HØY ØKNING: Studentene ved Blindern Studenterhjem synes leien på 5850 kroner fra høsten av er for høy.

Kraftig husleieøkning

Blindern Studenterhjem har økt husleieprisen med 1250 kroner i løpet av to år. Flere av hjemmets beboere klager over dårlig inneklima og vurderer nå utflytting.

Publisert Sist oppdatert
HØY ØKNING: Studentene ved Blindern Studenterhjem synes leien på 5850 kroner fra høsten av er for høy.

– Jeg flytter ut på grunn av leia, sier student Thale Stang Rugsveen.

Stang Rugsveen har bodd på Studenterhjemmet i fire år og kan fortelle at husleien har økt jevnt de siste årene. I løpet av to år har husleien steget med 1250 kroner, fra 4600 kroner i 2008 til 5850 kroner i 2010.

– Omgår husleieloven

Blindern Studenterhjem opererer med ettårskontrakter for studentene, noe som gir dem fordeler i forhold til husleieloven.

– I tilsvarende leieforhold med treårskontrakter hadde en slik prisøkning i husleien vært ulovlig, sier daglig leder i Leieboerforeningen Lars Aasen.

Aasen viser til husleieloven, der økningen i husleien skal følge konsumprisindeksen. Den har vært på 3,3 prosent det siste året. Blindern Studenterhjem har økt husleien med 27 prosent fra 2008 til 2010.

– Dette er åpenbart en omgåelse av det som er hovedpunktet i husleieloven, nemlig samsvar med konsumprisindeksen, sier Aasen.

Styret skylder på lånekassen

Avtroppende styreleder for stiftelsen som driver Blindern Studenterhjem, Steinar Kristoffersen, mener imidlertid at prisøkningen er uproblematisk.

– Det er studiefinansieringen fra Lånekassen som er problemet, ikke husleieprisen, sier Kristoffersen.

Daglig leder Gro Osland begrunner husleieøkningen med at kostnadene til Studenthjemmets daglige drift går opp. Studentene får servert tre måltider hver dag, og dette merkes på økonomien.

– Utgiftene våre har blitt større fordi matkonsumindeksen har gått opp det siste året. I tillegg har strømprisen gått opp, samt lønnskostnadene til hjemmets femten ansatte. Sammenliknet med det private boligmarkedet ligger vi ikke mye høyere i pris, sier Osland.

Mugg og dårlig inneklima

MIDLERTIDIG BOSTED? Martin Halvorsen og Thale Stang Rugsveen ser for seg større gjennomtrekk av beboere når husleia stiger. – Det som kan skje, er at dette stedet blir en mellomstasjon for å finne seg noe annet i byen, sier de.

Beboer Martin Halvorsen mener på sin side at tilbudet ikke står i forhold til prisen. Han vurderer derfor å finne et alternativt botilbud hvor han får mer for pengene.

– Lufteanlegget virker knapt og det er et dårlig inneklima. Vi har mugg på badet og vinduene er fra 50-tallet, forteller han.

Vedlikeholdsleder Petter Gripheim kan bekrefte at bygget krever et omfattende vedlikeholdsarbeid.

– I det siste har vi erstattet gamle vannrør med nye, samt investert i et anlegg som skal bedre brannsikkerheten. Dette har kostet rundt 21 millioner kroner.

Nå gjenstår oppussing av bad og nytt ventilasjonsanlegg. Dette kommer til å koste 10 millioner kroner.

– Disse pengene skal ikke hentes fra husleien og har ingenting med den økte husleien å gjøre. Vedlikeholdet skal dekkes gjennom lån, sommerskolen og utleie av parkeringsplass til universitetet, sier Osland.

Powered by Labrador CMS