VISER TIL KORANEN: Hamzah Ahmed Rajpoot (t.v.) forteller at det ikke står noe i Koranen om dødsstraff for homofili. T. h. Abdullah Alsabeehg.

Studentforeninger ut mot Islamsk Råd

Muslimske studentforeninger reagerer på Islamsk Råds uttalelser om dødsstraff for homofile. Selv tar de sterk avstand fra å straffe homofili med døden.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken:

  • Islamsk Råd har fått kritikk for å ikke ta klar avstand fra dødsstraff mot homofile.
  • I begynnelsen av februar publiserte Islamsk Råd en pressmelding hvor de skriver at «de hverken ønsker eller søker dødsstraff for homofile», samtidig som de presiserer at «homoseksuell praksis er forbudt i islam.»
  • 3. februar innledet den syrisk-norske Sara Azmeh Rasmussen en sultestreik foran lokalene Islamsk Råd, som en protest mot det hun mener er vage uttalelser fra Islamsk Råd.
  • Nå går også de muslimske studentforeningene Ahmadiyya og Den muslimske ungdomsorganisasjonen i Norge (DIN) ut mot Islamsk Råd og krever et tydelig standpunkt mot dødsstraff av homofile.

Islamsk Råd har den siste måneden fått mye kritikk i media for å gi vage uttalelser om hva de mener om dødsstraff for homofile.

I februar avholdt aktivisten Azemeh Rasmussen en sultestreik utenfor Islamsk Råd i protest mot det hun mener er «vage og tvetydige» meninger. Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) har etterlyst en uttalelse fra Islamsk Råd hvor de utvetydig tar avstand fra dødsstraff for homofile.

Nå kommer også muslimske studentforeninger ved Universitetet i Oslo (UiO) på banen.

Ønsker tydelige svar

– Vi ber om tydeligere svar fra Islamsk Råd, sier Abdullah Alsabeehg, leder av studentforeningen til Den muslimske ungdomsorganisasjonen i Norge (DIN).

Alsabeehg understreker at DIN har et klart synspunkt på dødsstraff for homofile.

– Vi i DIN tar avstand fra dødsstraff for homofile og tar avstand fra uttalelsen fra Islamsk Råd, sier Alsabeehg.

Også leder av den muslimske studentforeningen Ahmadiyya, Hamzah Ahmed Rajpoot, kritiserer Islamsk Råd for å ikke være aktivt i mot dødsstraff for homofile.

– Det er en tåpelig uttalelse. Det virker som om Islamsk Råd er fanget i en spesiell tenkemåte. Dette synet har ikke grunnlag i Islam, sier Rajpoot.

Rajpoot hevder videre at dødsstraff for homofile er et misforstått tolkningsspørsmål.

– Islamsk Råd lager tolkninger jeg ikke mener stemmer. Rent teologisk mener vi at det ikke er noe grunnlag til å støtte dødsstraff for homofile på noen som helst måte, sier Rajpoot.

– Forbudt i islam

De vage uttalelsene fra Islamsk Råd som studentforeningene og LLH sikter til, er blant annet basert på en pressemelding fra Islamsk Råd.

Her sier Islamsk Råd at «de hverken ønsker eller søker dødsstraff for homofile». Samtidig skriver de: «Like soleklart burde det være at Islamsk Råd ikke har noen myndighet overfor andre lands rettspraksis», noe som har skapt forvirring om hvorvidt Islamsk Råd forsvarer dødsstraff for homofile i muslimske land. De oppsummerer også pressemeldingen med at «homoseksuell praksis er forbudt i islam.»

– Et godt håp for framtida

Leder av Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), Bård Nylund syns det er gledelig å høre at de muslimske studentforeningene er tydelige på hva de mener om å straffe homofili med døden.

– Dette er bra, det viser at de er mer progressive enn det de er i Islamsk råd. Det er mange aktive i disse muslimske studentforeningene, og det gir oss et godt håp for framtida, sier Nylund.

– Hva syns du og LLH om måten Islamsk Råd har taklet spørsmålet om dødsstraff for homofile på?

– I 2011 skal du ikke behøve å tenke deg om før du svarer på om du er mot dødsstraff for homofile

Bård Nyland, leder av Landsforeningen for lesbiske og homofile

– Det er kritikkverdig. Når de ikke kan si med klare ord at de er mot dødsstraff for homofile, stiller det spørsmål om hva de egentlig mener. Nå har de ikke sagt at de er for dødsstraff, men de er utydelige. I 2011 skal du ikke behøve å tenke deg om før du svarer på om du er mot dødsstraff for homofile. Det er bare et svar på det, og det er ja, sier Nylund.

Flere vil ikke svare

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, ønsker ikke å kommentere saken, og viser til organisasjonens pressemelding.

Heller ikke den muslimske studentforeningen ved Høgskolen i Oslo, Islam Net Student, ønsker å kommentere saken:

– Vi er en studentforening og uttaler oss om studentrelaterte saker i Oslo, vi ønsker ikke å ta stilling til dette spørsmålet, sier talsperson Mohamed Uzzal Mazumder.

Universitas har også vært i kontakt med Muslimsk Studentersamfunn ved UiO som ikke ønsker å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS