Dyrt: Erlend Ndyanabo synes den månedlige strømregningen på 432 kroner er vel mye for sin 11 kvadratmeter store hybel på Kringsjå.

– Urettferdige strømpriser

I SiO-hyblene på Kringsjå blir leietakerene fakturert for et høyere forbruk enn hva boarealet tilsier. Forbrukerrådet oppfordrer SiO til å innstallere strømmålere. Fra 1. januar 2011 setter SiO opp husleia med 6 prosent ved samtlige studentboliger.

Publisert Sist oppdatert
Billig: Marius Backe bor i en SiO-leilighet på Kringsjå med strømmåler, og er fornøyd med energiutgiftene.
Billig: Marius Backe bor i en SiO-leilighet på Kringsjå med strømmåler, og er fornøyd med energiutgiftene.

*Strømpriser og forbruk i Norge:*

  • Gjennomsnittlig årlig forbruk per kvadratmeter for en blokkleilighet i Norge er 200 kW/h.
  • Gjennomsnittlig strømpris for de siste fire kvartal ved variabel pris er 53,35 øre per kW/h.
  • For en SiO-hybel på Kringsjå er fastprisen for energi 727 kroner i måneden. Herunder er 432 kroner det beboerne betaler for forbruk.
  • SiO beregner boarealet for hyblene til 30 kvadratmeter (privat hybel + fellesareal). I følge statistikken tilsier dette en årlig energikostnad på 3 201 kroner. Hybelboerne på Kringsjå betaler 5 184 kroner.
  • Kilder: NVE, SSB, SiO.

    Setter opp husleia

Student i Geofysikk Erlend Ndyanabo, bor i en elleve kvadratmeter stor hybel på Kringsjå Studentby. Her deler han deler kjøkken med syv personer, og bad med to. Han synes fastprisen for energiforbruk på 432 kroner i måneden er altfor høy.

– Jeg synes det er veldig dyrt siden jeg har en liten hybel og ikke bruker mye strøm. Vi trenger et system hvor vi som bor her betaler for det vi faktisk bruker. Noen bruker mye strøm, andre bruker lite. Det er ikke rettferdig, sier Ndyanabo.

Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at et gjennomsnittlig energiforbruk for en blokkleilighet på 30 kvadratmeter koster 3 201 kroner i året. Til sammenligning betaler beboerne på Kringsjå Studentby 5 184 kroner i året for sitt energiforbruk i en 11 kvadratmeter stor hybel.

Store interne forskjeller

Billig: Marius Backe bor i en SiO-leilighet på Kringsjå med strømmåler, og er fornøyd med energiutgiftene.

I naboblokken til Ndyanabo bor informatikkstudent Marius Backe. I studentblokken som ble pusset opp i 2007 deler han en 30 kvadratmeter stor leilighet med kjæresten. Han er veldig fornøyd med prisnivået og standarden på den relativt nyoppusedde leiligheten.

– Denne leiligheten har strømmåler og vi kan derfor regulere utgiftene våre. Om sommeren ligger strømregningen på rundt 400 kroner og om vinteren maksimalt på 700 kroner i måneden, sier Backe.

En slik måler finnes imidlertid ikke i blokka hvor Ndyanabo bor.

Backe synes det høres rart ut at han betaler mindre for energi i sin leilighet enn hans blokknaboer i trange hybler.

– Det virker som om min avtale er veldig bra i forhold til de som har fast månedspris.

– Ugunstig ordning

Torgeir Øines i Forbrukerrådet reagerer på prisforskjellene på Kringsjå.

– At man betaler mindre for energi i en leilighet med strømmåler enn i en liten hybel med fastsatt pris kan være en indikator på at fastprisen er satt for høyt.

Øines mener fastprisordningen er ugunstig ut i fra et miljøperspektiv.

– Det bør være et mål å holde energiforbruket så lavt som mulig, og de som har et lavt forbruk skal ikke betale like mye som de med et høyt forbruk.

Nå etterlyser han at Studentboligene til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) tar tak i problemet.

– Forutsatt at ikke utgiften ved å installere strømmålere er alt for høy, er dette noe SiO bør gjøre. Ideelt sett skal man bare betale for det man bruker.

Deler strømregningen

Direktør i studentboligene SiO Tom Olstad forklarer fastprisen på 432 kroner for energi i en 11 kvadrats hybel med bruk av fellesarealet.

– Beboerne i våre hybler har tilgang til felles kjøkken, bad og gang, og betaler for dette i tillegg til sitt private boareal. For hybler opererer vi med et totalt boareal på mellom 20 og 30 kvadratmeter. Energiforbruket til hver enhet er regnet ut ifra det totale forbruket til hele blokka.

Olstad mener hvordan man velger å varme opp boligen er avgjørende for forskjellen i energiforbruket til en leilighet og en hybel.

– Det er forskjell på forbruket i for eksempel en borettslagsleilighet og i en studenthybel. I en vanlig leilighet er det vanlig å la enkelte rom være kaldere enn andre, men i en hybel eller ettromsleilighet har man gjerne normal temperatur hele døgnet i hele boarealet. Dette gir høyere strømregning.

Kringsjå består av en stor bygningsmasse bygget på 1960-tallet og SiO har derfor hatt utfordringer knyttet til energiforbruket i studentbyen. Olstad sier at han er opptatt av å gi studentene så god strømpris som mulig og håper at leietakerene i fremtiden skal få betale for sitt faktiske forbruk.

– Vi har opprustet en tredjedel av boligmassen på Kringsjå og fått installert strømmålere som måler det faktiske forbruket. Det er et langsiktig mål at alle SiOs studentboliger skal ha egne strømmålere.

– Vi har varslet våre leietakere om en økning av husleien på seks prosent. Denne økningen er vedtatt av styret i Studentboligene og hovedstyret i SiO på bakgrunn av vår årlige gjennomgang av leieprisene.

Tom Olstad, direktør i Studentboligene, sier økningen kommer som en følge av den generelle kostnadsøkningen og behovet for opprustning av studentboligene.

– Det er gjort en tilstandsanalyse som viser et betydelig etterslep hva tilstanden på en stor del av byggningsmassen angår, og vi har et ansvar for at byggene og boligene blir ivaretatt med hensyn til fremtidige leietakere.

Powered by Labrador CMS