FRYKTER KURSENDRING: Ola Didrik Saugstad, leder ved Pediatrisk forskningsinstitutt ved Rikshospitalet, er bekymret, og vurderer i ytterste konsekvens oppsigelse.

Frykter for forskningens framtid

Etter omfattende omorganiseringer er ledere ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet bekymret for forskningens levekår ved sykehuset.

Publisert Sist oppdatert

Rikshospitalet

  • Rikshospitalet er regionsykehus for pasienter fra helseregion Sør og universitetssykehus for Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.
  • etablert i 1826 som landets første universitetssykehus.
  • Om lag halvparten av medisinsk forskning i Norge foregår ved Rikshospitalet.
  • Forskningsenheter og universitetsinstitutter er nå organisert som en integrert del av relevante sykehusklinikker ut fra medisinfaglig tilhørighet.
  • Instituttene rapporterer til klinikkleder. Men de ansatte endrer ikke sitt ansettelsesforhold i forhold til Universitetet.
  • I de tilfeller der klinikkleder ikke er professor II, vil det bli oppnevnt en forskningskompetent person nær klinikkleder som tilhørende forskningsinstituttet skal rapportere til.
  • Tre enheter inkluderes ikke i denne ordningen: Institutt for kreftforskning, Kreftregisteret og Senter for komparativ medisin. Disse rapporterer direkte til direktøren eller gjennom eget styre.
  • I tillegg er det etablert en forpliktende samarbeidskonstellasjon mellom følgende forskningsavdelinger: Institutt for kirurgisk forskning, Medisinsk informatikk, Intervensjonssenteret og Senter for sykepleieforskning og pasientmedvirkning.
  • Organisasjonsendringen trådte i kraft 1. juli 2006.

– Jeg ble rystet da jeg hørte om dette første gang for et år siden. Forslaget ble presset igjennom, til tross for stor motstand fra fagmiljøene, sier Ola Didrik Saugstad, professor og leder for Pediatrisk forskningsinstitutt.

En ny overordnet samarbeidsavtale mellom Rikshospitalet-Radiumhospitalet (RR) og Universitetet i Oslo skaper sterk misnøye og bekymring blant forskningsinstituttledere ved sykehuset. Avtalen fra 19.juni går i korte trekk ut på at ansvaret for og rapportering av forskning, som tidligere ble ledet av forskningsinstituttlederne, nå skal samles hos klinikksjefer med 20 prosents forskerstilling. Disse klinikksjefene utpekes av direktøren ved Rikshospitalet, og skal ha ansvar for både forskning og klinikkens økonomiske resultater.

– Det er bekymringsverdig at vi kan komme til å rapportere til tillagte klinikksjefer som ikke er primært opptatt av forskning, men som er forpliktet til å holde seg til gjeldende budsjetter. Jeg er meget bekymret over at universitetsforskningen skal bli underlagt sykehusledelsen, sier Stig Frøland ved Medisinsk avdeling på Rikshospitalet.

– Kan få overstyring

Saugstad mener dette også utgjør et demokratisk problem. Han føler prosessen har blitt tredd nedover hodet på forskningsinstituttene.

– Før ble professorene vurdert av fagkomitéer. Hva vi ser nå er i stedet en voldsom ensretting hvor Universitetet er i ferd med å selge sin frihet for sølvpenger til en sykehusdirektør, sier Saugstad.

Han mener den ytterste konsekvensen av dette er at den akademiske kvaliteten forringes, og at professorer som er bærende på sitt fagfelt vil havne på sidelinjen. På kort sikt mener Saugstad det vil føre til at kompetente forskere uten administrative forkunnskaper vil miste muligheten til stillinger på RR.

– Jeg frykter jo at vi kan komme til å se en overstyring av forskningen, gjerne på finurlige måter, i form av mangel eller kutt i bevilgninger, sier han.

Vurderer å slutte

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Geir Ellingsrud, ser ikke omstruktureringen som problematisk. Han mener den fører til en klarere og enklere rapporteringslinje, som på sin side vil styrke forskningen. Og han får støtte av Rikshospitalets direktør Åge Danielsen.

– Det er alltid noen få som skriker, men de aller fleste synes den nye ordningen er veldig bra, sier Danielsen, som samtidig benekter at de nye klinikksjefene hovedsakelig vil være opptatt av å komme i mål med budsjettet.

– Sykehuset står for nærmere 40 prosent av all klinisk og medisinsk forskning i Norge. Å plukke klinikksjefer som ikke har minst like mye fokus på forskning som på administrasjon vil være en dødlinje for sykehuset, sier Danielsen

For professor Ola Didrik Saugstad er framtiden ved RR likevel usikker.

– Dersom jeg ser at jeg blir overstyrt av sykehusdirektøren, vil jeg vurdere å legge ned forskningen og eventuelt ta den opp igjen i utlandet, sier Saugsad.

Dekan ved Medisinsk fakultet, Stein A. Evensen, mener Saugstad har misforstått. Han mener de fleste ser den vedtatte avtalen som en vinn-vinn-situasjon, og peker på at forskningsutvalget, som er et felles utvalg for Universitetet og sykehuset, støtter avtalen.

– Jeg stiller meg uforstående til at dette skal være en svekkelse av forskningsnivået ved et av våre største forskningssykehus, og tror ikke han har fått med seg hva avtalen går ut på. Jeg er lei meg for at en så fremtredende og flink professor ved mitt eget fakultet ikke har satt seg inn i avtalen, sier Evensen.

Powered by Labrador CMS