Kritisk til kutt: Vararepresentant for studieutvalget ved forskerlinjen, Nils Tovsrud sier det er dumt å kutte i forskerstipender når fakultetet samtidig ønsker å rekruttere unge forskere.

Studentforskning på Medisin kuttes

På grunn av manglende bevilgninger blir ingen nye medisinstudenter tatt opp på forskerlinjen til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Medisinsk fakultet ba Norges forskningsråd om tre millioner kroner i stipendpenger til forskende studenter, men de fikk bare 2,16. Fakultetet kan derfor verken tilby sommerstipender eller utlyse de ti planlagte plassene på forskerlinjen til høsten. Dette til tross for at en rapport om helseforskningen i Norge laget på oppdrag av Forskningsrådet peker på forgubbing som et problem for helseforskningen ved Universitetet i Oslo (UiO).

Ikke nok

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Det er veldig uheldig for den positive tendensen vi kunne spore når det gjelder rekruttering av medisinstudenter og dermed også medisinere til forskning, sier seniorrådgiver ved Medisinsk fakultet, Ragnhild Knudsen.

Forskerlinjen med 20 plasser ved Medisin ved UiO ble opprettet som et vedtak i statsbudsjettet for 2002-2002 for å styrke studentforskningen. Medisinsk fakultet tolker vedtaket dit hen at 20 nye studenter skulle begynne hvert år, i praksis ti hvert semester. Forskningsrådet skulle dekke stipendene, mens Universitetet skulle dekke de direkte utgiftene til lærerkrefter og driftsmidler. Bevilgningene på 2,16 millionene er en økning fra 1,8 millioner året før, men er i følge Knudsen ikke nok til å fortsette den planlagte utvidelsen av programmet der 45-50 studenter så langt deltar.

Feil signaler

Vararepresentant for studieutvalget ved forskerlinjen, Nils Tovsrud, er sterkt kritisk til kuttene.

– Det er dumt å kutte i opplegg som er i oppbyggingsfasen. Og når fakultetet ønsker å rekruttere unge forskere, sendes det her ut helt feil signaler, sier han.

– Alvorlig

Norges forskningsråd skriver i et brev til Universitetet at forslaget til bevilgninger fra Utdannings- og forskningsdepartementet til medisinsk og helsefaglig forskning ikke gir Forskningsrådet rom for en større økning. Forskningsrådet vil ikke kommentere saken utover å peke på økningen i bevilgningene fra året før.

Universitetets prorektor, Anne-Brit Kolstø, mener situasjonen er alvorlig.

– Universitetet vil jobbe for at studentforskningen på Medisin trappes opp, og vi vil ved neste korsvei prøve å rette på situasjonen som er oppstått, sier hun.

Utdannings- og forskningsdepartementet var ikke tilgjengelig for kommentar.

Powered by Labrador CMS