
Bystyret krever plan for 10 000 studentboliger
Bystyret i Oslo har vedtatt at byrådet må lage en plan for 10 000 nye studentboliger. Men partiene er uenige om hvem som skal få lov til å bygge dem.
Boligkrisen i Oslo har lenge vært et økende problem, med skyhøye priser og mangel pleiligheter. Blant dem som merker presset hardest, er studentene.
I mars skrev Universitas at SV etterlyste en handlingsplan fra byrådet for å oppfylle Høyres valgløfte om 10 000 nye studentboliger. Nå har bystyret vedtatt at byrådet innen utgangen av 2025 skal legge frem en plan for hvordan målet kan nås. Forslaget fikk bred støtte og beskrives som et viktig skritt i kampen for flere og billigere studentboliger. Frp forteller til Universitas at de valgte å støtte vedtaket fordi de mener det har skjedd altfor lite siden Høyre lovet 10 000 nye studentboliger under valgkampen.
For oss var det viktig å få fortgang i arbeidet og sørge for at det faktisk kommer en konkret plan for hvordan målet kan nås
Julianne Ofstad, bystyremedlem for Fremskrittspartiet.
– For oss var det viktig å få fortgang i arbeidet og sørge for at det faktisk kommer en konkret plan for hvordan målet kan nås, sier Julianne Ofstad.
Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), sier at vedtaket er en seier for studentene, men også for alle som leier på det private markedet. Hun mener det er positivt at Oslo kommune nå har vedtatt tiltaket, og håper at andre byer lar seg inspirere og følger etter.
– Vi kan ikke vente fem år
SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll kaller vedtaket et viktig gjennomslag for studentene, men advarer samtidig mot at det kan gå for sakte. Hun krever at byrådet allerede nå begynner å stille krav om studentboliger i nye reguleringsplaner, slik at byggingen kan komme i gang raskere.
– Nye reguleringsplaner tar ofte fem-seks år før de blir vedtatt. Da kan vi ikke vente, vi må stille krav nå hvis vi skal rekke å få bygget studentboliger raskt.
Eidsvoll påpeker at studentboligene må fordeles jevnt over hele byen, og bygges på steder hvor studenter faktisk ønsker å bo.
– Hvor kan det være aktuelt å ha disse studentboligene?
– SV har pekt på Økern som et område hvor det burde komme en ny studentby. Det er et område som er under stor transformasjon. Økern ligger tett på et kollektivknutepunkt, både T-bane og buss, og det er kort vei til Oslo sentrum.
Hun understreker at studentene trenger boliger i nærheten av utdanningsinstitusjonene.
Privat eller offentlig?
Videre advarer Sunniva Holmås Eidsvoll mot at private selskaper kan få statlig støtte for å tjene penger på studentenes behov for et sted å bo. Hun er tydelig på at det bør være studentsamskipnaden (SiO) eller andre ikke-kommersielle aktører som bygger de nye studentboligene i Oslo.
SV mener at fellesskapets penger skal gå til å sikre rimelige studentboliger, ikke til å skape fortjeneste for kommersielle aktører.
– Når staten gir støtte, skal pengene gå tilbake til studentene, ikke til privat profitt, sier hun.
Når staten gir støtte, skal pengene gå tilbake til studentene, ikke til privat profitt
Sunniva Holmås Eidsvoll, bystyrerepresentant for SV
Eidsvoll peker på at Høyre ønsker å åpne for at kommersielle aktører som Olav Thon-gruppen skal få statlig støtte til å bygge studentboliger, noe SV er sterkt imot.
Frp mener det er helt avgjørende å bruke både offentlige og private aktører for å lykkes med å bygge nok studentboliger.
– Hvis vi bare lar én type aktør bygge, risikerer vi å ende opp med for få boliger som studentene har råd til å bo i, sier Ofstad.

Krever endringer i Husbanken
I en e-post til Universitas skriver Høyre at de støtter vedtaket om å lage en plan for 10 000 nye studentboliger innen 2025. Samtidig mener de at Husbankens regelverk må mykes opp, slik at også andre aktører enn studentsamskipnaden SiO kan få lån til å bygge studentboliger. Dette ønsket fikk støtte fra Frp, mens SV og Rødt stemte imot.
Husbanken, som hører inn under Kommunal- og distriktsdepartementet, forvalter blant annet lån, tilskudd og bostøtte for boligbygging. Fram til nå har det stort sett vært studentsamskipnadene som har fått støtte til studentboliger, men nå åpnes det gradvis for at også private aktører kan få lån og tilskudd. Husbanken understreker at de ikke tar politiske beslutninger selv, men følger den boligpolitikken regjeringen bestemmer.
Høyre viser også til uttalelser fra byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), som i 2022 sa til Dagbladet at det ikke er mulig å få på plass 10 000 nye studentboliger på bare fire år. Partiet understreker derfor at de aldri har lovet at 10 000 boliger skulle stå klare i løpet av én byrådsperiode.