PRISKAOS: Studentene Lars Sætren, Maja Gudim Burheim, Martin Skjeraasen og Thov Norbø synes pristavlene på kafé Trygve ser ut som bensinpriser.

På øret nøyaktige SiO-priser

Studentene er forrvirret og ansatte er frustrerte over Studentsamskipnadens nye desimaltallpriser på all kantinemat.

Publisert Sist oppdatert
NØYAKTIG PÅ ØRET: De nye SiO-prisene er nøyaktige til minste desimal.

De nye desimaltall-prisene i kantinene og kafeene til Studentsamskipneden i Oslo (SiO) er resultatet av et nytt prissystem når de nå økes med tre prosent.

– Det ser ut som bensinpriser, sier Martin Skjæraasen, bachelorstudent på internasjonale studier.

– Veldig forvirrende, legger medstudent Maja Gudim Burheim til.

Har du kastet et blikk på pristavla i Studentsamskipsnaden i Oslos (SiO) kantiner etter sommerferien, har du sikkert lagt merke til de på øret nøyaktige nye prisene som nå er iverksatt. Nei, det er ikke 10-øringen som gjør comeback, men et tiltak for å hindre at de dyreste varene blir enda dyrere.

Les mer om Studentkafeene

  • [Studentkafeene dårligst ut](1)
  • [Nå blir det automatkaffe](2)
  • [Nå skal studentkortene sjekkes](3)
  • [Coca Cola ut, Pepsi og Solo inn](4)

Ringte Norges bank

På grunn av økte priser hos leverandørene, øker SiO nå prisene i studentkafeene med tre prosent.

– Tidligere har vi alltid rundet av prisen. Det betyr i praksis at de billigste varene som fikk en for liten økning til at vi kunne runde det opp til nærmeste hele krone forble uendret. Dermed måtte vi kompensere for dette med å øke prisene mer for blant annet middagstilbudet og andre varer med høyere pris, sier Alain Clérambault, administrerende direktør for SiO Studentkafeene.

Den nye ordningen med å ikke runde av prisene gjør at prisøkningen blir jevnere. Men dermed blir pristavlene fulle av desimaltall. I tillegg krever dette en viss beholdning av femtiøringer i kassen.

SiO kontaktet på forhånd Norges bank for å forhøre seg om femtiøringens fremtid.

– Sentralbanken har per dags dato ingen planer om å fjerne femtiøringen i nær fremtid, sier Clérambault.

Ikke populært

De nye prisene er imidlertid ikke populære blant de ansatte i Studentkafeene. Universitas har vært i kontakt med en av dem, som ønsker å være anonym.

– Jeg liker ikke det nye systemet i det hele tatt. Det blir så mye styr når man står i kassen med alle én-kronene og femtiøringene. Jeg foretrakk det slik det var før, og også mange studenter klager på det, sier den ansatte.

Leder for Velferdstinget (VT) Mari Berdal Djupvik, synes de nye prisene er en ærlig sak, om enn litt orginalt.

– På denne måten ser man nøyaktig hvor mye prisene økes i takt med lønns- og prisveksten. En litt orginal løsning, så det er nok noe studentene snakker mye om, sier hun.

Vil heller betale mer

– Det er kjempeirriterende, jeg vil heller betale 15 kroner enn 14 kroner og femti øre, sier Lars Sætren, masterstudent i internasjonale studier.

– Hvor mye kan jeg egentlig spare, 7 kroner og femti øre i uka? Spør Sætren.

Sætren mener det ville vært bedre om de rundet noen priser opp og noen ned til hele kroner i stedet for å øke alle prisene på øret likt.

– Det er ikke gøy med så mye småpenger, sier Gudim Burheim.

Clérambault sier SiO har fått en del reaksjoner fra studenter som synes prisene er rare, men SiO har ikke planer om å endre på systemet.

– Jeg vil ikke fastslå at det er for evig tid. Som i alle beslutninger er vi alltid åpne for å forandre mening, men foreløpig kommer vi ikke til å gå tilbake til avrundede priser, sier han.

Powered by Labrador CMS