FRYKTER KONSEKVENSENE: Veterinærstudent Linn Lyngved Pedersen er misfornøyd med rapportens anbefalte alternativ om å la NVH bli værende på Adamstuen.

– Noe må gjøres

NVH bør bli i Oslo

Utbygging av Adamstuen og tilknytning til Universitetet i Oslo, er Dovre-rapportens anbefalte alternativ for Norges Veterinærhøgskole.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken:

  • Siden 2001 har debatten rast om flytting av Veterinærhøgskolen (NVH) til Universitetet i Oslo (UiO) eller til det nåværende Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås.
  • Et annet alternativ har vært å legge NVH under UMB, men likevel ikke flytte høgskolen til Ås.
  • Regjeringen mottok Dovre-rapporten i midten av januar, og rapporten ble offentliggjort 13. februar.
  • Rapporten anbefaler utbygging av Adamstuen, organsiatorisk tilknytning til UiO og samlokalisering av NVH og Veterinær-instituttet.
  • Regjeringen tar sannsynligvis endelig stilling til saken i revidert nasjonalbudsjett våren 2007.

Dovre-rapporten er utarbeidet av Dovre International og Transportøkonomisk, og ble bestilt av Regjeringen som et ledd i kvalitetssikringen rundt spørsmålet om hvor Norges Veterinærhøgskole (NVH) skal lokaliseres. Den nye rapporten vektlegger samfunnsøkonomiske beregninger når den konkluderer med at NVH bør forbli i Oslo.

Leder av Veterinærmedisinsk studentutvalg (VSU), Per Kristian Groseth ønsker en lokalisering i Oslo, men er misfornøyd med at det økonomiske skal vektlegges i den endelige avgjørelsen.

– Økonomisk sett er det rimeligere å bygge i Oslo enn på Ås, men jeg håper det vil bli tatt andre hensyn som veier mer i denne avgjørelsen, sier han.

Groseth trekker frem enhetlig organisering og godt samarbeid mellom fagene som viktigere hensyn å ta, men er fornøyd uansett utfall, fordi prosessen med lokaliseringen av NVH etter flere år med usikkerhet endelig ser ut til å avsluttes.

Administrerende direktør ved NVH, Knut Børve, er godt fornøyd med rapporten og opplever den som grundig.

– At den vektlegger det økonomiske er bare bra, det er jo nettopp det som er formålet med rapporten. Den legger et godt grunnlag for den videre politiske prosessen, sier han.

– Foreldet

Rektor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Knut Hove, er uenig. Han ønsker sterkt at NVH flyttes til Ås, og hevder rapporten ikke vil gjøre noe stort utslag for Regjeringens avgjørelse.

– Denne rapporten synes jeg er så utenfor blinken at det er helt greit at den sendes til politikerne for vurdering. Rapporten er jo bare en konsulentuttalelse fra et selskap som har lite kjennskap til de faglige sider ved saken, sier han, og legger til at Dovre-rapporten har tatt i bruk dokumenter fra før 2005.

– Jeg synes det er merkelig at rapporten er så foreldet. Rapporten legger ikke vekt på utviklingen vi har hatt etter at vi ble et universitet, kun på vår basis som landbrukshøyskole.

Børve avfeier Hoves konklusjoner.

– Dette er et firma valgt ut av Finansdepartementet. De har brukt Dovre tidligere i slike saker, og vi har derfor stor tiltro til deres rapport.

Endelig avgjørelse?

Dovre-rapporten er bare en av mange rapporter som har evaluert hva som er best for NVH. I 2003 konkluderte Norum-utvalget det motsatte; at flytting til Ås var det beste alternativet. Deres rapport vil også bli vurdert av Regjeringen.

– Stortinget har vedtatt prosedyrer hvor vurderinger må gjennom ulike prosesser for å kunne kvalitetssikres. Denne kvalitetssikringen ble ikke ferdig før i midten av januar i år, forklarer avdelingsleder ved Kunnskapsdepartementet, Knut Sletta.

– Kan du garantere at Regjeringen vil ta en endelig avgjørelse i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett?

– Vi har sagt til Stortinget at vi vil komme tilbake til saken i juni, sier Sletta, som ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

– Selv om økonomi er av betydning, er det kvaliteten på alternativet som bør stå i fokus, sier Linn Pedersen, som studerer tredje året på Norges Veterinærhøgskole.

Hun er redd for konsekvensene Adamstuen-alternativet kan ha for fremtidige veterinærstudenter, med sine arealbegrensinger og kapasitetsproblemer.

– Det blir feil at de fysiske begrensningene på Adamstuen skal få sette rammene for fremtidens veterinærutdanning, sier hun, og er redd for at rapportens anbefaling legger opp til at flere må til utlandet for å få en veterinærutdanning.

Men at noe må gjøres er ikke Pedersen i tvil om.

– Det skulle blitt gjort i går, for å si det sånn. Når NVH i tillegg planlegger en økning i studentmassen fra 60 til 70 studenter per kull fra og med 2007, sier det seg selv at noe må gjøres.

Powered by Labrador CMS