Engasjert: Pamir Ehsas (21) er jusstudent ved Universitetet i Oslo og kjemper for muligheten til skolegang for barn i Afghanistan.

Studenter skal okkupere Oslo

Som barn flyktet Pamir Ehsas (21) fra Afghanistan. Lørdag inntar han gatene i Oslo sammen med 400 studenter for å samle inn penger til afghanske skolebarn.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg gir meg ikke før disse barna får samme utdanningsmuligheter som meg, forteller Pamir Ehsas.

Denne helgen skal flere hundre studenter kjempe for retten til skolegang for barna i Faryab-provinsen i Afghanistan. Studenter med innsamlingsbøsser og på stands vil bli synlige i Oslo når de samler inn penger. Pengene skal gå til et lese- og skriveopplæringsprosjekt startet av Kirkens Nødhjelp. Målet for studentene er å samle inn nok penger til at 500 flere barn skal få en grunnleggende skolegang.

Hvis vi som studenter ikke aktivt går ut i gatene og engasjerer oss for dem, vil ingen andre kunne endre hverdagen deres. Det har historien vist oss

Pamir Ehsas, leder for Studentaksjonen

– Hvis vi som studenter ikke aktivt går ut i gatene og engasjerer oss for dem, vil heller ingen andre endre hverdagen deres. Det har historien vist oss, sier Ehsnas.

Bøssebærere landet rundt

Også i Bergen og Trondheim har studentene inntatt gatene for å hjelpe afghanske skolebarn. I Trondheim samlet de inn nok penger til å gi skolegang for 266 barn.

– Aksjonen gikk over all forventning. Vi fikk samlet inn 165 000 kroner på tre timer, sier aksjonsansvarlig i Trondheim, Amalie Holt (22).

Hun forteller at det var virkningsfullt å utnytte studentmiljøet i Trondheim.

– Vi ønsket å skille oss fra de tradisjonelle innsamlingsaksjonene. Vi hadde blant annet en stand hvor man skulle gjette smeltepunktet for aluminium, sier Holt.

Viktig samarbeid

Studentaksjonen i Oslo, Bergen og Trondheim samarbeider med Kirkens Nødhjelp som allerede har et pågående prosjekt i Afghanistan.

– At studenter engasjerer seg for å samle inn penger til skolegang til barn, synes jeg er kjempeviktig, sier Camilla Grøtta som jobber med prosjektet i Kirkens Nødhjelp.

Hun synes det er flott at Studentaksjonen har skapt engasjement blant studenter.

– Det er viktig at studenter ikke glemmer at en skolegang ikke er en selvfølge for alle, forteller Grøtta.

Over all forventning

Pamir Ehsas jobber i disse dager med forhåndsregistrering av 300 studenter som skal delta på aksjonen, men håper flere vil melde seg på i dagene fremover. Han har lagt opp forskjellige ruter som benyttes under aksjonen.

– Takket være et apparat med svært kompetente studenter rundt meg, har vi ikke bare klart å takle utfordringene, men vi har også klart å levere over forventningene, sier Ehsas.

Powered by Labrador CMS