DRIKKEAVGIFT: Brus, saft og melkeprodukter tilsatt sukker eller kunstig søtningsstoff er foreslått avgiftsbelagt.

Din nye hverdag

Dette betyr statsbudsjettet for deg.

Publisert Sist oppdatert
MATMOMS: Merverdiavgiften på mat er foreslått økt fra 12 til 13 prosent.

Foreslått statsbudsjett for 2007 er lansert, og det er flere punkter studenter bør merke seg:

Leder av Velferdstinget, Øyvind Gjengaar, oppsummerer statsbudsjettets virkning på studenthverdagen slik:

– Du får det som i år, med mindre du er syk eller har barn.

  • Studielånet økes med 1,75 prosent.
  • Boligkøene vil neppe gå dramatisk ned.
  • Velferdstilbudet fra Student-samskipnaden i Oslo vil svekkes.

Økonomi

I statsbudsjettet for 2007 foreslås studielånet økt til 82.900 kroner årlig. Dette fordi «regjeringen anser det som viktig at støttesatsene holder tritt med generell prisstigning». Imidlertid er konsumprisindeksen antatt å øke med hele 2,5 prosent. Dermed vil du reelt få mindre å rutte med, til tross for de 140 kronene ekstra du får utbetalt i måneden.

Om du ikke betaler strømmen din selv, vil du derimot kunne unne deg litt ekstra luksus til neste år. Konsumprisindeksen øker først og fremst fordi energiprisene går opp. Ser man bort fra denne prisoppgangen, vil konsumprisindeksen bare øke med 1 prosent, og studielånet dekker inn selve økningen.

Generelt kan du risikere å måtte betale mer for maten, ettersom det er foreslått å sette opp merverdiavgiften på matvarer fra 12 til 13 prosent. Men dersom du tjener rett over 30.000 kroner, vil du allikevel kunne finansiere et økt husholdningsbudsjett. Regjeringen har kommet med forslag om å øke frikortgrensen fra 29.600 til 39.600. Dette betyr at du kan få en redusert skatt på opptil 2167 kroner.

Ekstra sus og dus blir det heller ikke om du er en storforbruker av drikkeyoghurt eller brus. Får regjeringen det som de vil, skal brus, saft og melkeprodukter som enten er tilsatt sukker eller kunstige søtningsstoffer avgiftsbelegges.

Boliger

Dersom du planlegger å sikre deg god økonomi ved å skaffe deg studenthybel med strøm betalt, må du belage deg på å vente. 1000 studenter står i kø til SiOs studentboliger, ifølge blodferske tall. Med årets statsbudsjett er en løsning på boligproblemet fjernere enn på lenge. Regjeringen planlegger støtte til 460 hybelenheter på landsbasis, noe som er en reell nedgang fra i fjor, da det var budsjettert med støtte til 606 hybelenheter.

– Det er viktig å sørge for at studenter får et godt og billig botilbud. Men politikk er det muliges kunst. Noen hensyn må vike, sier statssekretær Per Botolf Maurseth i en kommentar til Universitas.

Han peker på at den høykonjunkturfasen Norge nå er inne i gjør at budsjettet må

være stramt for å forhindre inflasjon.

Velferd

Dessverre hjelper nok ikke skatteletten deg i særlig grad, om du har barn i barnehage. Studentsamskipnaden i Oslo opplever et 2,5 millioner kroners kutt i barnehagestøtte, noe som gjør at de neppe vil greie å opprettholde tilbudet de har i dag. Dermed risikerer du å måtte ha barnet ditt i en kommunal barnehage, hvor pristaket i budsjettet er satt til 2330 kroner. Det tilsvarer en mulig økning på 1710 kroner i måneden, i forhold til rimeligste studentbarnehage, hvor det billigste alternativet nå er på 620 kroner.

Kuttet i barnehagebevilgningene går også utover helsetilbudet ved Universitetet i Oslo. Psykologi- og psykiatrisektoren lider allerede under pengemangel, og Velferdstinget hadde håpet på en bevilgning på 1,9 millioner kroner til denne sektoren. Det fikk de ikke, og nå må den innbetalte semesteravgiften som i hovedsak var tenkt brukt på helse, også benyttes på barnehagesektoren.

Powered by Labrador CMS