KONFLIKTSKAPENDE:– Kommunen har prøvd seg på en typisk machiavellisk splitt og hersk-teknikk i forhold til Hausmania, sier Erik Schreiner Evans. ARKIVFOTO: Ketil Blom

Hausmania splitter samskipnadene

En sammenslåing av SiO og OAS nærmer seg. Men fremdeles er de uenige i hvorvidt det er aktuelt å bygge studentboliger i det tomme Hauskvartalet.

Publisert Sist oppdatert

*Dette er saken:*

  • Hausmannsgate 40 ble okkupert i 1999, og nummer 42 ble okkupert i 2005. Kvartalene eies av kommunen, og beboerne har kontinuerlig vært i kontraktforhandlinger med disse.
  • Desember 2009 ble det vedtatt i byrådet at Hausmannsgate 40 og 42, samt Brenneriveien 1, skal legges ut for salg. Primært ønsker kommunen å selge/gi bort bygningene til studentskipnadene i Oslo for bygging av studentboliger.
  • 11. februar i år ble beboerne i Hausmannsgate 42 kastet ut av politiet, noe som førte til dramatiske gatekamper.
  • Studentsamskipnaden i Oslo har foreløpig sagt nei til bygging av studentboliger i kvartalene før konflikten mellom kommunen og okkupantene er løst. Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad søkte Kunnskapsdepartementet om penger til bygging, men fikk avslag. De har heller ikke fått et konkret tilbud fra kommunen om kjøp av kvartalene.

– SiO har valgt riktig ved å si nei til bygging av studentboliger i Hauskvartalet frem til konflikten er løst, og det vil de uansett ta videre med seg i forhandlingene med OAS. Derfor er det unødvendig å ytterligere hisse på seg kommunen ved å fatte et vedtak hvor vi kritiserer dem, mener Mari Berdal Djupvik, leder av Velferdstinget (VT) i Oslo.

Det okkuperte Hausmania-kvartalet har vært sentrum for stor kontrovers etter at det ble kjent at byrådet ønsker å [bygge studentboliger i deler av kvartalet](1). Under årets første møte i VT på mandag ble det pisket opp til heftig debatt rundt det tidligere okkuperte kvartalet.

Les også: [Full konflikt om Hausmania](2)

Ikke interessert

Arbeidsutvalget mener at Hauskvartalet ikke er en interessant tomt, og VT ber nå Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) om å ta med denne holdningen videre i den nærliggende sammenslåingen med Oslo- og Akershushøgskolenes studentskipnad (OAS).

Djupvik og informasjons- og organisasjonsansvarlig i VT Peder Egseth er imidlertid uenige i vedtaket.

– Jeg sier ikke at vi skal behandle kommunen med silkehansker, men det er lurt å opprettholde en god dialog med dem i forhold til fremtidig bygging av andre studentboliger, sier Djupvik.

Splitt og hersk

Representant fra Humsam-lista Erik Schreiner Evans deler ikke Djupviks oppfatning. Han mener derimot at Oslo kommune fortjener ytterligere kritikk for deres behandling av husokkupantene.

– Kommunen har prøvd seg på en typisk machiavellisk splitt og hersk-teknikk i forhold til Hausmania. Det er umoralsk å bruke studenter som legitimering for en brutal behandling av okkupantene. SiO fortjener derimot en klapp på skulderen for jobben de har gjort i denne saken, sier Evans.

Les også: [Kast ut svina!](3)

Ingen grunn til å si nei

Styreleder i OAS Magnus Hovengen forteller at samskipnaden enda ikke har fått noe konkret tilbud fra kommunen om kjøp av Hauskvartalet.

– Vi søkte om tilskudd fra Kunnskapsdepartementet om å bygge i Hauskvartalet, men fikk avslag. Hvorvidt vi vil søke igjen til neste år har vi ikke tatt stilling til enda. Vi håper imidlertid fortsatt at det er mulig å bygge studentboliger i Hausmannsgate. Alternativet ville jo være å selge byggene til en privat aktør eller la dem stå tomme, sier Hovengen.

Les også: [Hauskvartalet – Boligkamp og kultur](4).

Powered by Labrador CMS