UVISS SKJEBNE: Det er fremdeles uklart om dyrene blir i Oslo, eller om de flyttes til Ås.

Dyrlege-diskusjon til Stortinget

Neste torsdag diskuteres det for alvor om Veterinærhøgskolen skal moderniseres eller flyttes. Men avgjørelsen faller først i juni 2007.

Publisert Sist oppdatert
UTÅLMODIG: Studentutvalgsleder Per Kristian Groseth mener Veterinærhøgskolen skriker etter modernisering.

– Det er et akutt behov for å modernisere i dag, sier leder for Veterinærmedisinsk studentutvalg (VSU), Per Kristian Groseth, som peker på at flere bygg ved Norges veterinærhøgskole (NVH) er i svært dårlig stand.

Utdanningskomiteen (KUF) har i den forbindelse nylig avgitt en innstilling om at NVH enten må få nytt klinikkbygg for produksjonsdyr, eller samlokaliseres med Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Innstillingen skal diskuteres i Stortinget neste uke.

– Vi prøver med innstillingen å legge press på Øystein Djupedal, slik at han ikke kan somle i det uendelige, sier andre nestleder i komiteen, Dagrun Eriksen.

Samlokalisering eller oppgradering har nemlig vært et tema lenge. Men KUF-komiteen har fortsatt ikke tatt stilling til hvilket av de to alternativene de foretrekker.

– Vi har pekt på begge alternativene og de akutte behovene for å få fortgang i saken, den endelige avgjørelsen er det Djupedal som har ansvaret for.

Helst i Oslo

Flertallet i styret til NVH har gått inn for å modernisere i Oslo, og både Groseth og Rektor ved NVH, Lars Moe, mener at en snarlig behandling er viktigere enn utfallet av innstillingen.

– Men det er uansett viktig at veterinærmiljøet blir samlokalisert, blant annet veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen. Vi må organiseres som én enhet, og det er også viktig at det er likeverdighet mellom de forskjellige partene, sier Groseth.

Om Oslo blir endelig destinasjon bedyrer både Groseth og Moe at det er viktig at hele NVH, og ikke bare produksjonsdyrklinikken, får et ansiktsløft. I tillegg trenger undervisningsrom og auditorier større kapasitet.

Avgjørelse i 2007

Kunnskapsminister Øystein Djupedal har i et svarbrev 17. oktober opplyst at departementet utredet spørsmålet om modernisering, organisering og lokalisering av NVH i sommer. I dialog med institusjonene blir dette grunnlagsmaterialet nå gjennomgått av et eksternt konsulentfirma, i tråd med rutinene for kvalitetssikring av store statlige investeringsprosjekter.

Saken skal diskuteres i Stortinget 23. november, men det skal ikke vedtas noe konkret før i juni 2007, hvor statsråden tar sikte på at saken legges fram for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Kunnskapsdepartementet ønsket ikke å kommentere saken tirsdag.

Moe synes saken har versert altfor lenge, og mener det har vært en belastning for både studenter og ansatte.

– Jeg snakker for alle når jeg sier at vi kan puste lettet ut når en endelig beslutning tas, forhåpentligvis i juni 2007.

Powered by Labrador CMS