et kurs skal gjennomføres på campus.

– I tilfelle smitten blusser opp igjen, er vi forberedt på å gå over til kun digital undervisning, om det blir behov for dette, sier Syrrist-Leite.

For at de skal kunne oppnå målet om mer undervisning på campus, vil ingen undervisning vare i mer enn to timer. I tillegg vil det i alle fag være digitale supplement til undervisningen som kan gjennomføres uavhengig av den timeplanlagte forelesningen. Det settes også av en time undervisningsfri midt på dagen til veiledning, gruppearbeid og seminargrupper.

Biblioteket på BI vil ha ordinære åpningstider fra neste uke. Kun grupperom må bookes, ikke lesesalsplasser.

HK: Faste grupper kan bli kohorter

– Vi planlegger for at mest mulig undervisning kan foregå på campus. For enkelte studieprogram vil vi benytte flere klasserom eller soner til undervisning, for å overholde bestemmelsene om tilstrekkelig avstand mellom studentene, sier kommunikasjonsrådgiver ved HK Anette Johnsrud Laråsen.

Laråsen legger til at mange emner vil supplere med digital undervisning på Zoom og undervisningsvideoer.

Hun forteller videre at studentene vil bli delt inn i faste grupper, slik at man enkelt kan justere antall studenter som kommer til campus, ut fra hvordan smittesituasjonen utvikler seg.

– Skulle smittevernreglene bli innskjerpet, vil gruppene kunne fungere som kohorter, sier Laråsen.

Hun presiserer at undervisning i mindre grupper allerede er normen på mange av studiene ved School of Arts, Design, and Media. På disse studiene vil derfor undervisningen gjennomføres som normalt, men med smitteverntiltak.

Det er ordinære åpningstider på byggene til HK. Det er ikke et system for booking av lesesalsplasser, men førstemann til mølla.

SiO Mat og drikke: Ingen buffet

SiO Mat og drikke holder 17 serveringssteder åpne dette semesteret.

– Vi skulle gjerne gjenåpnet alle serveringsstedene, men basert på studiestedenes tilbakemeldinger vil det ikke være nok studenter og ansatte til stede på campus til at vi kan gjøre det, sier administrerende direktør for SiO Mat og drikke Steffen H. Greff.

Han forteller at tilbudet vil være tilpasset Folkehelseinstituttets retningslinjer for smittevern, og at de har iverksatt ulike tiltak for å sikre at studenter og ansatte kan oppholde seg trygt på SiOs serveringssteder.

– Varmmat og salat selges i porsjonspakninger fremfor buffet, og bestilling kan gjøres gjennom en ny funksjon i Mitt SiO-appen, sier Greff.

SiO Athletica: Ordinære åpningstider

Direktør for SiO Athletica Fredrik Refsnes forteller at det vil være ordinære åpningstider på deres treningssentre fra 10. august.

– Det er tillatt å bruke garderobene og dusje etter trening. Vi oppfordrer likevel de som har mulighet, til å skifte og dusje hjemme, sier Refsnes.

Annet enn de generelle smittevernrådene om hygiene og avstand, forteller Refsnes at man nå må reservere plass på alle treningsaktiviteter. Det vil være et begrenset antall som kan være i de ulike arealene.

– Vi vil også tømme sentrene for ekstra vask flere ganger i løpet av åpningstiden vår. I tillegg utstyrer vi alle som skal trene med vaskeutstyr.

SiO Helse: Tilbyr videotimer

SiO Helse planlegger også for ordinære åpningstider. I tillegg er de forberedt på å utvide det psykiske helsetilbudet på kveldstid. Dette er en del av SiOs satsing for å forebygge ensomhet og å styrke det psykiske helsetilbudet.

– Det som er viktig nå, er at studenter som skal inn på senteret, snakker med oss på forhånd, slik at vi ikke får smitte inn på sentrene våre, sier direktør for SiO helse Trond Morten Trondsen.

Han forteller at videotimer vil være en viktig del av tilbudet deres i høst, og med økt smitte vil de øke andelen som får tilbud om undersøkelse og behandling på video.

I tilfelle smitten blusser opp igjen, er vi forberedt på å gå over til kun digital undervisning, om det blir behov for dette

Powered by Labrador CMS