Vanskelig strek: I de offentlige postjournalene skriver Oslomets ansatte konsekvent navnet med bindestrek og ikke tankestrek, slik det skal være. Bildet er fra lanseringen av det nye universitetet. Arkivfoto: Tobias Willumstad Myrland

Selv ansatte på Oslomet sliter med å skrive universitetets navn

Det har stormet rundt Norges nyeste universitet i det siste. Deres nye navn er både omstridt og vanskelig å skrive riktig. Faktisk så vanskelig at universitetet selv sliter.

Publisert Sist oppdatert

Flere har den siste tiden kritisert det nye navnet til Norges nyeste universitet for å være for komplisert, og i slutten av januar publiserte universitetet en guide til hvordan man staver navnet deres, «OsloMet – storbyuniversitetet», riktig.

I guiden legges det særlig vekt på at det skal være en tankestrek (–), og ikke en bindestrek (–) mellom «OsloMet» og «storbyuniversitetet». Guiden går også i detalj i hvordan man skriver en tankestrek på forskjellige tastaturer.

Å huske på denne tankestreken er imidlertid noe flere ser ut til å slite med, inkludert universitetet selv.

Heidi Bang kommenterer: Er OsloMet et rop om hjelp?

Skriver konstant feil

Et kjapt søk i Oslomets offentlige journaler (en offentlig oversikt over inngående, utgående og intern korrespondanse) viser nemlig at de konstant bruker bindestrek, og ikke tankestrek, mellom ordene.

Når selv ikke Universitas skriver det riktig kan jeg ikke forvente det fra første dag av mine ansatte heller

Curt Rice, rektor ved Oslomet

Seksjonssjef ved Oslomets seksjon for dokumentasjons- og informasjonsforvaltning, Lars Eirik Vorland, forklarer at de ikke har for vane å kontrollsikre rettskriving i journaltekstene.

– Dette er fritekst som saksbehandlerne som er ansvarlige for sakene fyller ut selv, skriver han i en tekstmelding til Universitas.

Vorland har ikke svart på Universitas’ spørsmål om navnet er for vanskelig for universitetets ansatte.

Fikk du med deg? Noen stråler av glede, mens andre slakter navnet

Departementet bommer også

Det er ikke bare Oslomet selv som sliter. Et søk i journalene til Kunnskapsdepartementet (KD) avslører at også de har vansker for å huske den viktige tankestreken. I noen tilfeller har også de brukt bindestrek, og i andre har de sløyfet streken fullstendig.

På spørsmål om KD synes navnet er for vanskelig svarer assisterende departementsråd Espen Aasen «OsloMet har valgt et godt navn – som alle bør skrive riktig».

Rektor ved Oslomet, Curt Rice, har forståelse for at det kan være vanskelig å skrive riktig.

– Det tar tid å få sånne ting på plass. Jeg har ikke problemer med å forstå at det kan være vanskelig å skrive tankestreken riktig. Det er flere varianter, og det kan ta tid å få alt på plass, sier han.

– Er det ikke rart at ansatte skriver feil, selv etter guiden dere har lagt ut?

– Det er veldig vanskelig å kommunisere i en så stor organisasjon som vår. De som har lest guiden burde selvfølgelig skrive det riktig, men når selv ikke Universitas skriver det riktig kan jeg ikke forvente det fra første dag av mine ansatte heller.

Universitet til tross: Oslomet skal ikke ha exphil

P.S. Rice mener Universitas skriver Oslomet feil, og mener det burde skrives OsloMet. Universitas har derimot valgt å følge Språkrådets anbefalinger.

Powered by Labrador CMS