SI OPP SIO: Fellesskapet er noe mange husitter trekker frem det beste med Hus, og denne dagen sto de i fellesskap samlet mot SiO.

Fjerner 100 år gammel tradisjon:

– Vi er forbanna på SiO

Beboerne i Studenterhuset i Schultz’ gate vil kaste ut SiO og bestemme over studenthuset sitt på egen hånd. – Vi har mye verdi som ikke kan telles i et budsjett, sier beboer.

Publisert Sist oppdatert

– I dag kjemper vi for våre grunnleggende rettigheter til å eie det hjemmet vi bor i. Det burde være mulig, sier Matilde Angeltveit (25) i sin tale til beboerne i Studenterhuset i Schultz’ gate. 

De er samlet til 1. mai frokost i fellesstua i det de bare kaller «Hus». Rundt i lokalet henger plakater med budskap som «La oss kjøpe studenterhuset vårt» og «SiO tar livet av Hus». I år bruker de arbeidernes dag til å demonstrere mot Studentsamskipnaden SiO (SiO). 

– Vi er forbanna på SiO for at de vil ta fra oss våre ansatte, vårt selvstyre og den over 100 år lange kulturen vi har her, sier Angeltveit. 

Studenterhusets tidslinje:

1919: Studenterhuset opprettes av Norges første kvinnelige professor Kristine Bonnevie. Indre selvstyre på Studenterhjemmet blir vedtatt.

1940-45: Mange av beboerne driver motstandsarbeid under krigen og må sitte i tyske fangeleirer. 

1980: Studenterhuset foreslår overfor departementet at huset blir omgjort til en egen stiftelse.

1993: I husets eget magasin står det om redselen for at Studentsamskipnaden overtar driften: «Underlagt et megalomant pampevelde vil våre tradisjoner med selvstyre og egeninnsats pulveriseres og i beste fall reduseres til emne for festtaler».

2008: SiO får boligen gratis av Kunnskapsdepartementet.

2025: SiO og Kunnskapsdepartementet fjerner vedlegg fire i avtalen fra 2008 som sikrer selvstyre og betaling til studentarbeiderne på huset.

Selvstyre og dugnadsånd 

Studenterhuset i Schultz’ gate er ikke som andre SiO-boliger. Det er et studentdrevet og dugnadsbasert hus, der man bor på dobbeltrom, og har blant annet felles stue, musikkrom, treningsrom og en bakgård. 

– Folk som bor her er husitter, forteller Erlend Øyvindssønn Ravnanger (25) og forklarer at det blir en del av identiteten din. 

Huset har lang tradisjon med demokratisk selvstyre fra perioden da Kunnskapsdepartementet eide huset fra opprettelsen i 1919, til huset ble gitt gratis til SiO i 2008. Siden den gang har beboerne måtte tilpasse seg stadig mer etter driftsmodellen til SiO, noe som ofte har kommet i konflikt med deres egen tradisjon med studentdreven drift. Nå har de kommet til et vendepunkt. 

Det er fire ansatte på Hus, som også er beboere. De har roller som overinspektør, bestyrer, vaktmester og renholder. Oda Synnøve Husby (20) forklarer at overinspektøren er en viktig tillitsvalgt som blir valgt demokratisk, og er blant annet ansvarlig for velkomsten til nye beboere og tildeling av rom. Fra august vil disse betalte stillingene forsvinne. Husby mener de burde ha blitt konsultert. 

Fjerner punkt om selvstyre 

– SiO har lyst til å ta fra oss selvstyre og den interne autonomien vi har. Det opponerer vi mot, sier Husby. 

KAMPROP: I toget kunne man høre mange engasjerte husitter rope «SiO ciao, SiO ciao, SiO ciao, ciao, ciao!» og «ååå SiO må dra hjem».

Ravnanger mener at SiO og Kunnskapsdepartementet har gått bak ryggen til studentene på huset, da de i april fjernet vedlegg fire, et viktig punkt som sikrer selvstyre i avtalen om overtakelse av huset fra 2008. 

– I vedlegg fire står det at vi skal ha betalte ansatte som sørger for opprettholdelse av huset og at vi skal fortsette å ha dugnader, sier Husby. 

– Hvordan kunne de gjøre det uten å snakke med dere? 

– Vi er ikke part i avtalen, så vi har ikke noen juridiske rettigheter i forbindelse med den, sier Husby. 

Hva SiO vil gjøre for å fylle behovet disse ansatte etterlater seg er enda usikkert. 

– De har hintet til at mye vil bero på frivillighet, sier Husby. 

– Hvis man ikke engang skal få noen form for kompensasjon for jobben, må man drive et helt studenthus på fritida. Hvordan skal det gå rundt? undrer Ravnanger. 

