FAGLIG TYNGDE: Kari Elisabeth Kaski mener fagene hun tok på Blindern kom godt med som finanspolitiker.

Tilbake til gamle trakter

Kari Elisabeth Kaski er ikke bare SV-politiker for tiden, men også SV-student på UiO. Der snekrer hun sammen en bachelor hun begynte på i «oldtiden».

Publisert

– Man bør ferdigstille graden sin, eller så sitter man der ti år etterpå, råder stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti, Kari Elisabeth Kaski. 

Hun tar for tiden et statsvitenskapsemne på deltid. Universitas møter henne før forelesning i Introduction to Game-theoretic Models of War. 

– For å være ærlig valgte jeg emnet fordi det var det eneste faget i 40-gruppen min som hadde ledig plass denne våren, innrømmer hun. 

Tilbake på Blindern 

Kaski har fram til nylig vært finanspolitisk talsperson for SV. Hun sa fra seg vervet på grunn av interne konflikter i partiet. Fra 2007 til 2012 studerte hun russisk og samfunnsøkonomi på UiO. Nå er hun tilbake for å ferdigstille graden hun begynte på, før politikken fikk hennes fulle oppmerksomhet. 

– Jeg føler meg jo ikke så gammel som jeg innser at jeg er, når jeg er på Blindern. Alt har blitt så digitalisert. Vi skrev eksamen for hånd, liksom. 

Jeg føler meg jo ikke så gammel som jeg innser at jeg er, når jeg er på Blindern

Kari Elisabeth Kaski, SV-politiker og student

Kaski tilbragte lite tid på Blindern da hun studerte i tjueårene. 

– Jeg var bare fulltidsstudent i et halvt år, ellers studerte jeg ved siden av å jobbe i miljøbevegelsen. Det er kanskje derfor jeg ikke ble ferdig. 

Nå angrer hun på å ikke ha brukt mer tid på studentlivet. 

– Vi lever i en tid hvor man får hamret inn at man må komme seg ut i arbeidslivet, og bidra til verdiskapning. Men at folk bidrar i studentpolitikken, eller engasjerer seg på andre måter, er vel så viktig. 

Den gangen ville Kaski lære seg samfunnsøkonomiske teorier for å kunne utfordre økonomer som premissleverandører i miljøpolitikken. 

– Lærte du noe på samfunnsøkonomi som utfordret standpunktene du hadde som miljøaktivist? 

– Nei. Hvis du er i Natur og Ungdom er du veldig sikker i din sak. Du har lyst til å gjøre motstand mot autoritetene på området, forklarer hun. 

– Mitt problem da var at jeg for ofte prøvde å sette spørsmålstegn ved premissene for faget. I ettertid tenker jeg at det kanskje ikke er så konstruktivt. Du må lære deg de grunnleggende teoriene først. 

TID: Kaski peker på betydningen av å kunne ta seg tid til å fordype seg i et fag.

Tid og råd til å studere 

Nå virker det som Kaski har tatt til seg innsikten hun tilegnet seg som ung student. 

– Jeg synes det er interessant å lære om de basale teoretiske rammeverkene i statsvitenskapen, som jeg aldri har studert før, og se hvordan de passer sammen med de politiske beslutningsprosessene jeg kjenner. 

I yrkeslivet får man stort sett bare skummet overflaten, og det er ofte veldig lite tilfredsstillende

Kari Elisabeth Kaski, SV-politiker og student

– Man må bruke tiden som student godt og virkelig fordype seg i et fag. I yrkeslivet får man stort sett bare skummet overflaten, og det er ofte veldig lite tilfredsstillende, poengterer Kaski. 

– Hva med balansen mellom jobb og studier, du poengterte selv at det var vanskelig? 

– Dagens studenter må i større grad jobbe mye ved siden av studiene. Folk har ikke råd til å være fulltidsstudenter, vedkjenner hun. 

Kaski er klar på hva disse studieforholdene skyldes. 

– Utviklingen har gått i feil retning over tid, både på grunn av en feilslått boligpolitikk, og at studiestøtten er for lav sammenlignet med levekostnadene ellers. Til tross for at SV har fått økt studiestøtten i budsjettforhandlingene med regjeringen, påpeker hun. 

Kaski understreker at denne utviklingen er nødt til å snu. 

– Det går utover alle som studerer, men jeg er også bekymret for at vi får et klasseskille mellom de som kan ta seg råd til å studere, og ikke. 

Tapte slag 

– Du nevnte at dere har fått økt studiestøtten, men det er vel flere saker dere har måttet nedprioritere når det kommer til studentpolitikk? 

– Jeg skulle ønske vi hadde økt antallet studentboliger enda mer. På kort sikt er å bygge mange flere studentboliger den enkleste måten å fikse boligmarkedet på. Det blir i praksis en tredje boligsektor. 

– Jeg skulle også ønske vi hadde fått knyttet studiestøtten til G (grunnbeløpet i folketygden red.anm.), sånn at vi hadde fått en regelstyrt økning av studiestøtten. 

Kaski opplyser at SV prioriterte en konkret økning i studiestøtten, framfor å få økt den på sikt i budsjettforhandlingene. 

– Vi har prioritert penger fort ut. Med en regelstyrt økning hadde vi sikret forutsigbarhet. 

Kaski uttrykker at den overordnede høyere utdannings- og forskningspolitikken har fått for lav prioritering de siste årene i SV, og trekker fram innføringen av studieavgift for utenlandske studenter som ett av flere slag SV har tapt. 

– Jeg håper, nå som Senterpartiet er ute av regjering, at vi skal kunne få reversert det.

Powered by Labrador CMS