



Lager ukentlige restemiddager til husløse
Hver uke samler Aleksandra Eriksen Isham en gjeng frivillige og deler ut mat til folk som bor på gata. Maten lager de av ingredienser som ellers ville blitt kastet.

Jeg ble så provosert over å lese en artikkel om fiendtlig arkitektur at jeg tok kontakt med matbutikker samme kveld
Aleksandra Eriksen Isham, profesjonsstudent i psykologi @txt:_reidarjs@universitas.no_
Det er tirsdag ettermiddag og psykologistudent Aleksandra Eriksen Isham har samlet en gjeng medstudenter og andre frivillige for å lage mat til folk som bor på gata. Hun har leveringsavtale med Bunnpris på Blindern som gir henne flere kasser med mat som har gått ut på dato. Det er stappfullt og varmt på det trange kollektivkjøkkenet, hvor de tilbereder maten. I dag er det fiskeboller i hvit saus og julepølser med bacon som pakkes inn i folie og stables ned i ryggsekker.
Er usynliggjort
– En viktig del av prosjektet er selvfølgelig å hindre at fullt brukbar mat skal kastes, samtidig som at folk sulter på gata. Men det handler ikke bare om å dele ut mat, vi tar oss tid til å prate. Folk skal føle seg sett og respektert, forklarer Isham.
Hun hadde lagt merke til hvor lett det er å overse folk som holder til på gata, som rusavhengige og romfolk. Denne formen for utenforskap mener hun er en tilleggsbelastning til problemene folk allerede sliter med. Derfor startet hun prosjektet i slutten av august i år.
– Mange forteller meg at de blir jaget bort av vektere og politi og at de får slengt stygge kommentarer etter seg fra forbipasserende. Det ble ikke bedre at byrådet med Fremskrittspartiet og Høyre i spissen i 2013 innførte forbud mot å sove ute. Dette håndhever politiet strengt, forteller folk vi snakker med. Vi ønsker å være en motvekt til denne umenneskeliggjøringen, ved å dele ut mat og bare slå av en prat.
Deler ut mat
Isham starter å dele ut mat øverst i Karl Johans gate, og en time senere står hun i frostrøyken ved Egertorget. En gruppe romfolk med tynne sjal deler et brød mellom seg, mens mennesker i pelsfrakker venter på trikken like ved. Klokka er halv ni på kvelden. En gruppe romkvinner kommer bort til oss, men takker nei til maten de blir tilbydd. En av dem hadde fått tak i noe å spise på et suppekjøkken og forteller at noen venner som står litt lengre ned i gata har mer behov for maten.
– Matprosjektet startet etter at jeg leste en artikkel om fiendtlig arkitektur. Den handlet om hvordan nye byområder innredes slik at det ikke skal være mulig for bostedsløse å sove på benker eller finne husly. Dette gjorde meg så provosert at jeg sendte eposter til ulike matbutikker samme kveld, for å undersøke hvor jeg kunne hente mat.

Må sove ute
Flere av romfolkene vi møter forteller at de skal sove ute denne natten også. De har deltatt på Røde Kors’ nattlige loddtrekning, men var ikke blant de heldige som fikk overnattingsplass. En av dem lurer på hva hun skal gjøre med boten hun fikk forrige uke av politiet, da de vekket henne mens hun sov utendørs.
Etter å ha organisert matprosjektet ett halvt år, sitter Isham igjen med flere sterke inntrykk.
– En viktig del av prosjektet er selvfølgelig å hindre at fullt brukbar mat skal kastes, samtidig som at folk sulter på gata