Husittenes fellesskap 

I samlet tropp på vei til Youngstorget møter Universitas flere husitter i kampstemning som varmer opp stemmene og pugger kamprop. 

– Vi har et ekstremt godt fellesskap, forteller Caroline Cornelius Hansen (23). 

– Her er vi mange som er villige til å bidra og som har en hengivelse til det større bildet, legger Husby til. 

En annen husitt på vei til toget er Stine Myrah (25) fra USA. Hun har en saksofon hengende rundt halsen som snart skal spilles på. Myrah forteller at også utvekslingselever føler seg godt mottatt på Hus. 

– Jeg har mange venner som bare skulle være i Norge en kort periode, men som enten forlenget studiene eller bestemte seg for å flytte til Norge på grunn av dette fellesskapet, forteller Myrah som selv har bodd i huset i snart to år. 

Hun forklarer at forholdet til SiO kan føles fremmed på grunn av lite direkte kontakt og poengterer viktigheten av de ansatte på huset: 

– Det er studentarbeiderne på Hus som jeg ser på som mine landlords. Det er de jeg går til med problemer og de som sørger for at alt fungerer som det skal. 

SiO svarer 

Universitas har lagt frem kritikken for SiO. De ønsket ikke å stille til intervju, men svarer på spørsmål på e-post. 

– Hvorfor strøk dere vedlegg fire som gir beboerne i huset rett til selvstyre? 

«SiO ønsker at studenterhusets særpreg og kultur ivaretas, men har som utleier et ansvar for at utleie av våre studentboliger skjer i henhold til tildelingsreglementet» skriver boligdirektør i SiO Håvard Staff Brenno. Han peker på at SiOs boliger blir tildelt etter likebehandlingsprinsippet og trekker også frem at studentene er med på å bestemme over reglementet gjennom behandling i Velferdstinget. 

– Hvorfor hadde dere ikke en mer åpen dialog med beboerne før dere strøk vedlegget? 

«SiO har hatt dialog med beboerforeningen i Schultz’ gate gjennom prosessen», skriver Brenno og legger til: 

«Schultz’ gate er et tradisjonsrikt og populært studenterhus.» 

– Hvorfor vil dere da stryke et punkt i avtalen som beboerne mener er med på å skape denne populariteten? 

«SiO ønsker fortsatt at kulturen på huset skal videreføres, men vi har et ansvar som utleier og arbeidsgiver og må passe på at driften møter dagens krav», skriver Brenno. 

På spørsmål om hvorfor de skal slutte med studentansatte svarer Brenno at det kan føre til uønskede rollekonflikter, siden de ansatte både representerer SiO og er underlagt vedtektene i beboerforeningen. 

«Vi ønsker at beboerforeningen på huset skal bestå og fortsette den gode jobben de gjør for fellesskapet, men vi må skille mellom ansattforhold i SiO og roller i foreningen», skriver Brenno.

SAMLES I KAMP: 1. mai ble det avholdt frokost i Schultz' gate før de dro ned til Youngstorget.

KD svarer 

Kunnskapsdepartementet (KD) har også blitt fremlagt kritikken. De forteller at studenterhuset ble overdratt vederlagsfritt til SiO fordi det ikke ble ansett som prinsipielt riktig eller hensiktsmessig at staten skulle eie og drive en bygård som brukes som studentboliger. 

– Hvorfor strøk dere vedlegg fire? 

«SiO har pekt på flere utfordringer knyttet til praktiseringen av vilkårene i avtalen», skriver KD i en e-post til Universitas. 

De trekker blant annet frem at tildelingssystemet for studentboliger i Schultz’ gate skiller seg fra tildelingsreglementet som gjelder for øvrige SiO-boliger, og mener derfor at likebehandlingsprinsippet av alle studenter blir styrket etter revideringen. 

Drømmen om selvstendighet 

– Vi mener at vi burde få Studenterhuset gratis, siden SiO fikk det gratis fra Kunnskapsdepartementet i 2008, sier Hansen. 

Husittene har opprettet en spleis der pengene skal gå til den fremtidige selvstendigheten de jobber for. 

De forklarer at det var i 2008 studentene fikk problemer med SiOs drift av huset. 

– Vi ser gang på gang at folk som har bodd i dette studenthuset, har måttet kjempe for at det skal fortsette å være etter 2008, sier beboer Erlend Øyvindssønn Ravnanger. 

Husittene er klare på at de vil klare å drifte Hus på egen hånd. 

– Hvis man klarte å drifte huset de 100 første årene, så ser vi ikke noe problem med å fortsette slik, sier beboer Oda Synnøve Husby. 

Fotograf Susanne Njølstad Skandsen bor på Studenterhuset Schultz’ gate.

Powered by Labrador CMS