NETTLØS: Anna Wasaznik er en av studentene som ikke har tilgang på SiOs nettverk. Likevel må hun betale for det hver måned.

– SiOs studentboliger er teknologisk utdaterte

Ingen av SiO-boligene har trådløst nettverk.

Publisert Sist oppdatert

– Stadig flere er avhengig av trådløst nettverk, akkurat som man har på Blindern. Den nåværende løsningen blir veldig teknologisk utdatert, sier leietager i Pilestredet Studentboliger, Anna Wasaznik.

I 2008 ferdigstilte Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) helomfattende internettilkobling for hele sin boligmasse. Siden den gang har teknologien gått fremover, og nå står flere av samskipnadens leietakere med nyere bærbare maskiner uten tilgang til nettet.

Siden enkelte studenter er avgengige av trådløst nett, og siden SiO ikke gir mulighet til trådløst internettilkobling ved sine studentboliger, betaler mange for en tjeneste de ikke kan benytte.

– Burde vært standard

Som nyinnflyttet tok Wasaznik kontakt med Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT), som sørger for all internettdekning både ved universitetet og i SiOs studentboliger. Der fikk hun beskjed om at en trådløs løsning var helt utelukket.

– Jeg antar at årsaken er tid og kostnader. Men når internett er inkludert i husleien, synes jeg absolutt at det burde være aktuelt. Per dags dato burde egentlig trådløs dekning være standard, sier Wasaznik.

– Kontroversielt

Kjetil Otter Olsen, leder ved seksjon for IP-nett og telefoni som er ansvarlig for nettleveranse til SiOs studentboliger, forteller at det er flere grunner til at trådløst nettverk utelukkes.

– SiO-boligene er mange og tettpakkede, så det å sette opp trådløst netteverk ville vært en stor teknisk utfordring. I tillegg er det en betydelig strålingsfare om så mange på en så liten plass skal dele nettverk. Det ville blitt kontroversielt, sier Olsen.

Wasaznik sier dette høres rart ut.

– Vi har jo trådløst internett på Blindern, så ut i fra det argumentet utsettes 28 000 studenter for stråling daglig uansett. Det virker som et temmelig svakt argument, sier hun.

– Et viktig poeng

Direktør for Studentboligene Tom Olstad forteller at årsaken til de strenge reglene mot trådløst nettverk kan spores tilbake til da boligene først fikk nett.

– Da vi satt opp nettverket i 2008 ble vi fortalt av våre rådgivere at bygningsmaterialene som ble brukt, blant annet mur og betong, ville gjøre signalene trege og vanskelig å motta. Dessuten var ikke trådløst nettverk den samme selvfølgen den gang som det er i dag, sier Olstad.

Olstad forteller i likhet med Olsen at den tette bebyggelsen av hyblene byr på mange tekniske utfordringer, men han utelukker ikke at de i fremtiden kan se på nye løsninger.

– Det er ikke en selvfølge at det forblir sånn for all evighet. Verden går tross alt videre, sier Olstad.

– Men er det riktig å la studenter uten tilgang til internett betale for det?

– Det er et viktig poeng. Jeg vil oppfordre dem det gjelder å ta kontakt med oss, så kan vi få se hva vi kan få gjort med det. Det å betale når du ikke bruker internett, er i utgangspunktet ikke bra, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS