REKTOR LARS MOE

Rektor vil til Ås

Rektor Lars Moe beskyldes for solospill når han nå går inn for at Veterinærhøgskolen skal flyttes ut av Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken

  • Siden 2001 har debatten rast om flytting av Veterinærhøgskolen (NVH) til Universitetet i Oslo (UiO) eller til nåværende Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås.
  • Et annet alternativ har vært å legge NVH under UMB, men likevel ikke flytte høgskolen til Ås.
  • UiO vil ikke ha dem. Det vil derimot UMB.
  • Hittil har NVH selv ønsket seg til UiO.
  • Nå skifter NVH-rektor Lars Moe mening, og går dermed mot deler av egne ansatte og studenter.
  • Regjeringen tar sannsynligvis endelig stilling til saken i revidert nasjonalbudsjett våren 2007.

– Det mest ideelle ville vært en avtale om å på sikt bli en del av universitetsmiljøet i Oslo. Men jeg må forholde meg til virkeligheten. Når Oslo har slått igjen døra, ser jeg Ås som den nest beste løsningen, sier Moe.

På styremøtet torsdag og fredag denne uken skal styret ta stilling til om Norges Veterinærhøgskole (NVH) bør forbli i Oslo eller ikke. Får NVH-rektor Lars Moe det som han nå vil, flyttes skolen til Ås. Stikk i strid med Moes tidligere uttalelser.

Rektor for rask

Ansatte ved NVH kritiserer nå Moe for å ta avgjørelsen for raskt, og uten å konferere med dem først. I et brev til samtlige studenter og ansatte ved NVH skriver Magnus Rørvik, førsteamanuensis og veterinær ved skolen, at et så raskt kursskifte ikke kan forsvares, og at rektor handler i strid med Veterinærinstituttets ønsker.

– Etter min mening er det bedre å forbli i Oslo som en selvstendig institusjon og avvente en modernisering, før vi eventuelt prøver å bli del av UiO seinere, enn å flytte til Ås nå, sier Rørvik til Universitas.

Han mener det er for tidlig å ta et standpunkt til flytting.

– Det er viktigere at vi vurderer alle påstander før vi bestemmer oss for hva vi vil gjøre, fortsetter Rørvik, som hevder at han har mange av de ansatte i ryggen.

Lei av å vente

Rørvik får støtte fra studentene. En undersøkelse fra januar viser at 63 prosent av studentene foretrekker å bli i Oslo. Men det har Moe ingen tro på.

– Langsiktig har både jeg og administrerende direktør Knut Børve ikke tro på det. NVH må moderniseres, men det er også viktig å være del av et universitetsmiljø. Det er ikke en løsning å være alene og isolert i Oslo, svarer Moe.

For i et brev fra midten av mars går det klart frem at en innlemming av NVH i UiO er uaktuelt. Universitetet argumenterer med at de vil bli belastet økonomisk hvis NVH innlemmes. UiO-rektor Geir Ellingsrud sier at den politiske prosessen med å flytte til Ås har kommet så langt at det ville vært tungvint å overveie en sammenslåing med UiO.

– Men er det ikke fordi UiO hele tiden har sperret for muligheten at den politiske prosessen har kommet så langt?

– Det har alltid ligget veloverveide vurderinger bak. Den viktigste grunnen til at vi ikke ønsker NVH som en del av UiO, er at vi frykter å bruke av vår politiske kapital, sier Ellingsrud.

NVH har store bygningsmasser på Adamstuen som må pusses opp. Det er dette UiO frykter de vil få regningen for dersom NVH innlemmes.

Det er Kunnskapsdepartementet som har siste ordet i spørsmålet om lokalisering av NVH. I Stortingets spørretime 8. februar sa kunnskapsminister Øystein Djupedal at departementet vil ferdigstille en utredning før sommeren, og at han vil komme tilbake til saken i Stortinget i høst, i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2007.

Powered by Labrador CMS