Klager inn UiO for tilretteleggingssvikt

Lite ble lagt til rette for at Helga skulle kunne gjennomføre en hverdag som jusstudent. Utformingen er et problem i mange av bygningene, innrømmer UiO-ledelsen.

Publisert

Funksjonshemmet ble ignorert

Helga, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn, sliter med en muskelsykdom som gjør at når hun går er selv de minste fysiske anstrengelser smertefulle. I forrige semester hadde hun forelesninger på juridisk fakultet og opplevde tilretteleggingen så dårlig at hun klagde til fakultetet. For å komme seg til forelesningen må hun ta en heis som er låst. Hun er avhengig av at noen kommer og hjelper henne, også når hun skal på toalettet.

– Hvordan syntes du UiO har håndtert saken?

– Universitetet mangler totalt evne til å ta selvkritikk. I stedet for å innrømme at de kunne ha gjort mer for tilrettelegging, svarer de med å benekte alle mine påstander, sier Helga.

Oppussing kompliserer

Bygningen Helga gikk på forelesninger i, pusses opp av Statsbygg. Dette har gjort tilrettelegging enda vanskeligere. Hun kunne tidligere parkere bilen sin utenfor forelesningssalen. Nå er plassen blitt til en byggeplass, og hun må parkere 200 meter unna. Det er langt å gå for en med Helgas sykdom. Hun kontaktet fakultetet for å få parkeringsmulighet. Det tok fire uker før det ble ordnet, viser e-poster som Universitas har fått tilgang til.

Sperret handikapinngang

Helga forteller at hun konfronterte UiO med at den eneste handikapinngangen på fakultetet er blokkert.

– De nekter blant annet for at handikapinngangen var blokkert, enda både jeg, moren min og venninna mi har sett det med egne øyne, og kontoret bekreftet at det var sant. De har behandlet saken på en svært arrogant måte, sier Helga.

Klaget til ombud

Helga klaget saken inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet. De vil imidlertid ikke kommentere saken inngående, fordi den er under behandling.

– Partene har ganske sprikende oppfatninger. De er slett ikke enige om dette er tilstrekkelig eller ikke, sier nestleder Elisabeth Haugseth.

– Kritikkverdig

Interessepolitisk talsmann i Norges Handikapforbund, Rune Huvenes, har fått tilgang til alle opplysninger som Universitas sitter med og blitt bedt om å kommentere saken på bakgrunn av dette. Han er ikke fornøyd med måten UiO har håndtert saken på.

– De burde vært mer påpasselige før de satte i gang oppussingsarbeidet. Dette burde ikke være en stor sak, sier Huvenes.

– Hva burde fakultetet gjort annerledes?

– Det virker som om det er manglende vilje og til å finne en løsning, og en holdning til at dette ikke er viktig. De har gått minste motstands vei, sier Huvenes.

– Har fakultetet opptrådt kritikkverdig i dette tilfellet?

– Ja, de har opptrådt kritikkverdig i den forstand at de har ikke strukket seg langt nok for å finne løsninger, avslutter Huvenes.

– Problem i mange bygninger

Fungerende dekan ved juridisk fakultet, Kåre Lilleholt, sier at spørsmålet er vanskelig. Han innrømmer at manglende tilrettelegging har vært et problem. Lilleholt sier at administrasjonen ikke hørte noe mer fra studenten før de fikk tilsendt klagen til Likestillingsombudet.

– Hvorfor tok det så lang tid før Helga fikk hjelp?

– Det var kontakt mellom studenten og infosenteret vårt i august og september. Studenten fikk svar, og infosentret prøvde å finne løsninger, uten å lykkes. Vi ser nå at de som driver med tilrettelegging, burde ha vært koplet inn tidligere. At det ikke ble gjort, var et brudd på rutinene våre. Det er vi lei for, sier Lilleholt.

– Er dere tilfreds med måten fakultetet har håndtert saken på?

– Vi har et problem med universell utforming i mange av bygningene våre. Det aktuelle auditoriet er et av de verste, sier Lilleholt.

Han sier de i framtida vil flytte mer av undervisningen til andre lokaler dersom de blir kjent med at det kommer studenter med nedsatt funksjonsevne.

– Så får vi håpe at utformingen av bygningene blir bedre etter hvert, avslutter Lilleholt.

Powered by Labrador CMS