
Frykter knallhard jobbkamp
Politistudenter frykter å bli ekskludert fra arbeidsmarkedet om de ikke kommer i jobb raskt. Etter ett år som arbeidsledige mister de lisensen til å bære våpen.

– Ofte får jeg ikke svar på søknadene mine engang, andre ganger får jeg avslag med henvisning til at jeg har mistet den operative godkjenningen min, sier en tidligere student ved Politihøgskolen (PHS), som ønsker å være anonym.
Hun ble uteksaminert våren 2012, og i løpet av det neste halvannet året sendte hun søknader til rundt 140 politijobber over hele landet og fikk avslag på samtlige. Hun mener grunnen til at hun stadig blir forbigått av andre søkere, er at den såkalte IP-4-godkjenningen hennes er utgått.
IP-4-godkjenningen er påkrevd for alle politifolk som kan bli nødt til å bære våpen på jobb, og inngår i politiutdannelsen, men må fornyes hvert år. For de som er ansatt i politiet, vil fornyingen av godkjenningen skje ved arbeidsplassen.
Nå frykter flere at de skal havne i en lignende situasjon, i et arbeidsmarked hvor konkurransen om jobbene allerede er tøff.
Bekymra for jobbframtida
I fjor vår ble det største kullet noensinne uteksaminert fra PHS. 720 studenter ble tatt opp til studiestart i 2010, av disse besto 620 siste eksamen og kunne gå ut på arbeidsmarkedet. Over 20 prosent har ennå ikke fått jobb i politietaten. Det er mer enn dobbelt så mange som på samme tidspunkt i fjor, da 10 prosent stod uten jobb.
En av dem som ikke har fått jobb er Stine Emeli Markussen. Hun har søkt over 30 jobber og fått avslag på alle.
– Til sommeren blir et nytt stort kull ferdig. Det er bekymringsverdig at det kanskje blir vanskeligere og vanskeligere å få jobb, og at noen havner helt utenfor, sier Markussen.
– Bakerst i søknadsbunken
Leder for PF-studentene (Politiets fellesforbunds studentorgan), Michael Næss Kristiansen, mener det er et viktig poeng å få politifolk raskt ut i jobb, og påpeker at politifolk som blir gående lenge arbeidsledig, mister viktig trening og kompetanse. Han har mottatt bekymringsmeldinger fra flere uteksaminerte og studenter i utdanning.
Når du ikke er IP-godkjent, er du ikke operativt kvalifisert og havner fort bakerst i søknadsprosessen»
Michael Næss Kristiansen, leder, PF-studentene.
– De er bekymret for hva som skjer når de mister IP-godkjenningen. For når du ikke lenger er IP-godkjent, er du ikke operativt kvalifisert og havner fort bakerst i søknadsbunken, sier Kristiansen.
En som har opplevd nettopp det, er Hassan Malik, som ble uteksaminert fra PHS i 2009. Han har søkt godt over 100 politistillinger, og i fjor høst fikk han sin aller første jobb innen politiet, et seksmåneders vikariat som administrativt ansatt. Hans IP-godkjenning hadde da for lengst gått ut. I februar står han uten jobb igjen.
– Der jeg jobber nå, har de forsøkt å hjelpe meg, men jeg rekker ikke å ta alle timene for å få fornyet godkjenningen før vikariatet mitt er over, forteller Malik.
Vil legge føringer på distriktene
Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet er det ikke anledning for arbeidsgiver til å stille krav om at politibetjenten må være operativt godkjent for ansettelse.
– En søker med eksamen fra Politihøgskolen som ikke har operativ godkjenning, er likevel å anse som en kvalifisert søker. Ved ansettelse skal arbeidsgiver så snart som mulig legge til rette for at slik godkjenning kan gjennomføres, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp).
Politiets Fellesforbund (PF) har erfaring med at operativ godkjenning likevel blir vektlagt ved ansettelse.
– Med mange søkere til én stilling blir operativ godkjenning vurdert som en kvalifikasjon, sier forbundssekretær Paal Christian Balchen.
14. januar sendte Politidirektoratet (POD) ut et rundskriv som pålegger distriktene å anse også søkere uten IP-4-godkjenning som kvalifiserte til politistillinger.
Frykter økt konkurranse
Også ved Politihøgskolen er de godt kjent med problematikken, men kan ikke tilby tidligere studenter å få fornyet godkjenningen der.
Hassan Malik, som har forsøkt å få fast jobb i politiet i snart fem år, er frustrert over situasjonen han er i.
– Jeg er ganske sikker på at om det er ti søkere til en jobb, og jeg er den eneste uten godkjenningen, så er det ikke jeg som får jobben. Rundskriv eller ei, sier Malik.
PF-studentene ser med optimisme på rundskrivet som POD nå har utformet.
– Dette er for meg et positivt signal om at alle skal få jobb, spørsmålet er når kan den nyutdannede forvente å få begynne å arbeide, sier Kristiansen.
Til sommeren vil IP-godkjenningen være utløpt for de 136 nyutdannede fra fjorårets kull, dersom de ikke har kommet i fast jobb innen da. I tillegg uteksamineres 720 nye studenter som er med i konkurransen om jobbene.
– Regjeringen må holde det de lover
På tross av løftet om jobbgaranti går over dobbelt så mange nyutdannede politifolk arbeidsledig ved utgangen av 2013 enn på samme tid året før. Ved årsskiftet hadde åtte av ti nyutdannede stilling i politiet. På samme tid året før var ni av ti fra avgangskullet 2012 i jobb.
– En bestilling på 720 politistudenter årlig er lagt på politisk nivå. Vi mener det bør bli opprettet stillinger i takt med økte studentkull. Om det ikke er intensjonen å ansette nyutdannede hvert år, hva var da poenget med å øke opptaket, spør leder for PF-studentene, Michael Næss Kristiansen.
Han er opptatt av at det uansett yrke ikke kan være en forventning om å få jobb med en gang, men at det er merkelig at så mange blir gående arbeidsledig når regjeringen ønsker å få alle ut i jobb.
– En ting er at en av fem ikke er i jobb, en annen ting er at fire av fem ikke er i fast jobb. Tallene som Politidirektoratet presenterer, tar også med alle korttidsvikariater og lignende, og studentene som snart skal begynne å søke, må derfor regne med at fjorårets studenter blir med i jobbkampen, påpeker Kristiansen.
I regjeringsplattformen til nåværende regjering står det at grunnbemanningen i politiet skal heves. Målet er to polititjenestemenn per 1000 innbyggere i 2020.
– For å nå det målet må alle studenter hvert år framover i jobb, sier Kristiansen.
Påstanden får støtte hos Politiets Fellesforbund.
– Vi forholder oss til det regjeringen har lovet, og det er at det blir jobber til alle som utdannes. Vi forventer at nå som opptaket til Politihøgskolen har økt, øker antallet stillinger å søke på også, sier forbundssekretær Paal Christian Balchen.