Tips og triks: Skolestarten er i gang. Fire studenter og én ekspert kommer med sine beste tips.
Tips og triks: Skolestarten er i gang. Fire studenter og én ekspert kommer med sine beste tips.

Studietips i dyrtid

For å hjelpe deg med tidsklemma har Universitas snakket med fire studenter og én ekspert på studieteknikk. Her er deres tips til hvordan du kan lære så mye som mulig samtidig som du tjener til livets opphold.

Publisert Sist oppdatert

Schewes tips:

  • Bruk en kalender. Legg inn undervisning, gruppetimer, jobbvakter og studieøkter. Ifølge forskning er det mer sannsynlig at du setter deg ned og gjennomfører en studieøkt dersom du har planlagt den.
  • Trives du best med å studere litt før jobb, eller er det bedre å ha et klart skille mellom jobbdager og studiedager? Finn ut hva som funker best for deg.
  • Har du lite tid: Gå rett på det viktigste. Se på eksamensoppgaver tidlig.
  • Har du mer tid: Følg et steg-for-steg løp der du leser bredere.
  • Spør deg selv ofte: Hva er lurt å gjøre nå? Hva er den beste måten å angripe dette lærestoffet på?
  • Spredning og selvtesting. Del opp store studieøkter i flere små, og test deg selv når du har lest gjennom, ved å løse oppgaver eller bruke puggekort.
  • Vær nysgjerrig. Når vi er nysgjerrig produserer hjernen dopamin, som gjør at informasjonen fester seg bedre.
  • Motivasjon og tilhørighet er viktig for å gjøre det bra. Prøv å bli en del av studentmiljøet og finn deg studievenner.

Heltidsstudenter bruker i gjennomsnitt 50 timer i uken på studier og jobb. Av disse har andelen av studenter som jobber ved siden av studiene økt. De jobber mer og de bruker mindre tid på studiene. Det viste studentbarometeret for 2022. 

Og verre kan det bli. Mens flere tusen venter på å få tildelt studentbolig har leieprisene i Oslo steget med 11,9 prosent i år, ifølge tall fra Eiendom Norge. Prisene på mat og strøm har steget tilsvarende. Norsk studentorganisasjon (NSO) har regnet seg frem til at gjennomsnittsstudenten vil gå nesten 6000 kr i minus hver måned.

Studentene som jobber mer enn ti timer i uken, bruker i snitt tre timer mindre på studier, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Med mindre tid til studier, blir det viktigere at man utnytter tiden godt. Derfor spurte Universitas fire studenter og en ekspert på studieteknikk om deres beste studietips i møtet med dyrtida.

Superstudentens tips

Olav Schewe, forfatteren bak de bestselgende bøkene «Superstudent» og «Superhjernen», er en selverklært ekspert på læringsstrategier. Han anslår at han selv brukte 20 timer i uken på jobb ved siden av studiene.

– Jeg var veldig aktiv i studentforeningsarbeid, hadde småjobber og skrev to bøker under min studietid. Så jeg jobbet rundt 20 timer i uken med enten jobb, studentforening eller personlige prosjekter, forteller Schewe.

Schewe forstår at studenter i dag gjerne må jobbe enda mer for å få det til å gå rundt. Han er tydelig på hvordan han ville strukturert hverdagen hvis han var student i dagens dyrtid.

– Jeg ville forsøkt å legge opp jobbvaktene mine slik at jeg fikk noen rene studiedager og så ville jeg foretrukket lengre og færre vakter, enn kortere vakter hver dag.

Han anbefaler å finne en jobb som er givende, og alliere seg med noen flinke studenter som kan hjelpe med å bruke tiden man har til rådighet på en god måte. 

– Unngå skippertak

Navn: Ingrid Eriksen 

Alder: 21 

Studie: Profesjonsstudium i psykologi

Studieår: Første året 

Jobb: På Kiwi

– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?

– Jeg jobber så mye jeg kan i feriene, og sparer opp en del da. Ellers prøver jeg å ta én vakt i uken, det har brukt å holde for meg.

– Hva er dine beste studietips?

– Dette hadde vi faktisk om i gårsdagens forelesning! Da snakket vi om hvor viktig det er å prioritere, og gjøre de viktigste tingene først. Jeg har egentlig pleid å være en skippertaksperson, men i år prøver jeg å jobbe mer systematisk. Jeg tror det blir gøyere å lære når jeg ikke må stresse så mye på slutten av semesteret.

– Ikke hør på favorittmusikken

Navn: Ida Dueland 

Alder: 18 år 

Studie: Årsstudium i statsvitenskap 

Studieår: Førstegangsstudent 

Jobb: Søker jobber

– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?

– Tidligere pleide jeg å jobbe i en relativt rolig kiosk, og da hadde jeg faktisk tid til å lese litt mellom kundene. Nå har jeg flyttet, og må skaffe meg en ny jobb. Da kunne jeg tenkt meg å jobbe annenhver helg, i alle fall frem til jeg ser hvor mye mer jeg har tid til. Jeg har vært heldig med å skaffe meg en rimelig studentbolig, og tror ikke jeg trenger å jobbe så mye.

– Hva er dine beste studietips?

– Jeg liker å høre på musikk mens jeg studerer, men da helst uten vokal. Ellers burde man nok være forsiktig med å høre på favorittmusikken sin. Så, om du digger du Pink Floyd burde du holde deg unna dem, ellers kan det hende du blir distrahert. I tillegg anbefaler jeg at man ikke sitter i sengen når man studerer. Jeg gjorde det i går, og da sovnet jeg.

Presset fra lesesalen

Navn: Aurora Lilleløkken 

Alder: 25 år 

Studie: Peace and Conflict Studies 

Studieår: Siste året på master

Jobb: Sintef og Posten

– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?

– Jeg er veldig heldig, og kan jobbe mye hjemmefra. På den måten sparer jeg mye tid på å ikke måtte pendle frem og tilbake. 

– Ellers jobber jeg normalt 18 timer i uken ved siden av studiene, da har jeg tid til å jobbe med skole tre hele typiske arbeidsdager i uka.

– Hva er dine beste studietips?

– Selv jobber jeg best i lesesalen. Der presses jeg litt av å se på alle de andre seriøse menneskene som holder på, og jeg føler at jeg blir mindre distrahert der enn om jeg satt på en cafe, for eksempel. Ellers prøver jeg å ta meg én pause i timen, hvor jeg gjerne er litt på mobilen.

– Gjør så godt du kan

Navn: Ånund Myhren 

Alder: 21 

Studie: Årsstudium i spansk 

Studieår: Første året

Jobb: Skal snart søke

– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?

– Jeg har ikke fått meg jobb enda, og tenker å vente litt med det til alt annet er på plass. Akkurat nå jobber jeg med å få orden på timeplanen, slik at jeg vet hvor mye jeg har tid til å jobbe.

– Hva er dine beste studietips?

– Det viktigste er å komme i gang. Selv 15 minutter med lesing er bedre enn om man ikke begynte i det hele tatt. Sett deg ned og gjør så godt du kan!

Powered by Labrador CMS